logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Asus N56VJ-S3036H - Brak duplikowania ekranu laptop + telewizor HDMI

CompFan 12 Wrz 2013 20:55 15609 24
REKLAMA
  • #1 12729081
    CompFan
    Poziom 14  
    Ocena: 30
    Witam

Mam problem. Nie mogę zduplikować ekranu wyświetlacz laptopa + telewizor podłączony do laptopa przez wyjście HDMI. Po wciśnięciu kombinacji klawiszy Windows + P wybieram opcję Duplikuj i wtedy ekran się duplikuje ale zamiast na wyjście HDMI na telewizor to się duplikuje na wyjście analogowe VGA (D-sub) pomimo iż do tego wyjścia nie jest podłączony żaden monitor:

Nie wiadomo dlaczego wykrywany jest ekran oznaczony numerem 2 który nie istnieje i na niego jest duplikowany pulpit zamiast na telewizor.

Laptop: Asus N56VJ-S3036H
    System operacyjny: Windows 8 64bit (oryginalny)
    Karty graficzne: Nvidia GeForce GT 635M 2GB + Intel HD Graphics 4000 - pracują w trybie Optimus

Laptop jest nowy.
  • REKLAMA
  • #2 12730089
    Matuzalem

Poziom 43  
    Ocena: 1097
    Pod "Ekran" i "Wiele ekranów" nie ma kombinacji z 1 i 3?
    Tylko na podstawie zrzutu pytam.
    Konto firmowe:
    Doradztwo podatkowe
    Wilczyńskiego 25/13, Olsztyn, 10-686
  • #3 12730117
    CompFan
    Poziom 14  
    Nie, nie ma. Pod "Ekran" jest tylko opcja "1|2. Kilka monitorów" a pod "Wiele ekranów" nie ma opcji "Powiel pulpit na 1 i 3", można powielić tylko na ekran 1 i 2. Zawsze przy opcji duplikowania ustawia się na wyświetlacz laptopa + wyjście VGA. Natomiast na telewizorze (ekran nr 3) przy tej opcji jest widoczny pulpit ale rozszerzony, nie zduplikowany. Co ciekawe gdy odłączę telewizor i włączę duplikowanie to nadal duplikuje na puste gniazdo VGA.

Może to jakiś błąd fabryczny w całej serii? Przecież jak tam nie jest podłączony żaden monitor to dlaczego niby jest wykrywany?
  • #4 12750737
    CompFan
    Poziom 14  
    Ma może ktoś jakiś pomysł?
  • #5 12750914
    sosarek

Poziom 43  
    Ocena: 15501
    Witam, w ustawieniach Panela nVidii nie ma opcji wyboru wyjścia sygnału ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #6 12751378
    CompFan
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Witam, w ustawieniach Panela nVidii nie ma opcji wyboru wyjścia sygnału ?

Nie wiem gdzie to się ustawia, przeszukałem wszystkie opcje w Panelu Sterowania nVidii i nie widzę nigdzie opcji wyboru wyjścia sygnału.
  • #7 12751397
    sosarek

Poziom 43  
    Opcja klonowania obrazu lub coś podobnego jest dostępna ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #8 12751467
    CompFan
    Poziom 14  
    Nie, nie ma. Jest tylko opcja "Duplikuj" po naciśnięciu klawiszy Windows + P lub fn + f8
  • #9 12751476
    sosarek

Poziom 43  
    Chodziło mi o opcje dostępne w panelu nVidii. Wrzuć screena z niego.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #10 12751509
    CompFan
    Poziom 14  

Z ciekawszych opcji, tak jak ta powyżej jest opcja "Konfigurowanie wielu monitorów". Jednak tutaj też niewiele się zrobi. Screen był zrzucony w chwili gdy mam włączone Duplikowanie - jak widać nadal duplikuje na puste gniazdo VGA - monitor analogowy który jest niepodłączony.
  • #11 12751522
    sosarek

Poziom 43  
    Ciekawostka, rozumiem że tv jest włączony i ustawiony na odpowiednie wejście. Kabel hdmi sprawny ?

Dodano po 1 [minuty]:

Co wyskakuje gdy klikniesz opcję Mojego monitora nie ma na liście... ? Kilkukrotne wciśnięcie kombinacji Fn+F8 daje jakikolwiek efekt ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #12 12751602
    CompFan
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Ciekawostka, rozumiem że tv jest włączony i ustawiony na odpowiednie wejście. Kabel hdmi sprawny ?

Myślę, że sprawny. Po podłączeniu obraz na telewizorze się pojawia w Full HD więc kabel raczej jest sprawny.

Dodano po 1 [minuty]:

sosarek napisał:
    Co wyskakuje gdy klikniesz opcję Mojego monitora nie ma na liście... ? Kilkukrotne wciśnięcie kombinacji Fn+F8 daje jakikolwiek efekt ?

Wyskakuje to:

Natomiast kilkukrotne wciśnięcie kombinacji fn + f8 powoduje w przypadku opcji Duplikuj - tak jak na poprzednim zdjęciu plus pojawia się 3 ekran - telewizor. Generalnie przyciskanie tych klawiszy niczego sensownego nie zmienia bo duplikuje się nadal na VGA zamiast na telewizor. A jak odznaczam ekran 2 (ten niby monitor analogowy) to opcja Duplikuj zmienia się na opcję Rozszerz i dalej jest źle.
  • #13 12751640
    sosarek

Poziom 43  
    Według pierwszego zamieszczonego screena tv widoczny jest jako rozszerzony pulpit. Czy jest dostępne jakieś menu po kliknięciu prawym na ikonie 2 lub 3 ekranu ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #14 12751659
    CompFan
    Poziom 14  
    "Identyfikuj" oraz "Właściwości".
  • REKLAMA
  • #15 12751726
    sosarek

Poziom 43  
    Ok, a czy po kliknięciu Ekran możesz wybrać tv z listy (ekran nr.3) i co wtedy się dzieje ?

Dodano po 1 [minuty]:

Aktualizacja sterowników do karty zmienia cokolwiek ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #16 12751787
    CompFan
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Ok, a czy po kliknięciu Ekran możesz wybrać tv z listy (ekran nr.3) i co wtedy się dzieje ?

Nie, na liście nie ma pozycji Ekran nr 3.

Dodano po 1 [minuty]:

sosarek napisał:
    Aktualizacja sterowników do karty zmienia cokolwiek ?

Sterowniki już zaktualizowałem do najnowszej wersji, zresztą same się aktualizują bo jest włączona opcja automatycznej aktualizacji. Nic to nie daje.
  • #17 12751865
    sosarek

Poziom 43  
    Podpięcie kabla pod inne gniazdo HDMI w tv przynosi jakiś efekt ?

Dodano po 18 [minuty]:

Zastanawia mnie fakt, że w panelu nVidii dostępna jest tylko zintegrowana karta, a nie ma dedykowanej. Czy masz możliwość wymuszenia w systemie korzystania z GeForce , np.poprzez Optimusa ?

Dodano po 10 [minuty]:

Jeszcze jedno przyszło mi na myśl - czy próbowałeś obciążyć go np. uruchamiając grę, lub film w trybie pełnoekranowym (żeby system przełączył się na GeForce) po czym spróbować Fn+F8 ?
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #18 12752332
    CompFan
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    Podpięcie kabla pod inne gniazdo HDMI w tv przynosi jakiś efekt ?

Nie sprawdzałem ale chyba nie o to chodzi, bo telewizor wykrywa i wyświetla obraz prawidłowo, wątpię aby zmiana gniazda HDMI coś tutaj zmieniła.

sosarek napisał:
    Zastanawia mnie fakt, że w panelu nVidii dostępna jest tylko zintegrowana karta, a nie ma dedykowanej. Czy masz możliwość wymuszenia w systemie korzystania z GeForce , np.poprzez Optimusa ?

Jest również dedykowana, np. w opcjach "Zarządzanie ustawieniami 3D" - tam można ustawić która karta ma być używana po uruchomieniu komputera i dodatkowo do jakich aplikacji.

sosarek napisał:
    Jeszcze jedno przyszło mi na myśl - czy próbowałeś obciążyć go np. uruchamiając grę, lub film w trybie pełnoekranowym (żeby system przełączył się na GeForce) po czym spróbować Fn+F8 ?

Nie próbowałem, choć przyznam, że nawet nie wiem jak rozpoznać czy system przełączył się na GeForce. Czytałem że w przypadku Optimusa GeForce działa tylko jako "wspomaganie" - obraz i tak finalnie przechodzi przez kartę zintegrowaną Intela. Ile w tym prawdy - nie wiem.
  • #19 12752357
    sosarek

Poziom 43  
    CompFan napisał:

Jest również dedykowana, np. w opcjach "Zarządzanie ustawieniami 3D" - tam można ustawić która karta ma być używana po uruchomieniu komputera i dodatkowo do jakich aplikacji.

Ustaw dedykowaną jako główną używaną po uruchomieniu komputera i wtedy spróbuj duplikować ekrany. Lub przyporządkuj ją np. do programu jaki wykorzystujesz do odtwarzania filmów lub przeglądarki i zobacz wtedy.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #20 12752404
    CompFan
    Poziom 14  
    sosarek napisał:
    CompFan napisał:

Ustaw dedykowaną jako główną używaną po uruchomieniu komputera i wtedy spróbuj duplikować ekrany. Lub przyporządkuj ją np. do programu jaki wykorzystujesz do odtwarzania filmów lub przeglądarki i zobacz wtedy.

OK zrobię tak, ale przyporządkowywać nie będę bo przecież chcę duplikować pulpit a nie ustawiać samo wideo na telewizorze. Ja po prostu chcę zduplikować pulpit na telewizor.
  • REKLAMA
  • #21 12752412
    sosarek

Poziom 43  
    Ok, więc spróbuj zastosować pierwszą opcję.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #22 12755004
    CompFan
    Poziom 14  
    Przełączyłem tak jak pisałeś na globalne nVidia i nic się nie zmieniło - wszystko pojawia się i działa tak samo jak przy ustawieniu automatycznym (Optimus).

Udało mi się raz uruchomić Duplikowanie - w programie zarządzającym kartą Intela wyczytałem, że istnieje skrót klawiaturowy ctrl+alt+f3 który włącza monitor. I rzeczywiście po wciśnięciu tych klawiszy monitor (którego nie ma) się wyłącza i mam tylko dwa ekrany, wyświetlacz laptopa i telewizor. Jak już wspomniałem raz udało mi się zduplikować, jednakże na telewizorze ustawiła się rozdzielczość wyświetlacza laptopa. Potem jednak nie udało mi się drugi raz włączyć duplikowania. Teraz nawet gdy wcisnę ctrl+alt+f3 to ekran VGA znika ale opcja wyświetlania przełącza się z Duplikuj na Rozszerz i nic się nie zmienia:

• #23 12755020
    sosarek

Poziom 43  
    A spróbuj teraz ustawić duplikowanie w panelu nVidii.
    Konto firmowe:
    Z
    Pka, Poznań, 60-850
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #24 12755056
    CompFan
    Poziom 14  
    Nie ma tam opcji duplikowania. Tzn są tylko te o których pisałem wcześniej, można wybrać dwa monitory. Ale to nie daje pozytywnego rezultatu, jest nadal to samo. Ponadto po ponownym wybraniu opcji Duplikuj znowu pojawia się ten nieszczęsny ekran VGA jako ekran 2.
  • #25 12764328
    CompFan
    Poziom 14  
    Znalazłem w końcu rozwiązanie. Nie zauważyłem jednej opcji.

W Windowsie nie wybieram żadnych opcji przełączania ekranów. Podłączam telewizor pod HDMI w laptopie, wchodzę w Panel sterowania NVIDIA, potem w opcję "Konfigurowanie wielu monitorów" i zaznaczam "ptaszka" przy telewizorze. Potem klikam prawym przyciskiem na monitorze 1 i wybieram opcję Klonuj z -> 2 a następnie Zastosuj:

Działa - monitor nr 1 (ekran laptopa) jest sklonowany na telewizorze:

Jest to tryb klonowania - Dual View, znany ze starych kart Nvidii, choć niektóre z tych kart nie obsługiwały tego trybu.

Jedyny mankament takiego rozwiązania jest taki, że na telewizorze ustawia się rozdzielczość taka sama jak na laptopie czyli 1366 x 768. Wyklucza to możliwość zastosowania telewizora w trybie klonowania do wyświetlania materiałów w rozdzielczości Full HD, chyba że matryca w laptopie miałaby rozdzielczość natywną Full HD. Być może udałoby się to rozwiązać przy pomocy jakiegoś programu który umożliwiałby ustawienie rozdzielczości Full HD ekranu laptopa jako natywnej.

Niestety nie udało mi się ponownie uruchomić odpowiednika trybu klonowania - trybu Duplikowania z poziomu Windows. Zapewne jest to spowodowane tym, że system nadal wykrywa niepodłączony ekran 2 na wyjściu VGA i tam kieruje duplikowany sygnał. Może jest to błąd w sterowniku lub sterownikach kart graficznych.

Dziękuję wszystkim za pomoc.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Asus N56VJ-S3036H zgłasza problem z duplikowaniem ekranu na telewizorze podłączonym przez HDMI. Po naciśnięciu kombinacji klawiszy Windows + P, ekran duplikuje się na nieistniejącym monitorze VGA zamiast na telewizorze. Użytkownik sprawdził ustawienia w Panelu Sterowania NVIDIA oraz próbował różnych kombinacji klawiszy, jednak problem nie ustępował. Ostatecznie rozwiązanie polegało na zaznaczeniu telewizora w Panelu sterowania NVIDIA i wybraniu opcji klonowania, co umożliwiło prawidłowe zduplikowanie obrazu, choć z ograniczeniem do rozdzielczości laptopa.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA