logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

KYOCERA F-1010 drukuje krzaki zamiast strony testowej - sterowniki?

wojtek2004 19 Mar 2005 12:42 5927 21
REKLAMA
  • #1 1328610
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Ocena: 62
    Mam drukarke laserowa Kyocera F-1010 drukarka nie potrafi wydrukowac tzw.strony testowej,zamiast tego na karcie papieru otrzymuje tzw.krzaki w trzech liniach.Sterownik do drukarki zainstalowalem z Windows 98,jest to uniwersalny sterownik do drukarek wersja 4.00 z Microsoftu.Niedawno otrzymalem informacje ze moze tu pomuc sterownik HP Laser Jet 4,niestety bez zmian.Moze na jednym arkuszu,jaki moze wydrukowac czyli status jest opisany potrzebny sterownik,nawetjezeli jest to sterownik w drukarce:Sowtware version 1.0c-4 wydrukowany na Printer Status Page.
    Czy ktos moze mi poradzic co mam wlasciwie zrobic?Bo i tak drukarka jest slaba ,tylko 1MB buforu i 300 DPI.
  • REKLAMA
  • #2 1328828
    marek216
    Poziom 43  
    Ocena: 932
    masz problem z drukiem tylko self testu czy dowolnego dokumentu ?
    próbowałeś wgrac orginalny ster z kyocery ?

opcja nr 2 :
    miałem podobne problemy z drukarkąinnej firmy - problem polegał na błedzie w systemie- pomogła reinstala systemu :(

Propozycja :

wepnij ja do innego kompa i zobacz czy problem sie powtarza jeśi nie to masz rozwiązanie jeśli problem sie powtarza na innym kompie poszukaj innego steru lub zrób jej reset
  • #3 1329956
    wojtek2004
    Poziom 18  
    A jak zrobic reset,a pozatym niestety nie moge znalezc orginalnego sterownika na stronie Kyocery.Mysle ze nowy sterownik nic nie da poniewaz zmienialem systemy operacyjne i nic z tego.Tak przy okazji w drukarce byl zimny lut pod duzym kondensatorem elektrolirycznym czy te przerwania mogly spowodowac jakas usterke(kondensator wymieniony na nowy)oczywiscie przy wymianie nie doszlo do jakichs dodatkowych usterek.Drukarka potrafi wydrukowac swoj status.Ale nic ne rozumie jak do niej cos wysle ,jak przez RS jak i port parel.Czy jest jeszcze jakies rozwiazanie?
  • REKLAMA
  • #4 1330003
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Witam.
    "Spróbuj zastosować polecenie "copy" wprowadzone pod DOS'em - wchodzisz przy starcie systemu Windows 98 "F8" i "wiersz poleceń" - napisz tak:

copy CON LPT1

Napisz teraz tekst, po wierszu naciśnij "enter" a po wpisaniu ostatniego wiersza naciśnij "F6" i "enter".
    Ten test sprawdzi komunikację drukarki z komputerem." - to cytat z innego mojego postu.
    Powodzenia.
  • #6 1334625
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Witam.
    Drukarka drukuje polecen w trybie ms-dos dla komendy copy CON LPT1,natomiast wogole nie drukuje zadnej strony dla funkcji:Pobiez czcionki Type True jako bipmapowe czcionki ladowane ale drukuje "krzaki"
    .W funkcji drukuj czcionki True Type jako grafike.
    P.s Nie zdazylem jeszcze sprobowac zainstalowac nowy sterownik,bo probowalem na innych Windowsach,ale tam sa tylko podstawowe sterowniki uniwersalne.
    Bardzo prosze o nastepne porady.
  • #7 1334813
    kacha36
    Poziom 23  
    Ocena: 91
    Więc jeśli drukuje pod DOS-em to musisz skupić się na sterownikach pod Windows, nic więcej nie wymyślisz.
    Powodzenia.
  • REKLAMA
  • #9 1343006
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

Przede wszystkim zacznijmy od tego...ze do kazdego modelu powinno :!: ...stosowac sie wlasciwe sterowniki...zadne tam uniwersalne...jakbys dobrze poszukal ;) to na firmowej stronie kyocery znajdziesz sterowniki do tego modelu dla roznych systemow ...poczawszy od 95/98....xp...nt...zainstaluj i sprawdz polaczenie.

Pozdrawiam

PS.
    Celowo nie podalem odnosnika do drukarki....kto szuka nie bladzi ;)
    No ale jak nie znajdziesz....to podpowiem ;)
  • #11 1359403
    marek216
    Poziom 43  
    litości na stronie producenta nie ma sterów ?????

czytaj to co pisze na monitorku !!!

wybierz w wyszukiwarce drucker, swój model, wesje multilanguage lub tylko english i sam ci wywali strone ze sterami i softem

http://www.kyoceramita.de/html/view/Downloads/Drivers.asp?table=Drivers

na powyższej stronie aż roi sie od strerów

zamieściłbym go tutaj ale zajmuje prawie 19 MB
  • #12 1359688
    forteca
    Specjalista KYOCERA
    Ocena: 82
    Witam

No wlasnie z ust mi to kolega wyjal...na stronie producenta nie ma sterowniikow :D ...juz mialem nawet podac linka....ale tez mnie kolega uprzedzi ;) ...widac latwiej czekac na gotowca niz samemu poszukac :!:

Pozdrawiam
  • #13 1360384
    marek216
    Poziom 43  
    linka podałem wcześniej tylko że strone główną - niestety nieumiejętośc szukania w sieci dała o sobie znać !!!

ciekawe czy mi "pomógł " zaznaczy :) dokładniej nie mogłem go naprowadzić :) ;)
  • #15 1367714
    marek216
    Poziom 43  
    odpal ten sterownik i nie opowiadaj że nigdzie nie ma !!
    zainstaluj ten programik a stery same Ci sie znajdą :)

co rozumiesz pod pojeciem "zamiennik " ??

to moja ostatnia próba pomocy - niech specjaliści sie tym zajmują bo to jakiś wyjątkowo cięzki przypadek :)
    Załączniki:
    • Mini-PCL-Win9X_ME-v3.200-EN.exe (2.45 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #16 1367956
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Jasne.Moze nie jestem specem od sowtweru ale jezeli sciagam i widzie wylacznie pliki pdf,prupuje je zainstalowac w windows i mi odrzuca komputer to znaczy ze jest cos nie tak.Faktycznie to ciezki przypadek.Zaraz jade do domu,bo z netu korzystam u kumpla i pomecze te pdfy moze to jest sterownik. :lol:
  • #17 1368008
    marek216
    Poziom 43  
    sterowniki masz w moim poprzenim poście
    daruj sobie szukanie !! :)
  • #18 1370168
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 104
    Tyle cierpliwości co ma marek216 to nie ma nawet święty ... . I wszystko to chyba na marne ... Gdzie on widzi te pdf-y ?
  • #19 1370293
    marek216
    Poziom 43  
    pdf'y też tam są ale to inna historia - plik ma posłany na poczte ( brak punktów )

na tej stronce jest wszystko do obsługi tej drukarki pod kazym systemem i kilka instrukcji :)

nauczmy sie kozystac z dobrodziejstw internetu i wyszukiwarek, a niektóre problemy okaża sie naprawde banalne - nie twierdze, że wszystko jest w sieci ,ale najpierw trzeba samamu poszukac a potem prosić o gotowce.

niestety rola tego forum zaczyna sie ogrtaniczac do pomocy leniwym !!!
  • #20 1395168
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Witam.
    Niestety otrzymany przez ciebie Marku nowy sterownik do Kyocery F-1010 nie przyniosl oczekiwanego rezultatu.Drukarka drukuje znowu tzw.krzaki oto wydruk.OOLOOVERLAY.GDI0gYPkyw4>O"W?'Wliaor?Adr?liTo4oo48w?Zoo?7lixli?w?aAw?o?jMw?o?Strona testowa drukarkipo?o?li.....itd.
    Podejrzanym sa zastosowane w w/w litery niemieckie o z kropkami i a z kreskami czy to ma jakis wplyw bo drukarka ogolnie jest przywieziona z niemiec.Sterownik Minolta 1100L ma superfunkcje,jezeli drukuje nie przez port LPT1 a przez WinStyler GDI Port mam komunikat Power off or Cable Problem.Wyglada to na jakis standardowy komunikat,chociaz i tak wszystko sprawdzone.
    Prosze o wsparcie. :D
  • #21 1517486
    wojtek2004
    Poziom 18  
    Zapomnialem dodac konkretnego faktu iz podzas drukowania na plycie Kp009 nie ma sygnalizaji LED DL1 o cyklu druku.Najpawdopodobniej lezy scalak MB67110AU na wejsiu parel drkarki.Co mam zrobi,czy wogule kupie taki calak.Czy opolaca mi sie naprawiac...?
  • Pomocny post
    #22 1518463
    marek216
    Poziom 43  
    http://www.serwbit.pl/kontakt/index.php

pod tym linkiem zadaj pytanie czy opłaca sie naprawiać - oni mają mase drukarek z demobilu i może do twojej części sie u nich znajdą .

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Drukarka laserowa Kyocera F-1010 nie drukuje poprawnie strony testowej, zamiast niej pojawiają się tzw. "krzaki" w kilku liniach. Użytkownik stosował uniwersalny sterownik Microsoft dla Windows 98 oraz próbował sterownika HP LaserJet 4 bez efektu. Drukarka poprawnie drukuje status i reaguje na polecenia w trybie MS-DOS (copy CON LPT1), co wskazuje na prawidłową komunikację sprzętową. Problem najprawdopodobniej leży w nieodpowiednich sterownikach pod Windows. Na oficjalnej stronie Kyocera brak jest dedykowanych sterowników do modelu F-1010, co utrudnia rozwiązanie. W dyskusji sugerowano poszukiwanie oryginalnych sterowników lub zamienników, jednak dostępne pliki często są jedynie dokumentacją PDF, a nie faktycznym oprogramowaniem. Wskazano również na możliwe uszkodzenie sprzętowe – brak sygnalizacji LED podczas drukowania i podejrzenie uszkodzenia scalaka MB67110AU na wejściu portu równoległego. Zaproponowano kontakt z serwisem specjalizującym się w naprawach drukarek z demobilu w celu oceny opłacalności naprawy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA