Witam
Jestem właścicielem od kilku lat komputera stacjonarnego w którym pojawiły się różne problemy. Jednym z nich jest brak obrazu wyświetlanego na monitorze LCD.
Co do tej pory zrobiłem:
- podmieniałem sloty pamięci RAM do innego komputera działają prawidłowo
- podłączyłem aktualną kartę graficzną do innego komputera i o dziwo działa prawidłowo
- podłączyłem monitor LCD na 2 takim samy kablu obrazu dalej brak
- podpiąłem pod płytę główną inny zasilacz także nic nie dało
Wydaje mi się, że krąg podzespołów zawęził się do tego stopnia iż uszkodzona może być płyta główna
Teraz mam pytanie :
w jaki sposób prawidłowo zdiagnozować uszkodzenie płyty głównej i czy w domowych warunkach ( jeśli takowe uszkodzenie będzie) da się usterkę usunąć, lub czy po prostu myśleć nad kupnem nowej płyty ?
Jeszcze co udało mi się zaobserwować to po wyciągnięciu ze wszystkich slotów pamięci RAM komputer prawidłowo zareagował piszcząc
Podzespoły komputera:
1. Płyta główna
- MSI K8n neo 4h
2. Pamięci RAM
- Geil 512 MB, DDR 400
3. Karta graficzna
- msi v041 ver 1.0
4. Zasilacz
- ATX logic 400 W
Jestem właścicielem od kilku lat komputera stacjonarnego w którym pojawiły się różne problemy. Jednym z nich jest brak obrazu wyświetlanego na monitorze LCD.
Co do tej pory zrobiłem:
- podmieniałem sloty pamięci RAM do innego komputera działają prawidłowo
- podłączyłem aktualną kartę graficzną do innego komputera i o dziwo działa prawidłowo
- podłączyłem monitor LCD na 2 takim samy kablu obrazu dalej brak
- podpiąłem pod płytę główną inny zasilacz także nic nie dało
Wydaje mi się, że krąg podzespołów zawęził się do tego stopnia iż uszkodzona może być płyta główna
Teraz mam pytanie :
w jaki sposób prawidłowo zdiagnozować uszkodzenie płyty głównej i czy w domowych warunkach ( jeśli takowe uszkodzenie będzie) da się usterkę usunąć, lub czy po prostu myśleć nad kupnem nowej płyty ?
Jeszcze co udało mi się zaobserwować to po wyciągnięciu ze wszystkich slotów pamięci RAM komputer prawidłowo zareagował piszcząc
Podzespoły komputera:
1. Płyta główna
- MSI K8n neo 4h
2. Pamięci RAM
- Geil 512 MB, DDR 400
3. Karta graficzna
- msi v041 ver 1.0
4. Zasilacz
- ATX logic 400 W