logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jakie części wymienić w komputerze z AMD Athlon 64 X2 6000+ i GeForce 6610 XL?

tipestopes 26 Paź 2013 16:44 2583 18
REKLAMA
  • #1 12883207
    tipestopes
    Poziom 2  
    Witam
    Komputer staruszek jeszcze żyje... Może uda się na nim jeszcze chwilę popracować.

Co radzicie wymienić, żeby nie ładować w niego części, których i tak by nie wykorzystał? Da się na tym pograć w cokolwiek po wymianie np. karty graficznej?

Oto co ma teraz:

System Operacyjny
    Windows XP Professional 32-bit Dodatek Service Pack 3
    CPU
    AMD Athlon 64 X2 6000+
    Technologia Windsor 90nm

RAM
    4,00GB 2-Kanałowy DDR2 @ 375MHz (5-5-5-18)

Płyta Główna
    ASUSTeK Computer INC. M3A78-EH (AM2)

Grafika
    Monitor ASUS VW193S (1440x900@60Hz)
    Karta graficzna 128MBNVIDIA GeForce 6610 XL (MSI)

Dyski Twarde
    596GB SAMSUNG HD642JJ (SATA)

Napędy Optyczne DVD:
    ASUS DRW-2014L1

Audio
    Realtek High Definition Audio zintegrowana

Doradźcie coś proszę.
  • REKLAMA
  • #2 12883219
    marduk0
    Poziom 12  
    Standardowo, jaki masz zasilacz ?
    I ile zamierzasz przeznaczyć na modernizację ?
  • #3 12883256
    tipestopes
    Poziom 2  
    Zasilacz ModeCom 400W ATX
    Budżet zależy od tego czy warto cokolwiek pakować w ten sprzęt. Jeśli tak, to powiedzmy 500-700 zł
  • REKLAMA
  • #4 12883258
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Ocena: 124
    tipestopes napisał:
    Budżet zależy od tego czy warto cokolwiek pakować w ten sprzęt.

Nie warto.

Uzbieraj 1500 zł to pomyślimy.
  • #5 12883263
    tipestopes
    Poziom 2  
    OK, a za te 1.500 coś dacie rade zaproponować??
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #7 12883323
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    tipestopes napisał:
    żeby nie ładować w niego części, których i tak by nie wykorzystał?

Więc na co mu nowa buda?
    marduk0 napisał:

140 wywalone bez wpływu na wydajność.
  • #8 12883333
    marduk0
    Poziom 12  
    To jest tylko propozycja, gdyby zamierzał sprzedać obecny i kupić całkiem nowy komputer.
  • #9 12883585
    Pete_O
    Poziom 32  
    Ocena: 24
    tipestopes napisał:
    Da się na tym pograć w cokolwiek po wymianie np. karty graficznej?
    Jak najbardziej, masz przyzwoity dysk, niezłą płytę główną, wystarczającą ilość RAM, nienajgorszy dwurdzeniowy procesor. Do tego dokładasz jakąś Geforce GTS 450 - za około 200 zł (tańsza opcja: GTS 250 - za około 130 zł; w ostateczności Radeon HD 4850), wstawiasz porządny markowy zasilacz 400-450W (za około 170 zł nowy; za połowę tej ceny używany - byle kupować z pewnego źródła) i grasz w kilkuletnie gry na swoim monitorze w natywnej rozdzielczości - bez najmniejszego problemu, z włączonymi upiększaczami, a nawet w większość nowszych, oczywiście już bez "wodotrysków".
    Komputer jak najbardziej nadaje się do modernizacji. Nie słuchaj rad w stylu: uzbieraj 1500 zł i doradzimy Ci, z czego złożyć nowy komputer. Bo 250-400 zł wobec 1500 zł to kolosalna różnica.
  • #10 12883632
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Pete_O napisał:
    Nie słuchaj rad w stylu: uzbieraj 1500 zł i doradzimy Ci, z czego złożyć nowy komputer.

Czemu ?
    Po co inwestować w stary sprzęt ?

Pete_O napisał:
    grasz w kilkuletnie gry na swoim monitorze w natywnej rozdzielczości - bez najmniejszego problemu, z włączonymi upiększaczami, a nawet w większość nowszych, oczywiście już bez "wodotrysków".

Hehe, ciekawe... W większość nowych... Chyba "nowych" czyli tych do 2011r.
  • #11 12884659
    Pete_O
    Poziom 32  
    MrDoimer napisał:
    Czemu ?
    Ciekawe podejście. Równie dobrze można by zapytać: A po co inwestować w nowy? I wydawać lekką ręką 1500 zł, skoro stara platforma po niewielkiej modernizacji (za ~300zł) może jeszcze zapewnić bardzo wiele rozrywki na dobrym poziomie?
    MrDoimer napisał:
    Hehe, ciekawe... W większość nowych... Chyba "nowych" czyli tych do 2011r.
    Napisałem o kilkuletnich i większości nowszych. Nie mówiłem o nowych. Jakieś problemy z rozróżnianiem słów? ;) Zresztą nawet w niektóre z nowych - tegorocznych z powodzeniem da się na tej platformie płynnie zagrać po zakupie np. GTS 450.
    A może to:
    MrDoimer napisał:
    Witam,

Kupię kartę graf. 8600GTS 256MB DDR3.
    Najlepiej z chłodzeniem pasywnym. Jeżeli będzie aktywne to też będę zainteresowany
    Oferty proszę składać na PW.
    Ewentualnie moge być zainteresowany kartą 8800GT.

MrDoimer napisał:
    Czemu ?
    - sam znasz odpowiedź? :lol:
  • #12 12884783
    marduk0
    Poziom 12  
    Jednak budżet autora jest dość spory, obecny komputer może sprzedać za ok. 400-450 zł
    Dołożyć i kupić np. taki

Fortron HE-400 400W
    Gigabyte GA-H81-D3 Intel H81 LGA1150 BOX
    Intel Pentium G3420 LGA1150 BOX
    Crucial DDR3 4GB 1600MHz CL11
    SilentiumPC Brutus 410 Pure Black BT-410
    XFX ATI Radeon HD7770 Core Edition 1GB DDR5/128bit DVI/HDMI/DP PCI-Express
    (całość nieco ponad 1200 zł)
    co pozwoli mu pograć w najnowsze tytuły, wydajność będzie nieporównywalnie większa.

Co innego jakby środki były ograniczone do 200-300 zł i gry nie byłyby priorytetem, w takim wypadku bym się z Tobą zgodził, Pete_0

Sam rozważałem modyfikację swojego kilkuletniego komputera, ale doszedłem do wniosku, że to nie ma sensu. Dokładając 200-300 zł można przejść na platformę 1155, rezygnując z karty graficznej, którą można kupić po jakimś czasie.
  • #14 12886259
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Pete_O napisał:
    poznajesz Kolego? Tak, właśnie, to z tego tematu: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2630392.html - całe 2 miesiące temu.

Co ma piernik do wiatraka ?
    Karta kupiona była dla kolegi, dla którego robiłem mini komputer na którym mógłby sobie pograć, bo brakowało mu karty graficznej, zasilacz i procesora...
    Nie widzę związku z tematem.

Pete_O napisał:
    Równie dobrze można by zapytać: A po co inwestować w nowy?

A po to że jest wydajniejszy, na dłużej wystarczy, i jest przyszłościowy.

Pete_O napisał:
    sam znasz odpowiedź?

Słowo "sprzęt" nie odnosi się tylko do karty graficznej.
    A do całej jednostki.
    Poza tym tego że kartę za 50 zł można "włożyć" do komputera za 3000 zł, a tak samo kartę za 1000 zł można włożyć do komputera za 500 zł, chyba nie muszę tłumaczyć.
    A jak kolega włożyć coś z serii I5 czy I7 do starego mobo ?
    Chyba kolega rozumie...
  • #15 12886405
    Pete_O
    Poziom 32  
    MrDoimer napisał:
    Co ma piernik do wiatraka ?
    Karta kupiona była dla kolegi, dla którego robiłem mini komputer na którym mógłby sobie pograć, bo brakowało mu karty graficznej, zasilacz i procesora...
    Taaa, "a świstak siedzi i zawija je w te sreberka". :lol:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2623347.html#12606422 - czy to nie dysk, który masz obecnie w podpisie? A, rozumiem: kupiłeś za kasę kolegi, a w międzyczasie kolega się rozmyślił (bo zdecydował się jednak za Twoją namową kupić nowego PC) dał Ci więc ten dysk, żebyś mógł wstawić do swojej platformy. ;)
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2597676.html#12463210 i przede wszystkim: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2597558.html - rozumiem, że to jakiś inny kolega chciał koniecznie wiedzieć, ile OC może wycisnąć z poszczególnych kart GF 6-8? A potem wybierał, przebierał, nie mógł się zdecydować, bo w międzyczasie jeszcze musiał dokupić Fortrona 350W:
    MrDoimer napisał:
    Nie, bo budżet znowu spadł to 50 zł ;/
    Bo mam 100 zł ale jeszcze zasilacz Fortron 350W kupuje.
    - zupełnie przypadkowym zbiegiem okoliczności takiego, jak ten, którego masz w swojej platformie z podpisu:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2622048.html#12597448
    MrDoimer napisał:
    Konfiguracja komputera w opisie. Zasilacz to Fortron 350W (...)

Ten kolega też musi być szczęśliwy, że ma takie wsparcie w Tobie. Nurtuje mnie jedno pytanie: czemu i jemu nie doradziłeś zmiany całej platformy na nowszą? :lol:

MrDoimer napisał:
    Poza tym tego że kartę za 50 zł można "włożyć" do komputera za 3000 zł,
    Pewnie, że wszystko można, tylko nie poprzedzają tego raczej pytania o możliwości podkręcania tej karty za 50 zł, żeby choć odrobinę zwiększyć jej wydajność. Jak ktoś ma sprzęt za 3000 zł, to nie musi tak dziadować, tylko np. od razu bierze kartę za 500-1000 zł. ;)
    MrDoimer napisał:
    Równie dobrze można by zapytać: A po co inwestować w nowy?

A po to że jest wydajniejszy, na dłużej wystarczy, i jest przyszłościowy.

I kosztuje w tym wypadku 4-5 razy tyle co modernizacja starego zapewniająca mu przyzwoite działanie m.in. w większości gier. Genialne i ekonomiczne rozwiązanie!
    Najśmieszniejsze jest to, że sprzęt Autora obecnego tematu jest znacznie nowszy i opłacalniejszy w modernizacji niż Twój, - pardon: nie Twój, tylko Twoich kolegów oczywiście. :)

Hm... no myślę, że to tyle w temacie hipokryzji niektórych forumowiczów. :)

MrDoimer napisał:
    tak samo kartę za 1000 zł można włożyć do komputera za 500 zł, chyba nie muszę tłumaczyć.
    Nie musisz. Ale nikt tu takich ekstrawaganckich pomysłów nie miał.
    MrDoimer napisał:
    A jak kolega włożyć coś z serii I5 czy I7 do starego mobo ?
    Chyba kolega rozumie...
    Takich sugestii też sobie nie przypominam. ;)

Tak w ogóle to sugeruję, żeby ten OT już zakończyć i skoncentrować się na konkretnych sugestiach w głównym temacie: "Stary sprzęt do małego rozbudowania". Ja swoje propozycje modernizacji przedstawiłem. Czy masz jakieś inne - oprócz doradzania, wbrew temu, co sam robisz, wymiany platformy na nową?

:arrow: tipestopes: Masz zasilacz Modecom 400W - ale jaki dokładnie model? Jeśli MC (robiony przez Fortrona), to możesz zostawić i wymienić tylko kartę graficzną.
  • #16 12886471
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Co Cię w ogóle interesuję co ja kupuję, dla kogo i za czyje ?
    Jaki to ma związek z temat ?
    Kompletnie go nie widzę...

Pete_O napisał:
    czy to nie dysk, który masz obecnie w podpisie?

Tak, to właśnie ten. No i ?

Pete_O napisał:
    A, rozumiem: kupiłeś za kasę kolegi, a w międzyczasie kolega się rozmyślił (bo zdecydował się jednak za Twoją namową kupić nowego PC) dał Ci więc ten dysk, żebyś mógł wstawić do swojej platformy.

Nie rozumiem.
    Zupełnie nie rozumiem.

Pete_O napisał:
    rozumiem, że to jakiś inny kolega chciał koniecznie wiedzieć, ile OC może wycisnąć z poszczególnych kart GF 6-8?

Ja chciałem wiedzieć ile mogę wycisnąć z kart GF 6-8.
    No i co ? Jaki to ma związek z tematem ?!

Pete_O napisał:
    A potem wybierał, przebierał, nie mógł się zdecydować, bo w międzyczasie jeszcze musiał dokupić Fortrona 350W:

Fortron 350W był/jest dla mnie.
    Karta do 70 zł była dla mnie, ponieważ wcześniej miałem 9600GT ale potrzebowałem ją sprzedać, a kupić coś tańszego.

Pete_O napisał:
    Nurtuje mnie jedno pytanie: czemu i jemu nie doradziłeś zmiany całej platformy na nowszą?

O czym Ty w ogóle piszesz ?!
    Sprzęt w moim opisie jest mój.
    Wybacz, nie pracuje (15 lat mam...), pieniądze z nieba mi nie spadają więc mam taki komputer jaki mam. Do grania w nowsze gry mam inny komputer.

Pete_O napisał:
    I kosztuje w tym wypadku 4-5 razy tyle co modernizacja starego zapewniająca mu przyzwoite działanie m.in. w większości gier.

Jeżeli chcę pograć w nowę gry, to musi wywalić więcej kasy.

Pete_O napisał:
    Takich sugestii też sobie nie przypominam.

Czy gdzieś napisałem że kolega tak radzi ?
    Chyba problem z czytaniem ze zrozumieniem.

Pete_O napisał:
    Najśmieszniejsze jest to, że sprzęt Autora obecnego tematu jest znacznie nowszy i opłacalniejszy w modernizacji niż Twój, - pardon: nie Twój, tylko Twoich kolegów oczywiście.

Jak pisałem - nie pracuje jeszcze, pieniądze z nieba mi nie spadają.
    Zbieram już pieniądze na nowy komputer. A dlaczego nie inwestuje tych pieniędzy w ten komputer ? Bo się nie opłaca. Wolę dozbierać i kupić "coś" na LGA1155 i mieć wydajniejszy, przyszłościowy komputer niż inwestować w starą platformę (czyli taką jaką mam).
    I o jakich kolegów Ci chodzi ?

Bo kompletnie nie rozumiem tej Twojej spiny w moim kierunku...
  • #17 12886535
    Pete_O
    Poziom 32  
    No i sam widzisz, że już "gubisz się w zeznaniach". ;)
    Powiedzmy, że pominę litościwym milczeniem Twoje ostatnie zdanie - to o poradni (zresztą widzę, że już je w międzyczasie usunąłeś). Składam to na karb Twojej niedojrzałości. Dobrze, że choć się zreflektowałeś, że uwaga jest co najmniej niestosowna.
    MrDoimer napisał:
    Wybacz, nie pracuje (15 lat mam...), pieniądze z nieba mi nie spadają więc mam taki komputer jaki mam.
    MrDoimer napisał:
    Co Cię w ogóle interesuję co ja kupuję, dla kogo i za czyje ?
    Mnie to absolutnie nie interesuje i wcale się nie spinam. Przykłady służyły tylko pokazaniu, że doradzasz innym co innego, niż sam robisz i do czego jesteś przekonany. Jeżeli skłoni Cię to do refleksji, to bardzo dobrze. :)
    MrDoimer napisał:
    Wybacz, nie pracuje (15 lat mam...), pieniądze z nieba mi nie spadają więc mam taki komputer jaki mam.
    I nie ma w tym nic złego. Problem jest natomiast w tym, że nie powinieneś w tej sytuacji tak lekko proponować innym szastania ich ciężko zarobioną "forsą":
    MrDoimer napisał:
    Jeżeli chcę pograć w nowę gry, to musi wywalić więcej kasy.
    MrDoimer napisał:
    Budżet zależy od tego czy warto cokolwiek pakować w ten sprzęt.

Nie warto.

Uzbieraj 1500 zł to pomyślimy.
    - bo jak widać sam nie do końca doceniasz w tej chwili wartość samodzielnie zarobionych pieniędzy. Tym bardziej, że Autor tematu nie napisał wcale, że musi koniecznie grać we wszystkie najnowsze gry. Ja widzę tylko:
    tipestopes napisał:
    Da się na tym pograć w cokolwiek po wymianie np. karty graficznej?
    Ponownie proszę Cię więc o przedstawienie własnych propozycji modernizacji sprzętu Autora i zaprzestanie dyskusji OT, bo inaczej temat zaraz wyląduje pewnie w koszu, czego byśmy my (i Autor tym bardziej) - nie chcieli.
  • #18 12886610
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    HD 4850 lub 7750 GDDR5 to absolutny maks do tego procesora. Ta druga będzie się i tak "trochę" marnować, ale będzie nowa i na gwarancji, co niestety w przypadku 4850 jest na minus. No i zasilacz minimum jakiś fortron 400W z wtyczką 6 pin, a jak masz kasę to np. XFX 450, Corsair CX500.
  • #19 12886688
    MrDoimer
    Poziom 38  
    Pete_O napisał:
    Przykłady służyły tylko pokazaniu, że doradzasz innym co innego, niż sam robisz i do czego jesteś przekonany.

MrDoimer napisał:
    A dlaczego nie inwestuje tych pieniędzy w ten komputer ? Bo się nie opłaca. Wolę dozbierać i kupić "coś" na LGA1155 i mieć wydajniejszy, przyszłościowy komputer niż inwestować w starą platformę (czyli taką jaką mam).

Ok. Jeżeli autor nie chce inwestować w nowy sprzęt i nie ma zamiaru grać w najnowsze gry to wystarczy wymiana karty graficznej i zasilacza.
    fiend_ już wyjaśnił :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik pyta o możliwości modernizacji starego komputera z procesorem AMD Athlon 64 X2 6000+ i kartą graficzną NVIDIA GeForce 6610 XL. W odpowiedziach sugerowane są różne opcje wymiany komponentów, w tym karty graficznej na modele takie jak GeForce GTS 450, GTS 250, Radeon HD 4850 oraz 7750 GDDR5. Wskazano również na konieczność wymiany zasilacza na markowy model o mocy 400-450W. Dyskutanci podkreślają, że przy ograniczonym budżecie (500-700 zł) można uzyskać poprawę wydajności w starszych grach, ale dla lepszej wydajności w nowszych tytułach zalecają zbieranie funduszy na nową platformę. Wskazano, że obecny sprzęt może być modernizowany, ale nie należy inwestować w niego zbyt wiele, biorąc pod uwagę jego wiek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA