logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór napędu hydraulicznego do dwuskrzydłowej bramy - różnice producentów

Karol Maczewski 13 Gru 2013 13:38 2247 12
  • #1 13056060
    Karol Maczewski
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, muszę zakupić w niedługim czasie napęd hydrauliczny (do dwuskrzydłowej bramy). Orientuję się wśród producentów, ale nie bardzo akurat na tego typu napędach się znam, dlatego prosiłbym o pomoc. Czym się one różnią między sobą wśród producentów i który wybrać...?
  • #2 13062556
    tomek201
    Poziom 15  
    Ocena: 61
    Witam. Brama pełna czy przewiewna? Słupek stalowy czy murowany? Proszę podać masę i wymiary. pozdrawiam
  • #4 13077216
    Karol Maczewski
    Poziom 11  
    Dostałem takie polecenie od szefa w firmie. Po prostu. Chce mieć przy magazynie napęd hydrauliczny i ja mam się zająć zakupem, on nie ma czasu i w ogóle nikt nie ma czasu się tym zająć oprócz mnie... nie ważne, że mam milion innych spraw na głowie, napęd hydrauliczyny ma być na wczoraj. Brama jest długa i ciężka, ale nie mam pojęcia ile może mieć wagi. Jest przesuwana, przewiewna na słupku murowanym (o ile mnie wzrok nie myli, ale to jeszcze sprawdzę). Koszt nie jest jakby moją sprawą, więc pomóżcie w wyborze jakiegoś dobrego po prostu.
  • #5 13078342
    tomek201
    Poziom 15  
    Jeżeli ma być napęd hydrauliczny to proponuję zestaw BFT LUX GV.
  • #6 13078898
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Kolega Nothed chyba nie doczytał :)
    Szanowny Karolu
    Mimo długiego doświadczenia nie spotkałem się jeszcze z hydraulicznym siłownikiem do bram przesuwnych,choć nie twierdzę,że takich nie ma.
    Siłowniki hydrauliczne stosowałem do bram skrzydłowych i szlabanów,nigdy do bram przesuwnych.
    Dopytaj Szefa,bo może chodziło mu o siłownik a mimo chodem wtrącił hydrauliczny.
    Przy wyborze siłownika do bramy przesuwnej musisz określić ciężar bądź siłę jaka jest potrzebna do jej przesunięcia (np. bramę ciężko przesunąć dorosłemu mężczyźnie lub potrzeba dwóch ludzi itp.)
  • #7 13078954
    tomek201
    Poziom 15  
    Kolego Glecki! poniżej cytuję pierwszy post autora:
    "Witam, muszę zakupić w niedługim czasie napęd hydrauliczny (do dwuskrzydłowej bramy)."
    Ja też jeszcze nie spotkałem napędu hydraulicznego do bramy przesuwnej chociaż nie twierdze, że takich nie ma. Pozdrawiam
  • #8 13079333
    kotbury
    specjalista -automatyka bramowa
    Ocena: 3625
    A ja cytuję 4 post autora (glecki się nie pomylił) :
    Cytat:
    Brama jest długa i ciężka, ale nie mam pojęcia ile może mieć wagi. Jest przesuwana, przewiewna na słupku murowanym (o ile mnie wzrok nie myli, ale to jeszcze sprawdzę).

Może poczekamy aż się dowiemy "co autor miał na myśli" - i "niech jeszcze sprawdzi".....
  • #9 13080143
    glecki
    Poziom 21  
    Ocena: 139
    Tak koledzy,szukamy napędu do bramy dwuskrzydłowej,przesuwnej,przewiewnej montowanej na słupku murowanym.Niezłe heca wyszły ;)
    A tak poważnie to może kolega Karol chce zautomatyzować dwie bramy przesuwne ustawione naprzeciw siebie.
  • #10 13112498
    Karol Maczewski
    Poziom 11  
    Wszystko mi się pomieszało i zamieszanie gotowe. Przepraszam Was najmocniej. Napęd hydrauliczny do bramy skrzydłowej do użytku przemysłowego - dosłownie tego szukam. Długość skrzydła bramy ok 6 metrów. To ten szef mój najpierw mówi jedno, później drugie i sam chyba nie wie czego chce. Na szczęście pracują w tej firmie jeszcze ludzie, którzy konkretniej potrafią wyrażać o co chodzi.
  • #11 13113071
    tomek201
    Poziom 15  
    Przy skrzydle 6 metrowym tylko napęd hydrauliczny a czy to będzie BFT, Nice, Faac lub inny to już od inwestora zależy. Cenowo podobnie. Konieczny będzie elektrozamek. Pozdrawiam
  • #12 13116377
    sekul
    Poziom 12  
    Ocena: 20
    Przy zakupie mojego napędu, sprzedawca mówił mi, że te hydrauliczne całkiem nieźle się sprzedają. Z faaca zerknij sobie na model 400 (Napęd hydrauliczny do bram skrzydłowych do użytku przemysłowego i półprzemysłowego dla bram o długości skrzydła do 7 m. ) pzdr.
  • #13 13118803
    Karol Maczewski
    Poziom 11  
    Czyli nie ma znaczenia czy FAAC czy Nice czy coś innego? Parametry tych napędów są podobne? A cenowo jak to się mniej więcej przedstawia?

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono wybór napędu hydraulicznego do dwuskrzydłowej bramy, z uwagi na różne potrzeby i wymagania użytkownika. Użytkownik początkowo mylił typ bramy, co prowadziło do nieporozumień. Ostatecznie ustalono, że potrzebny jest napęd hydrauliczny do bramy skrzydłowej o długości skrzydła około 6 metrów. Uczestnicy dyskusji polecili kilka producentów, takich jak BFT, Nice i FAAC, wskazując, że parametry tych napędów są podobne, a różnice cenowe są niewielkie. Zwrócono uwagę na konieczność zastosowania elektrozamka w systemie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA