logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Nadajnik. Czy jego instalacja ma jakieś skutki zdrowotne?

kristof44 23 Mar 2005 16:24 1398 6
REKLAMA
  • #1 1341713
    kristof44
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam wszystkich.
    Posiadam internet radiowy-sygnał ściągam nadajnika(zwykła antena) z ok. 2 km. Administrator sieci zaproponował mi zainstalowanie nadajnika na moim(mieszkam na wysokiej górce) dachu aby ludzie co mieszkają koło mnie mogli ściągać internet ode mnie (z tego nadajnika),bo z głównego nie mogą. Wobec tego mam pytanie czy instalacja takiego nadajnika ma jakieś skutki zdrowotne (fale radiowe), no i musze też mieć cały czas w gniazdku włączone. Jak się zgodze to będe miał net za daramo. Nie wiem co zrobić. Co sądzicie drodzy forumowicze.
    Z góry dzięki za odpowiedż.
  • REKLAMA
  • #2 1341719
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 1342648
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Z punktu widzenia szkodliwości nie masz się czego obawiać, ponieważ moce takich nadajników są bardzo małe i anteny są kierunkowe. Natomiast mogą wystąpić problemy z zakłóceniami, ale to już jest sprawa odpowiedniej instalacji. A tak w ogóle to mając internet radiowy już masz u siebie nadajnik i cały czas musisz mieć urządzenie włączone do sieci. Ja bym tak kategorycznie jak przedmówca nie stawiał sprawy.
  • REKLAMA
  • #4 1342825
    R.K
    Poziom 13  
    Ocena: 1
    Jakie zakłócenia? Chyba w kuchence mikrofalowej (podobne zakresy f). Rozmawiamy o zupełnie różnych czestotliwościach. Skutków zdrowotnych nie odczujesz nawet. Najprawdopodobniej będziesz miał antene szczelinową, albo dookólną, ale spokojna głowa. Nic Ci nie będzie. Jesli provider zaproponuje Ci godne stawki, pisz się na to.
  • REKLAMA
  • #5 1342941
    Panda02
    Poziom 32  
    Ocena: 118
    Nawet nie zdajesz sobie sprawy jakie zakłócenia mogą wystąpić od tego typu instalacji. Znam wiele takich przypadków, ale zwykle jest to niestaranność wykonania instalacji antenowej. Poza tym częstotliwości na których pracują instalacje dostępowe są różne, nie tylko 2,4GHz tak jak sugerujesz to kuchenką mikrofalową.
  • #6 1344747
    kristof44
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Dobrze problem ze zdrowiem mamy z głowy :)

O co dokładniej chodzi z tymi zakłóceniami, jakie są tego objawy.

Jeszcze jedno jeśli ten nadajnik będe miał podłączony do prądu przez access pointa, to jest możliwe że jeśli udzerzy piorun w nadajnik to stanie się coś z instalacją elektryczną?

P.S. jak mocno jest narazony taki nadajnik na pioruny?
  • #7 1346526
    mophus
    Poziom 15  
    Ocena: 17
    tak samo jak twoja antena teewizyjna. Według mnie niekorzystne może być jedynie to, że jak coś się zepsuje, to będą do ciebie latać. Jeśli nie lubisz mieć zawracanej głowy to się nie zgadzaj, Jeśli chodzi o zakłucenia, to nie wiem czy masz jeszcze jakieś urządzenia na takiej częstotliwości w domu. Mikrofali ci nie zakłuci, raczej mikrofala zakłuci sieć, ale to też jest małoprawdopodobne. Ogólnie net za darmo za montaż nadajnika to zamoało.

Podsumowanie tematu

✨ Instalacja nadajnika radiowego na dachu w celu udostępniania internetu sąsiadom nie niesie istotnych skutków zdrowotnych, gdyż moce takich urządzeń są niskie, a anteny kierunkowe. Nadajniki radiowe działają na różnych częstotliwościach, zwykle nie powodując zakłóceń w urządzeniach domowych, choć mogą wystąpić problemy z interferencjami wynikającymi z nieprawidłowego montażu anteny. Nadajnik musi być stale podłączony do zasilania, co rodzi pytania o ochronę przed przepięciami, np. wywołanymi uderzeniem pioruna, jednak ryzyko uszkodzenia instalacji elektrycznej jest porównywalne do innych anten, np. telewizyjnych. Korzyścią jest darmowy dostęp do internetu, ale należy rozważyć ewentualne obowiązki związane z utrzymaniem urządzenia i możliwymi zakłóceniami.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA