logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Stroboskop, jak przerobić układ, na działający w rytm muzyki.

DyDy 13 Sty 2014 16:17 2454 6
REKLAMA
  • #1 13172765
    DyDy
    Poziom 12  
    Ocena: 13
    Witam, jak w temacie, ciekawi mnie czy da się przerobić ten układ:
    Stroboskop, jak przerobić układ, na działający w rytm muzyki. Stroboskop, jak przerobić układ, na działający w rytm muzyki.
    Chodzi o to, że chciałbym przerobić ten układ na migający w rytm muzyki (mikrofon, ew. układ od nowa z filtrem, ale preferował bym pierwsze rozwiązanie, czyli mikro ;)). Układ teraz sterowany jest przez potencjometr, co z resztą widać. Z tego co się doczytałem na forum i w "internetach", to trzeba zrobić podobno filtr przepustowy na pasmo, według, którego ma on migać. Czekam na wasze odpowiedzi ;)
  • REKLAMA
  • #2 13173035
    kulamario
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Ten temat może ci się przydać warto poczytac.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic562073.html
  • REKLAMA
  • #3 13173986
    DyDy
    Poziom 12  
    No tak, ale jednak wolałbym, żeby układ sterowany był za pomocą mikrofonu, a tam są przeważnie konstrukcje na podłączanie przez tranzystory. Na początku może nie do końca wyjaśniłem o co mi chodziło, ale teraz to poprawiłem ;D
  • REKLAMA
  • #4 13180853
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    To popularny układ w stroboskopach, generator relaksacyjny z diakiem i tyrystorem, nieprzyjemny do przerabiania.
    Znajdź schemat odpowiedniego układu do migania LED'em (mikrofon, wzmacniacz, filtr) poskładaj, jak będzie działał poprawnie to zamiast LED'a daj LED optotriaka MOC3020, stronę triaka podłączy się zamiast tyrystora w stroboskopie.
    Oprócz tego będziesz musiał dorobić zasilanie dla układu z mikrofonem i "zdjąć" schemat stroboskopu z płytki.
  • REKLAMA
  • #5 13182238
    DyDy
    Poziom 12  
    jarek_lnx napisał:
    "zdjąć" schemat stroboskopu z płytki.
    O co chodzi ze zdjęciem schematu? I mam rozumieć, że mam zrobić aktywny filtr dolno/wysoko przepustowy?
  • #6 13182315
    jarek_lnx
    Poziom 43  
    Ocena: 6039
    Cytat:
    O co chodzi ze zdjęciem schematu?
    Trzeba wiedzieć jak gdzie się podłączyć, w tym celu trzeba rozrysować schemat tej płytki, chyba że masz?
    Cytat:
    I mam rozumieć, że mam zrobić aktywny filtr dolno/wysoko przepustowy?
    Raczej dolnoprzepustowy, mógł by być i pasywny, ale potrzebne są wzmacniacze które wzmocnią bardzo słaby sygnał z mikrofonu.
  • #7 13182406
    DyDy
    Poziom 12  
    Schematu nie mam, no nic, postaram się go rozrysować później, tylko żebyśmy się dobrze zrozumieli. Chodzi o schemat płytki, czy ideowy? A też właśnie myślę, że dolnoprzepustowy się lepiej sprawi.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik poszukuje informacji na temat przeróbki układu stroboskopowego, aby działał w rytm muzyki, preferując rozwiązanie z mikrofonem. Odpowiedzi sugerują, że układ oparty na generatorze relaksacyjnym z diakiem i tyrystorem jest trudny do modyfikacji. Zaleca się stworzenie schematu z mikrofonem, wzmacniaczem i filtrem dolnoprzepustowym, a następnie podłączenie optotriaka MOC3020 zamiast tyrystora. Użytkownik planuje rozrysować schemat płytki, aby lepiej zrozumieć, jak podłączyć nowe komponenty.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA