logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
ADVERTISEMENT
ADVERTISEMENT
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Podłączenie reduktora gazu z nagrzewnicą: szeregowo czy równolegle?

mad_luk 21 Mar 2005 18:42 6870 14
ADVERTISEMENT
  • #1 1335824
    mad_luk
    Level 14  
    Rate: 27
    jaka jest roznica miedzy podlaczeniem reduktora gazu równolegle i szeregowo z nagrzewnica? nie chodzi mi jak to sie rózni wygladem bo to kazdy chyba wie... chodzi o sprawe techniczna. lepiej tak czy tak no i dlaczego? jak mialem podlaczenie rownoległe czesto zamarzał mi reduktor. zmienilem wiec na szeregowe (najpierw reduktor potem nagrzewnica)... ludzie sie oburzaja co ja takiego strasznego zrobiłem ale nikt nie potrafil mi powiedziec dlaczego teraz szeregowe podlaczenie jest złe... moze tu sie czegos dowiem w tej sprawie bo juz głupi jestem
  • ADVERTISEMENT
  • #2 1336236
    sp9svn
    Level 20  
    Help: 27
    Rate: 140
    Witaj, sam się kiedyś zastanawiałem się nad odpowiedzią na takie pytanie.
    W moim pasku mam dokładnie tak samo zrobione, czyli szeregowo z tym że pomiędzy silnik a parownik/reduktor mam jeszcze włożone Webasto.
    Kilka krotnie pytałem sie znajomych gaziarzy - odpowiedź najpopularniejsza brzmiała - tak ma być...
    Dlaczego, nie wiem. Warto chyba pomyśleć jednak o Polonezie gdzie na przewodzie do nagrzewnicy jest zawór zamykajacy, może producenci instalacji gazowych zalecają montaż równoległy ze względu na możliwość występowania takiego zaworu, który nie koniecznie jest łatwy do zauwazenia?? Co prawda chyba jest mało samochodów z takim zaworem.
  • #3 1336249
    mkos1
    Level 30  
    Help: 88
    Rate: 132
    Jeśłi w połaczeniu równoległym Ci zamarzał to zapewne za mały był przez niego obieg płynu.
    Przy podłaczeniu szeregowym możesz nieco chyba mieć gorsze ogrzewanie bo przepływ przez nagrzewnice bedziesz miał przydławiony.
    Dlaczego "ci ludzie" tak mówią ?
  • #4 1336313
    yasiu.brzeg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Help: 127
    Rate: 194
    Szeregowe poprostu wymusza obieg i nie pozwala zamarznąć reduktorowi. Lecz szeregowe nie może być do ogrzewania, gdyż jak zamkniesz ogrzewanie zamkniesz obieg na reduktor. POZDRAWIAM
  • ADVERTISEMENT
  • #5 1336344
    mkos1
    Level 30  
    yasiu.brzeg wrote:
    Szeregowe po prostu wymusza obieg i nie pozwala zamarznąć reduktorowi. Lecz szeregowe nie może być do ogrzewania, gdyż jak zamkniesz ogrzewanie zamkniesz obieg na reduktor. POZDRAWIAM

Nie w każdym autku wydajnośc ogrzewania sie reguluje poprzez zmiane przepływu cieczy przez nagrzewnice. W audi B4 ilość ciepłego powietrza jest regulowana uchyleniem przepustnicy a na przewodzie do nagrzewnicy nie ma zaworu.
    Pozdrawiam !
  • #6 1336371
    autoel
    Level 26  
    Help: 76
    Rate: 166
    Trzeba by chyba zacząć od tego jaki to samochód na co zwrócił uwagę "SP9SVN", jezeli nie ma zaworu na wężu zasilającym nagrzewnicę , to nie ma przeciwwskazań aby połączyć szeregowo, jeżeli jest to takie rozwiązanie odpada, w każdym połączeniu będzie minimalne pogorszenie ogrzewania wnętrza.
  • #7 1336389
    yasiu.brzeg
    mkos1

Poprostu byłem zapobiegawczy a nie wiadomo do jakiego to autka. POZDRAWIAM
  • #8 1336446
    Adam700
    Level 22  
    Help: 55
    Rate: 61
    ja u siebie w cc700 mam polaczone szeregowo(silnik-parownik-nagrzewnica).przy zamknietym doplywie cieplego powietrza do wnetrza auta plyn nie dochodzi do nagrzewnicy bo przed nia jest zamykany a parownik caly czas jest goracy.w tym roku podczas wiekszych mrozow zauwazylem jednak slabsze ogrzewanie wnetrza auta,a to przez to ze plyn ogrzac musi parownik a do nagrzewnicy dociera juz delikatnie chlodniejszy.
  • ADVERTISEMENT
  • #9 1336534
    mad_luk
    Level 14  
    Rate: 27
    cale te zamieszanie dotyczy kadett-a D 1,2 starego jak ja sam... tu chyba nie ma zaworu. CHYBA
    mimo polaczenia szeregowego ogrzewanie jest nadal bardzo wydajene na głowe bije ogrzewanie w Escorcie w ktorych ja poprostu marzne...bryyy....autko szybko sie rozgrzewa. w koncu caly układ chłodzenia mieści tylko 3L chłodziwa
  • #10 1336604
    yasiu.brzeg
    Adam700 wrote:
    ja u siebie w cc700 mam polaczone szeregowo(silnik-parownik-nagrzewnica).przy zamknietym doplywie cieplego powietrza do wnetrza auta plyn nie dochodzi do nagrzewnicy bo przed nia jest zamykany a parownik caly czas jest goracy.w tym roku podczas wiekszych mrozow zauwazylem jednak slabsze ogrzewanie wnetrza auta,a to przez to ze plyn ogrzac musi parownik a do nagrzewnicy dociera juz delikatnie chlodniejszy.

Skoro zamykasz ten obieg, to i powinieneś zamknąć obieg parownika przez co momentalnie bys ię wychłodził. Więc czegoś tu nie rozumię :roll: . POZDRAWIAM
  • ADVERTISEMENT
  • #11 1337611
    Adam700
    Level 22  
    Help: 55
    Rate: 61
    zamykam ogrzewanie wnetrza a parownik tak czy inaczej pozostaje goracy.goracy plyn przechodzi zawsze przez nagrzewnice a zamykany jest jedynie kanal ssania powietrza za nagrzewnica i nie trafia do wnetrza auta.ale obieg zawsze jest:silnik-parownik-nagrzewnica.
    Czego tu nie rozumiesz?
  • #12 1337776
    mkos1
    Level 30  
    Adam700 wrote:
    zamykam ogrzewanie wnetrza a parownik tak czy inaczej pozostaje goracy.goracy plyn przechodzi zawsze przez nagrzewnice a zamykany jest jedynie kanal ssania powietrza za nagrzewnica i nie trafia do wnetrza auta.ale obieg zawsze jest:silnik-parownik-nagrzewnica.
    Czego tu nie rozumiesz?

Już Ci tłumaczę - w niektórych pojazdach jest przepustnica od ogrzewania kierujaca albo ciepłe powietrze albo nie. Zaś w innych rozwiązaniach jest zawór na przewodzie wodnym do nagrzewnicy.
    Jeśli nie na tego zawpru to bez problemów parownik można tam wpiąć. W przeciwnym przypadku po zamknieciu ogrzewania nie miałbyś także przepływu cieczy przez parownik.
  • #13 2211652
    sebapark
    Level 12  
    Rate: 2
    hej,
    w moim passacie b3 2l 1992 GT silnik 2e mam zamontowany reduktor równolegle. jest zawsze nagrzany. Mam jednak problem bo ogrzewanie wnętrza już jest marne. Wczoraj wracałem z Poznania do wrocławia (-25st) i zamarzła mi pepsi na podłodze. powietrze z kratek było lekko ciepłe.

pytanie: czy zamienic podłączenie reduktora na szeregowe czy założyć na połączeniu równoległym dławik ?

dzieki za rady
    Sebastian
  • #14 3277544
    Tomispeed
    Level 11  
    Rate: 28
    Ludzie tylko połączenia równoległe i dławiki na wyjściach do reduktora .Rozwiążą się wasze problemy przepustowość na reduktor dławik z prześwitem 4-6 mm. rozwiążą się wasze problemy z ogrzewaniem i ryzykiem zamulenia nagrzewnicy.
  • #15 9202147
    mati910807
    Level 11  
    Rate: 14
    Witam
    Mam problem z ogrzewaniem Mam Scorpio 2.0 DOHC 120KM 94r MkII Jak powinien byc podłaczony parownik szeregowo czy równolegle ja mam podłaczony rownolegle i jak samochód sie nagrzeje to do parownika nie mozna sie dotknąć a nagrzewnica jest ledwo ciepła dodam że wymieniałem pompe płynu chłodzacego a termostat jest na 100% dobry Prosze o pomoc

Moderated By manta:

Pisownia p. 8.2,
    archeologia,
    kosz.
    Nieodpowiedni dział p. 8.3,
    proszę założyć nowy temat w odpowiednim dziale.

Topic summary

✨ Dyskusja dotyczy technicznych różnic między podłączeniem reduktora gazu do nagrzewnicy w układzie szeregowym i równoległym. Podłączenie szeregowe wymusza przepływ cieczy przez reduktor i nagrzewnicę, co zapobiega zamarzaniu reduktora, jednak może powodować osłabienie ogrzewania wnętrza pojazdu, zwłaszcza gdy obieg cieczy jest zamykany zaworem na przewodzie do nagrzewnicy. W układzie równoległym przepływ cieczy do reduktora i nagrzewnicy jest niezależny, co może skutkować lepszym ogrzewaniem, ale przy niewystarczającym obiegu reduktor może zamarzać. W niektórych pojazdach regulacja ogrzewania odbywa się przez przepustnicę powietrza, a w innych przez zawór na przewodzie wodnym do nagrzewnicy, co wpływa na wybór sposobu podłączenia. Zalecane jest stosowanie dławików o średnicy 4-6 mm na wyjściach do reduktora w połączeniach równoległych, aby poprawić przepływ i uniknąć problemów z ogrzewaniem i zamarzaniem. Wskazano, że w pojazdach bez zaworu na przewodzie do nagrzewnicy nie ma przeciwwskazań do podłączenia szeregowego, ale zamknięcie obiegu ogrzewania zamyka również przepływ przez reduktor, co jest niekorzystne. Przykłady pojazdów omawianych w dyskusji to Opel Kadett D 1.2, Audi B4, Passat B3 2.0, Ford Scorpio 2.0 DOHC MkII oraz Citroën CC700.
Generated by the language model.
ADVERTISEMENT