Generalnie z tym bledem b200 jest jakis cyrk, mam instrukcje serwisowa do Canona mp 640 ale chcialam sprawdzic co odpisze mi Canon. Jak napisalam do serwisu w Dublinie to ochoczo zapraszaja mnie z drukarka (jest juz po gwarancji wiec za otwarcie na dzien dobry pewnie jaks suma + ewentualne czesci = nie oplaca sie). Szkoda tylko skanera bo drukarki z ta rozdzielczoscia skanowania nie sa wcale takie tanie. Na tej drukowalam na CD i ogolnie mimo ze miala strasznie wolny rozruch to bylam zadowolona - najbardziej ze zdjec A4.
W servis Manual - ktory mam po angielsku (przy okazji mam ich jeszcze kilka do innych drukarek

- stoi bykiem ze przy tym bledzie to trzeba wymienic z 4 czesci - tylko po co skoro karetka chodzi, skaner dziala, to musi byc jakis maly pic na wode, bo po resecie pampersa startuje normalnie i nawet myslalam ze juz bedzie OK. Glowica nie wygladala na spalona i po czyszczeniu i jest drozna, ale nigdy nie wiadomo. Wiem ze to jest ta sama glowica do w IP4600, 4700.
Jak weszlam w tryb serwisowy, uruchomilam program, dalam czyszczenie glowicy, EPROM, zrobilam restart - pokazalo mi wybierz jezyk. Wiec reset nastapil a potem znowu wlaczyl sie ten blad b200 - doslownie po paru sekundach mojej przedwczesnej radosci

Moze masz racje ze to jakis czujnik.
Nie wskakuje jak nie ma glowicy - no ale wtedy tez nic nie dziala. Gdyby to byl jakis powazny blad to nie oplacaloby sie im naprawiac. A glowica kosztuje tyle co nowa drukarka. Tak sobie szukam tu i tam czy da sie jeszcze cos ukrecic znalezc jakas uzywana moze. Nie wiem jak sie do tego dobrac bo to moze byc tasma od karetki albo piny w karetce od glowicy - ale dalej sama juz chyba nie poradze. Moze cos jeszcze znajde (wszystko mi jedno po angielsku czy rusku) jak cos namierzysz to daj znac. Chetnie przetlumacze, moze to jakis maly bezpiecznik przy karetce ktory da sie ominac lub wymienic.
Canon podobno zaprasza do programu dla lojalnych klientow i daje znizke na kolejna drukarke tylko ze ja chyba nie bede sie z tym wozic na drugi koniec miasta.
Tak czy owak nie rzucam drukarka jak na filmikach YT bo mam ciagle fajny skaner a moze ktos wpadnie jak sie pozbyc tego bledu i bedzie sie chcial podzielic. Pozdrawiam
Magda
P.S. Dzieki za punkty