logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskra 8556 – pionowy pas na ekranie, spalony rezystor R508 na płytce kineskopu

bog4 14 Mar 2005 16:07 900 2
REKLAMA
  • #1 1315020
    bog4
    Poziom 11  
    plytka ktora wciska sie do kineskopu[ R508 niestety to sie spalilo] i wystepuje pas pionowy .jak bym to wstawil moze by chodzil 'za naprawe chca 80 zl to za drogo jak na budzet starszej pani .ja niestety sie nieznam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1315796
    Zdzisław Osmulski
    Poziom 30  
    Ocena: 14
    Do twojego opisu nie bardzo mi pasuje ten pionowy pasek.Opór ten uszkodzony z powodu zwarcia w iskrowniku a najczęstszym powodem jest uszkodzenie powielacza.Takie coś z którego wychodzi przewód(ze słuchawką)do anody kineskopu.Obejrzyj też takie kondensatory o wygłądzie pudełek po zapałkach,czy nie jest któryś wybrzuszony .Może coś z tej porady się przyda? Schemat mam.
  • #3 1322004
    Wojtek 24 lata
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Powielacz w Iskrach czy Videotonach to TPN-31. Nie pamiętam jak ten rezystor jest wpięty, czy szeregowo, czy równolegle. Biały pasek pionowy to brak odchylania poziomego. Tak jak pisał przedmówca może być zwarcie w kondensatorze, ale może i przywarcie w cewkach. Jeśli masz biały pasek na ekranie to masz wysokie, czyli trafo i powielacz chodzą prawidłowo. Najczęściej uszkodzenie TPN-31 powodowało albo nie pojawienie się dwóch kresek jako stan-by w tym tv -- albo pojawiały się, ale nie pozwolił się włączyć tv.
    Pozdro
REKLAMA