logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ricoh MP Aficio 3500 - Zacina papier w duplexie z 2 podajnika, kody J059, J058

sewq86 25 Wrz 2013 15:09 2550 7
REKLAMA
  • #1 12775992
    sewq86
    Poziom 9  
    Ocena: 9
    Witam, borykam się z licznymi zacinkami papieru w tejże maszynie. Najbardziej zacina z 2 podajnika szczególnie kiedy jest puszczony wydruk w duplexie. Typowe miejsca to J059, J058, J018, J001, występuje też efekt zaginania papieru co będzie widoczne na zdjęciach. Wymieniałem rolki w 2 podajniku jednak niewiele to dobrego wniosło, również czyszczenie czujników nie pomogło. Poniżej zamieszczam zdjecia jak to wygląda.

Ricoh MP Aficio 3500 - Zacina papier w duplexie z 2 podajnika, kody J059, J058

Wklejanie obrazków: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2053101.html Jeden poprawiłem, jeżeli konieczne więcej, proszę stosować tę metodę. rys57
  • REKLAMA
  • #2 12776812
    Stopliniak
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Czy był wyczyszczony czujnik optyczny w duplexie, w górnej jego części. Po otwarciu duplexu trzeba wyjąć z zatrzasków górną prowadnicę i pod blaszką przkręconą na jedną śrubkę znajduje się właśnie ten czujnik. Miałem już kilka takich przypadków. Zaprasowywanie kartki widoczne na zdjęciach może świadczyć o problemie z którymś ze sprzęgieł. Któreś może się kleić i nie potrzebnie dopychać kartkę, lub ślizgać się i nie odbierać kartki.
  • REKLAMA
  • #3 12777160
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Wyczyść jeszcze sprzęgła. Tak wygląda jakby któreś się kleiło i nie zatrzymywało kartki na czas.

C.
  • REKLAMA
  • #4 12777524
    sewq86
    Poziom 9  
    Czujniki w dupleksie czyściłem o których jest mowa. Natomiast sprzęgieł jeszcze nie czyściłem, zrobię to w wolnej chwili. Po wyczyszczeniu dam znać jaki był rezultat
  • REKLAMA
  • #5 12778566
    sewq86
    Poziom 9  
    jak czyści się te sprzęgiełka Panowie?
  • #6 12778629
    copyman
    Specjalista - kserokopiarki
    Ocena: 836
    Trzeba trochę narozkręcać z tyłu maszyny , powyciągac je rozebrać , wyczyścić i złożyć z powrotem.

C.
  • #7 12784176
    sewq86
    Poziom 9  
    Zatem wyczyściłem sprzęgła od rejestracji i 2 podajników (1 i 2). Zacięcia w dużej mierze ustąpiły jednak są tendencje do pojedynczych zaginań kartek. Czy przez mocne scisnięcie wyczyszczonego sprzęgła można uwalić zasilacz w maszynie? jedno chodziło troche ciężko po złożeniu. Przy każdej próbie wydruku z 2 podajnika wywalało błąd zacięcia natomiast po którymś podejściu padł zasilacz a konkretnie rezystor
  • #8 12822187
    sewq86
    Poziom 9  
    Wymiana zasilacza w maszynie przywróciła ją do życia. Sprzęgła poprawione, dokładnie przeczyszczone i wspomniane problemy ustąpiły.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z zacinaniem papieru w drukarce Ricoh MP Aficio 3500, szczególnie podczas druku w duplexie z drugiego podajnika. Zacięcia występują w miejscach oznaczonych kodami J059, J058, J018, J001, a także zauważono zaginanie papieru. Po wymianie rolek w podajniku oraz czyszczeniu czujników, problem nie ustąpił. Użytkownicy sugerują czyszczenie sprzęgieł, które mogą się kleić lub nie działać prawidłowo. Po wyczyszczeniu sprzęgieł zacięcia znacznie się zmniejszyły, jednak nadal występują sporadyczne zagięcia kartek. Wymiana zasilacza, który uległ uszkodzeniu, przywróciła urządzenie do pełnej sprawności.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA