logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7

Przemek.1997 09 Cze 2017 21:30 2469 19
REKLAMA
  • #1 16521406
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Ocena: 87
    Witam, mam problem z myszką. Zacznę od tego że jest to myszka z wtyczką PS2. W komputerze mam jedno takie gniazdo więc podłączyłem tam klawiaturę bo też ma taką wtyczkę. Do myszki mam przejściówkę taką jak na zdj poniżej. Podłączyłem ją do komputera ale nie zadziałała. Potem wyłączyłem kompa na 2h i włączyłem i działała. Teraz włączam i znów nie działa. Dodam że myszka świeci tylko kursor na ekranie się nie rusza i że wczoraj był instalowany windows 7 ale sterowniki są i jak wziąłem ledwo ,,żywą,, myszke na usb to normalnie działa. W czym jest problem? Myszka jest sprawna bo przy innym kompie działa. Proszę o pomoc, pozdrawiam Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7

Dodano po 7 [minuty]:

Dodaje też screen z everesta, nie rozpoznaje myszy(to ten port zaznaczony)
  • REKLAMA
  • #3 16522818
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Pewnie tak bo klawiatura też nie działa. Niestety nie ma w żadnym sklepie w pobliżu takiej przejściówki więc najprościej kupię myszkę na USB. A mam pytanie z innej beczki, otóż chodzi mi o dźwięk. Na tamtym kompie po podłączeniu słuchawek z przodu głośniki też grały. Na tym po wpięciu słuchawek głośniki przestają grać. Chciałbym żeby grało i to i to, gdy nie chciałem żeby grały głośniki zawsze je tylko ściszałem a tu wcale nie grają. Dodam że na tamtym kompie miałem VIA a na tym jest realtek. Czy da się to przestawić?
  • REKLAMA
  • #5 16522954
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Tylko tyle mam w tym programie. Jest to wyciszenie i nie da się odznaczyć, albo to albo to. Pomóżcie...

• REKLAMA
  • #7 16522970
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Ale co masz na myśli? Tą drugą opcję? Próbowałem i też nic...

Dodano po 1 [godziny] 36 [minuty]:

Udało mi się. Działa. Ale mam jeszcze jedną drobną sprawę. Otóż mam problem z EVERESTEM. Nie pokazuje mi jego ikony na pulpicie ani we folderze. Sytuację pokazują screeny, w innych sytuacjach ikona normalnie jest. Odinstalowałem go dwa razy i dalej to samo. W czym problem?

Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7
  • #8 16523675
    witoj
    Poziom 30  
    Ocena: 138
    Odinstaluj go, poczyść wszystko po nim, ściągnij sobie wersję portable rozpakuj i utwórz skrót gdzie chcesz.
  • #9 16524101
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Zrobiłem tak i działa. Wolę się dopytać bo mam fajną ,,dziurawą" obudowę i myślałem nad podświetleniem kompa w środku, i tu moje pytanie, otóż przyszło mi do głowy żeby kupić taką małą taśmę led( coś w stylu tych ledów do wnętrz samochodów). I pytanie czy mogę je normalnie podpiąć np pod molex? Bo tam jest te 12V, zda to egzamin?
  • #10 16524718
    310artur
    Poziom 43  
    Ocena: 670
    Zda o ile starczy ci mocy w zasilaczu. Taśmy LED są różne od takich z malutkimi diodami co całe nawet 0,5A nie pobierają po takie z diodami 3W każda a taki sznur zmieni PC w latarnie ale i prądu pożre sporo.
    Technicznie musisz tylko zapewnić moc (raczej masz taki zapas w zasilaczu) i pamiętać żeby to wykonać solidnie (izolacja, mocowanie itd) bo jak taka taśma ci odpadnie poleci po wentylatorach i płycie to różnie może być, zwarcia, zblokowane wentylatory, jakieś przebicia jak 12V się dotknie płyty głównej gdzieś itd.
    Dla mnie takie modyfikacje są równie potrzebne jak neon na podwoziu skutera no ale co kto lubi ;) Z praktycznego punktu widzenie to tylko jakiś tam wat ciepła w skrzyni tylko po to żeby kurz lepiej wiedzieć ;)
  • #11 16525735
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Zasilacz 750W więc powinno pociągnąć, tym bardziej że to dosłownie parę diodek zamontuje
  • REKLAMA
  • #12 16525769
    enhanced
    Poziom 43  
    Ocena: 883
    Pamiętaj że diody maja napięcie 3,3V - więc na 12V trzeba 3 i kombianacje rezystorów lub 4. Są diody, są podstawki (radiatory aluminiowe) na allegro to można kombinować - o sam fakty podświetlenie nie pytam bo mało to sensowne ;p
  • #13 16525842
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Ale ja chce samochodowe diody na 12V podłączyć pod molexa na kabel 12V
  • #15 16532481
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    Witam ponownie, mam jeszcze jeden problem z komputerem, otóż długo ładuje pliki znajdujące się na innym dysku(partycji) np ,,E''. Po kliknięciu np na jakąś instalkę znajdującą się na dysku zaczyna się ładować ten zielony pasek adresowy u góry, ale bardzo pomału, komputer się przycina na jakiś czas, wykorzystanie procka skacze do 100%. Trwa to parę minut potem mu przechodzi i instalka dopiero się uruchamia. Próbowałem też uruchomić grę zainstalowaną na tym dysku i to samo. Sprawdziłem dysk E CHKDSK i nie wykryto żadnych problemów. W czym może być problem? Proszę o pomoc
  • #17 16532537
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    O to chodzi?

Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7 Myszka PS2 z przejściówką na USB - działa nieregularnie po instalacji Windows 7

Dodano po 2 [minuty]:

Tu jeszcze screen jak kliknę na to ,,uwaga''

Dodano po 1 [minuty]:

Komputer ogólnie śmiga ale zdarzają mu się właśnie takie zagrania jak opisałem, z tym że nawet przed chwilą to cała apka ,,Komputer" tak się zacinała i przycinało system
  • #18 16532550
    310artur
    Poziom 43  
    Łatwiej rozciągnąć okno niż robić 3 screeny... No weź ułatwiaj sobie życie i innym przy okazji ;)
    Sektor niestabilny masz. Zacznij od skanu dysku w MHDD i zrób zdjęcie z czasami dostępu jak skończy. Dowiemy się czy jest o co walczyć (dysk do uratowania raczej).
    Jeśli masz na dysku jakiekolwiek dane których stracić nie chcesz to je skopiuj na inny dysk/płyty/pendriwe. Procedury naprawcze nie skasują danych ale dysk może paść sam z siebie (nie musi ale coś się dzieje to trzeba uważać)
    Możesz zrobić też remap w MHDD (bez zerowania) co albo naprawi niestabilny sektor albo go relokuje.
    Cokolwiek zrobisz daj po ten screen ze SMART dysku raz jeszcze.
  • #19 16532682
    Przemek.1997
    Poziom 16  
    @310artur A późno było już spałem prawie i nie przyszło mi to do głowy, ważne że jest :D Ok dam te screeny jak to zrobię tylko nie wiem kiedy jeszcze bo teraz cienko z wolnym czasem u mnie, nie mniej jednak one tu się wkrótce pojawią. A co do samego dysku to co jest lepiej zrobić? Ten remap czy to drugie? Które że tak powiem bezpieczniejsze? Jakie są szanse na uratowanie? Pasowałoby że ten dysk jeszcze chwilę posłużył... Czytałem też na necie (np tu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2920810-30.html) że uszkodzonych sektorów nie da się naprawić... Jak to z tym jest? Jest sens robienia tych rzeczy czy dysk i tak sam padnie?

Dodano po 11 [godziny] 16 [minuty]:

Tutaj daje jeszcze jednego screena, po najechaniu na ,,uwaga,, wyskakuje to:

Dodano po 4 [minuty]:

I wyczytałem też że MHDD remapuje wraz z zerowaniem?

Dodano po 1 [godziny] 22 [minuty]:

Pomoże ktoś?
  • #20 16534078
    310artur
    Poziom 43  
    Skan jak nazwa mówi skanuje i daje wynik. To tylko sprawdza czasy dostępu do sektorów. Nie naprawi nic i nic nie popsuje (chyba że dysk po prostu umiera i padnie w trakcie przypadkiem).

Naprawić może remap. W tej chwili masz jeden sektor niestabilny ale jeszcze "żywy". Remap albo go ożywi albo jeśli jednak ten sektor jest walnięty to trafi z listy niestabilnych na listę relokowanych.

Relokowanych nie da się naprawić ale jeśli jest ich kilka 1 czy nawet 10 ale są i już (nie przybywa kolejnych, nie innych objawów) to można z nimi żyć. Pojedynczy relokowany nie jest wielkim problemem tylko ostrzeżeniem. Bo jeśli nie powstał np. w czasie uderzenia w dysk, jakiegoś skoku napięcia czy jakiegoś tam czynnika zewnętrznego to jest to zwiastun że kolejne w bliskim czasie się pewnie pojawią.

Podsumowują - dysk padnie bez wątpienia. Ale tego czy to będzie jutro czy za 5 lat nie wiem. Nawet fusów do wróżenia nie dałeś w postaci skanu.
    Jeśli chcesz pracować z tym dyskiem to procedura ma sens. Niestabilny sektor to gorsza z punktu widzenia wydajności przypadłość niż bed sektor. Poza tym jak nic nie zrobisz to tak jakbyś ignorował uciążliwy objaw potencjalnie poważnej choroby.
    MHDD zrobi dokładnie to co każesz.
    http://www.nirvanowiec.republika.pl/MHDD.html
    Zerowanie i remap to często stosowana para zabiegów ale nic na przeszkodzie nie stoi żeby robić tylko remap albo tylko zerowanie.
    Zerowania na razie nie rób. Zresztą spotkałem się z opiniami że to ogólnie nie jest nazbyt niezbędny krok, wręcz szkodliwy jeśli dysk dogorywa to tylko go niepotrzebnie "dobijasz" zapisując cały zerami.

Moją wiedzę o dyskach masz już chyba w całości ;) w razie potrzeby jest dział HDD i odzysk danych - tam są lepsi spece od dysków.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik zgłasza problem z myszką PS2 podłączoną przez przejściówkę USB, która działa nieregularnie po instalacji systemu Windows 7. Myszka świeci, ale kursor nie reaguje. Po podłączeniu innej myszki USB problem nie występuje, co sugeruje, że przejściówka może być uszkodzona. Użytkownik planuje zakup nowej myszki USB. W trakcie dyskusji poruszono również kwestie związane z dźwiękiem w systemie, gdzie użytkownik chciałby, aby głośniki i słuchawki działały jednocześnie. Ostatecznie rozwiązano problem z dźwiękiem oraz zainstalowano oprogramowanie do monitorowania dysku twardego, gdzie zidentyfikowano niestabilny sektor, co może wskazywać na przyszłe problemy z dyskiem.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA