logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Benq MP776 - Czy wymiana lampy po 3100 godzinach jest konieczna?

unky 25 Lis 2013 16:10 2739 6
REKLAMA
  • #1 12991296
    unky
    Poziom 18  
    Ocena: 61
    Witam
    Mam projektor Benq MP776 - czas pracy lampy to ponad 3100 godzin.
    Od jakiegoś czasu projektor sam mi się wyłącza, po kilku minutach mogę go ponownie włączyć. Czasami po 2-3 godzinach od włączenia na ekranie tworzy mi się tęcza, potem czarno-biały obraz i projektor się wyłącza.
    Czy to oznaki konieczności wymiany lampy? W ilu % przy tym projektorze po 3100 godzinach mam słabszą jasność?
    W sieci pełno lamp do tego projektora - w 3 opcjach:
    1. najtańsza - lampa nieoryginalna, moduł lampy nieoryginalny
    2. średniodroga - lampa oryginalna, moduł nieoryginalny
    3. najdroższa - lampa i moduł oryginalne.

Czy zakup w opcji 2 byłby OK? Tzn. na ile oryginalność modułu ma wpływ na jakość i trwałość projektora po zakupie nowej lampy?
  • REKLAMA
  • #2 12993769
    androot
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 635
    Wyłączanie projektora to objaw zużycia lampy. Przetwornica wykrywa zbyt duże napięcie na zaciskach lampy.

Tęcza, czy czarno-biały obraz może być związana z nieprawidłowymi obrotami koła filtrów. Może czujnik jest zabrudzony?

Lampę polecam zregenerować w firmie w Krakowie. Jak poszukasz to znajdziesz. Jak nie to na priv. Mogę ich w 100% polecić. 300-450zł w zależności od lampy.
  • REKLAMA
  • #3 12995383
    unky
    Poziom 18  
    androot napisał:
    Wyłączanie projektora to objaw zużycia lampy. Przetwornica wykrywa zbyt duże napięcie na zaciskach lampy.

Tęcza, czy czarno-biały obraz może być związana z nieprawidłowymi obrotami koła filtrów. Może czujnik jest zabrudzony?

Czujnik jest prosty do zlokalizowania?
  • REKLAMA
  • #4 12996171
    androot
    Raczej tak. To element który "patrzy" na czarny prostokąt na obwodzie silnika koła barwnego. Trzeba nim delikatnie pokręcić to ukarze się.
  • REKLAMA
  • #5 13074710
    unky
    Poziom 18  
    Lampa zregenerowana. Koszt w sumie niewielki a projektor odzyskał dawny blask:) Czyli to wyłączanie było związane z wypalaniem się lampy.
  • #6 13074715
    androot
    Skorzystałeś z wymiany samego palnika, tak jak Ci pisałem na priv?
  • #7 13075448
    unky
    Poziom 18  
    Tak. Zrobili mi tam gdzie pisałeś i wyszło w naprawdę dobrej cenie. Dzięki :)

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z projektorem Benq MP776, który wyłącza się po kilku minutach pracy, a także pojawiają się na ekranie efekty tęczy oraz czarno-biały obraz. Po 3100 godzinach pracy lampy, użytkownik zastanawia się nad koniecznością jej wymiany. Odpowiedzi sugerują, że wyłączanie projektora może być spowodowane zużyciem lampy, a problemy z obrazem mogą wynikać z nieprawidłowego działania koła filtrów. Użytkownik zdecydował się na regenerację lampy, co przywróciło projektorowi dawną jasność. W dyskusji poruszono również różne opcje zakupu lamp, w tym oryginalne i nieoryginalne moduły.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA