logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zerowanie gniazdka od komputera w instalacji posiadającej uziemienia.

Funkmaster12 03 Lis 2013 18:34 5748 25
REKLAMA
  • #1 12911344
    Funkmaster12
    Poziom 9  
    Witam.
    Otóż chcę uziemić sobie komputer ponieważ chcę go zabezpieczyć. Mieszkam w domu z roku z 1999 roku. Mam instalację miedzianą w łazienkach i kuchni mam również uziemienie lecz nie wiem dlaczego ale elektrycy nie doprowadzili przewodów uziemienia do pokojów. Nie chcę borować w sicianach , czy zrobienie zerowania na gniazdku od komputera jest bezpieczne? Dodam , że posiadam też listwę z bezpiecznikami i filtrami. Proszę o pomoc.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 12911453
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Funkmaster12 napisał:
    nie doprowadzili przewodów uziemienia do pokojów

Chodzi o to, że gniazdka są zasilane przewodami dwużyłowymi?
  • #3 12911896
    Funkmaster12
    Poziom 9  
    Tak w łazienkach i kuchni mam kable uziemiające czyli są trzy przewody w gniazdku a w pokojach nie mam czyli dwa przewody.
  • Pomocny post
    #4 12911926
    kosmos99
    Poziom 38  
    Ocena: 816
    Funkmaster12 napisał:
    czy zrobienie zerowania na gniazdku od komputera jest bezpieczne?

Kwestia jak to jest podłączone w rozdzielnicy.
  • Pomocny post
    #5 12911937
    bartekfigura
    Poziom 30  
    Ocena: 521
    Powinno być podłączone poza RCD.

Dodano po 43 [sekundy]:

Ale lepiej wezwać elektryka który dokładnie wszystko obejrzy i powie Ci jaki sposób ochrony jest najlepszy.
  • Pomocny post
    #6 12912003
    zbich70
    Poziom 43  
    Ocena: 6572
    kosmos99 napisał:
    Funkmaster12 napisał:
    czy zrobienie zerowania na gniazdku od komputera jest bezpieczne?

Kwestia jak to jest podłączone w rozdzielnicy.

O układ sieci jakoś nikt się nie zająknął... :evil:
  • #7 12912044
    Funkmaster12
    Poziom 9  
    Dodam , że każde pomieszczenie ma swojego "s" jeśli chodzi o to? Jeśli trzeba mogę zrobić fotkę mojej tablicy.
  • REKLAMA
  • #8 12912050
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    bartekfigura napisał:
    Powinno być podłączone poza RCD

A komputer to w jakiej klasie jest że ma być po za RCD .
    A skąd kolega wie że tam jest RCD ? No i to pisał kolega Zbycho o sieci .
    A po za tym tu cytat;
    Cytat:
    Jeśli w jakichkolwiek warunkach norma wymaga stosowania wyłącznika różnicowoprądowego wysokoczułego, to znaczy, że wymaga w tych warunkach ochrony uzupełniającej na wypadek dotknięcia przez człowieka części czynnej niebezpiecznej. Wymaga niejako uzupełnienia ochrony podstawowej.Dotyczy to następujących sytuacji:
    -obwody gniazd wtyczkowych powszechnego użytku, o prądzie znamionowym nieprzekraczającym 20 A, przeznaczone do używania przez laików

http://www.redinpe.com/attachments/article/168/art_02a.pdf

Moderowany przez kkas12:

Tym razem cytat zaznaczyłem i podałem link do źródła.
    Po raz ostatni.
    "Pomoga" cofam bo nie koledze się on należy a doktorowi.

• Pomocny post
    #9 12913063
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 12913229
    Funkmaster12
    Poziom 9  
    Yhym czyli mogę czuć się bezpieczny? Jak wykonać zerowanie? Zero podpiąc do bolca a potem mostkiem do odpowiedniego otworu gniazdka czy to już bez róznicy?
  • #11 12913431
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #12 12914644
    Krzysztof Reszka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1546
    Bronek22 napisał:
    Trzeba sprawdzić,czy ten obwód "wisi" na RCD. Jest taka możliwość.

Według mnie kolego Bronku nie powinno tej sytuacji być przy TN-C w domu .
  • #13 12914794
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #15 12915594
    TWK
    Specjalista elektryk
    Ocena: 509
    kkas12 napisał:
    I pamiętać należy, że w jednym pomieszczeniu nie mogą znajdować się gniazda ze stykiem ochronnym i gniazda bez takiego styku.
    Szukałem ostatnio, skąd pochodzi ten zapis i nie mogłem znaleźć. Może kolega podpowie, w jakiej normie/przepisie go znajdę?
  • #16 12915734
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    TWK napisał:
    w jakiej normie/przepisie go znajdę?

Czy wszystko musi być zawarte w normach i przepisach prawnych a zwłaszcza problemy czysto logiczne.
    W jednym pomieszczeniu uszkodzony odbiornik elektryczny podłączony do gniazda bez styku ochronnego może być niezłą pułapką dla człowieka. Zabezpieczenie nie wyłączy a w zasięgu drugiej ręki znajduje się odbiornik z podłączonym i uziemionym przewodem ochronnym. Porażenie prądem elektrycznym podane jak na tacy. Nie wszystkie odbiorniki energii elektrycznej wykonane są w drugiej klasie. Może i przypadek mało spotykany ale realny i możliwy w rzeczywistości.
  • #17 12916132
    TWK
    Specjalista elektryk
    .Jack napisał:
    Czy wszystko musi być zawarte w normach i przepisach prawnych a zwłaszcza problemy czysto logiczne.
    Dla niektórych tak. Znam tę zasadę. Ale nie potrafiłem ostatnio człowiekowi powiedzieć z jakiego aktu wynika potrzeba zrobienia porządku w jego instalacji. A podany przypadek niestety bardzo realny.
  • #18 12916864
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #19 12916983
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 292
    Pierwsze trzy punkty mogą trwać latami
  • #20 12918363
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Temat ten był wielokrotnie wyjaśniany.
    Czy taką samą "demagogią" był/jest zakaz umieszczania w jednym pomieszczeni odbiorników zerowanych i uziemianych?
    Nie potrzeba mieć wcale wielkiej wyobraźni by dojrzeć bardzo duże podobieństwo pomiędzy tymi przypadkami.

Zajrzyj do kuchni a zobaczysz ile jest odbiorników w zasięgu rąk (nie w zasięgu ręki).
    A dołóż do tego jeszcze baterię/kran zamontowany na metalowych rurociągach, czy chociażby Twoją "dyżurną" kuchenkę gazową.
  • #21 12919130
    TWK
    Specjalista elektryk
    kkas12 napisał:
    Temat ten był wielokrotnie wyjaśniany.
    Wiem, ale nie znalazłem podstawy. Czy jest jakiś zapis o tym mówiący? Choćby w PBUE. Podanie numeru paragrafu utnie takie dyskusje w przyszłości.
  • #22 12920508
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #23 12920584
    .Jack
    Specjalista elektryk
    Ocena: 425
    Bronek22 napisał:
    Podaj przykład 2 odbiorników 1 klasy w pokoju.

To tylko przykład, równie dobrze może być uszkodzony komputer podłączony do gniazda bez styku ochronnego i kaloryfer na rurach metalowych. Przykładów może być i więcej. W zasięgu rąk musi być jednakowy potencjał. Kolego Bronku ludzie mają różne dziwne pomysły, potencjał zbliżony do ziemi może być także przywleczony z przedłużacza. Są jeszcze w mieszkaniówkach stosowane stare farelki i różne inne wynalazki z czasów PRL albo jakieś samoróbki.
    W normach podawane są minimalne zalecenia jakie trzeba spełnić, jest w nich zawarta wiedza techniczna i obowiązkiem każdego myślącego elektryka jest wyciągać właściwe wnioski i tok postępowania gwarantujący jak największe bezpieczeństwo użytkowania i eksploatacji instalacji elektrycznej.
  • #24 12920605
    kkas12
    Poziom 43  
    Ocena: 4265
    Bronek, albo uzasadnisz że stosowanie w jednym pomieszczeniu gniazda ze stykiem ochronnym i bez takiego styku nie niesie żadnych zagrożeń albo przestań w końcu głupoty pisać traktują te zagadnienie jako dyżurne do zaznaczania swej obecności na forum.
  • #25 12921816
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat uziemienia komputera w instalacji elektrycznej z 1999 roku, gdzie w pokojach brakuje przewodów uziemiających. W odpowiedziach podkreślono, że zerowanie gniazdka jest możliwe, ale niezgodne z przepisami, ponieważ w 1999 roku wymagana była instalacja z wydzielonym przewodem ochronnym. Wskazano na konieczność sprawdzenia typu sieci (TT lub TN-C) oraz zalecenie skonsultowania się z elektrykiem, aby uniknąć potencjalnych zagrożeń związanych z przerwami w przewodach. Podano również, że w jednym pomieszczeniu nie powinny znajdować się gniazda z i bez styku ochronnego, co może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA