logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Passat B3 2.0 16V 9A - gaśnięcie, stukanie i niebieski dym z silnika

MazurM 29 Mar 2005 23:39 3961 25
REKLAMA
  • #1 1360027
    MazurM
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Mam problem z moim samochodzikiem.
    Otóż jechałem sobie na gazie i puściłem na luz, a on wtedy zgasł.
    Kiedy go odpaliłem strzelił, i tyle było z niego.
    Wymieniłem mu kable i świece no i załapał, ale chodzi bardzo słabiutko i przy dodawaniu gazu słuchać lekkie stukanie no i dymi mi na niebiesko.
    Działa tak samo na benzynie i gazie.
    Nie mogłem się podłączyć VAGiem tylko na diodę, i pokazywał mi potencjometr przepływomierza. Założyłem drugi(koleś niebył pewien czy dobry) i niechciał załapać, więc spowrotem założyłem swój stary, załapał a co lepsze diodka pokazuje, że brak błędów a silnik pracuje tak jak wcześniej.

Wie ktoś co to może być?
  • REKLAMA
  • #2 1360062
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Ocena: 802
    Wymontuj aparat zapłonowy.
  • #3 1360065
    kordel
    Poziom 25  
    Ocena: 92
    Silnik pracuje tak jak wczesniej? Czyli dobrze czy slabiutko?

Dodano po 27 [sekundy]:

Katalizator? Silnik bierze olej?
  • #4 1360083
    MazurM
    Poziom 11  
    Katalizatora już niet, Czujnik Halla też sprawdzałe i niby git, oleju nie bierze(przynajmniej nie brał)
    A chodzi tak jak wcześniej, czyli do d......
  • REKLAMA
  • #5 1360108
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    Ocena: 84
    Witam
    Sprawdź cisnienie w cylindrach i czy jakiegos przedmuchu nie ma
    Pozdrawiam
  • #6 1360124
    MazurM
    Poziom 11  
    Tak myślałem o ciśnieniu, jutro sprawdzę.

Dzięki
  • REKLAMA
  • #7 1360138
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    :)
  • #8 1384599
    MazurM
    Poziom 11  
    Witam
    Sprawdziłem ciśnienie, i jest OK(w granicach 1.2 MPa)
    Zastanawiam się nad tym, czy to przypadkiem komputer nie padł.

POMOCY !!!
  • #9 1385214
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    sparwdź pasek rozżądu czy czasem nie przeskoczył bo jezeli przeskoczył by o jeden ząbek to będzie palił ale będzie słaby może to tego wina :)
    pozdrawiam i powodzenia
  • #10 1385260
    MazurM
    Poziom 11  
    Pasek sprawdzałem i jest OK :cry:
  • #11 1385306
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam mozesz napisac od kiedy chodzi Ci źle ten samochód? jak tosie stało? czy wszystko zaczeło sie od tego momentu jak Ci strezlił czy jeszcze wczesniej, jezeli wczesniej to jakie pierwsze objawy były które zauważyłeś?
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #12 1385433
    MazurM
    Poziom 11  
    Wcześniej chodził git.
    Czasami(bardzo rzadko) strzelił gaz ale tak pozaty to nie miałem problemów
  • #13 1385834
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    czyli ja to rozumi tak ze po strzale gazu zaczą silnik szwankować tak????
  • #14 1385872
    xawier
    Poziom 29  
    Ocena: 70
    A może zaczął łapać lewe powietrze. Mój koleś tak miał w maździe jak mu strzelił gaz.
  • #15 1385911
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    jeszcze jedno mam pytanie jak silny by strzał gazu? posprawdzaj czy czasem cos nie pękło widziałem kiedyś pękniety kolektor ssący po strzale gazu, a o pękniętych obudowach filtra powietrza już nie wspomne :)
    posprawdzaj dobrze czy czasem coś nie jest pęlniete, skoro po strzale chodzi źle na benzynie jak i na azie czyli cos mu dolega, tak jak xawier napisął może gdzieć ciągnać lewe powietrze, a napisąłeś na poczatku postu że coś Ci stuka może jest coś pękniete i i wydaje ten stuk :)
    pozdrawiam
  • #16 1387294
    MazurM
    Poziom 11  
    Sprawdzałem czy nie łapie lewego powietrza. Otwierałem też korek od wlewu oleju(słyszałem, że jak odma jest nieszczelna to też takie numery robi) i chodził inaczej, czyli wszystko jest git. Strzelił całkiem nieźle :sm23:
  • #17 1388034
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    co z tym aparatem zapłonowym?
  • #18 1389963
    MazurM
    Poziom 11  
    Aparat zapłonowy wygląda dobrze. A jak go dokładnie sprawdzić, bo ja przeczyściłem i nic sie niepoprawiło.
  • #19 1390054
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Czy wymontowałeś aparat zapłonowy,koło zębate jest z tworzywa zobacz czy wszyskie zęby są całe.
  • #20 1390975
    MazurM
    Poziom 11  
    OK
    Sprawdzę te ząbki, ale wydaje mi się, że sa git bo nic niezauważyłem wcześniej, a troszkę się mu przyglądałem
  • #21 1402718
    MazurM
    Poziom 11  
    To jednak uszczelka pod głowicą :cry: (wyrypało pomiędzy 3 i 4)
    Jakieś sugestie odnośnie zakładania nowej?
  • #22 1402901
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    no napewno planowanie głowicy :) a pozatym to odpowiednia kolejnośc i siła dokrecania
    pozdrawiam
  • #23 1402971
    Laskosz
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    eh tam od razu planowanie :D daj ta glowice do zrobienia, szlif ci wystarczy, dotrzyj zawory, sprawdź czy nie sa nadpalone i zerknij też na prowadnice ( jak juz masz siągniętą głowice to co ci szkodzi a autko lepiej gada) i wymien uszczelniacze zaworowe.
  • #24 1402985
    MazurM
    Poziom 11  
    Właśnie, zastanawiałem się nad planowaniem.
    Przykładałem prostą linię i nie widać żadnych odchyleń.
    Planować, czy nieplanować? - oto jest pytanie :roll:
  • #25 1403134
    pawelsiara74
    Poziom 22  
    witam
    nie wiem jak tam u Ciebie ale u mnie planowanie kosztuje 20zł i ja bym nie ryzykował, a kiedyś wyczytałem w jakiejś mądrej książce ze przy kazdym sciąganiu głowicy powinno sie ją planować, poniewaz głowica jak jest skrecana lekko zawsze sie wygnie tego nie widac gołym okiem później jak silnik się grzeje to występuja naprężenia itd... a jezeli posżła Ci miedzy baniakami to napewno były przdmuchy z jednego do derugiego i napewno jest lekki wzer w tym miejscu, oczywiście po założeniu bedzi ewszystko dobrze jezeli byś nie spalnował ale napewno nie wytrzyma tyle co z planowaniem, ja już nie raz się na tym doświadczyłem jak coś robiłem a komuś było żal 20 zł to później musiał robić jeszcze raz tosamo.
    wybór nalezy do Ciebie ale ja na Twoim miejscu planował bym
    Pozdrawiam
  • #26 1403818
    Stanisław Chwalisz
    Poziom 34  
    Zdaj się na fachowców,sam raczej nie podejmuj decyzji,trzeba zobaczyć,sprawdzić .Masz usterkę w sterowaniu silnikiem po naprawie należy dokładnie sprawdzić.Uszczelki nie padają same z siebie.

Podsumowanie tematu

✨ Passat B3 2.0 16V 9A ma problem z gaśnięciem silnika po puszczeniu gazu na luzie, a następnie trudności z uruchomieniem i słabą pracą silnika. Objawy obejmują stukanie przy dodawaniu gazu oraz niebieski dym z wydechu, występujące zarówno na benzynie, jak i gazie. Diagnostyka obejmowała wymianę kabli i świec, sprawdzenie potencjometru przepływomierza, ciśnienia w cylindrach (1,2 MPa), paska rozrządu oraz aparatu zapłonowego wraz z kołem zębatym. Podejrzewano nieszczelności, w tym możliwość łapania lewego powietrza i uszkodzenie uszczelki pod głowicą, co potwierdzono – uszczelka była uszkodzona między cylindrami 3 i 4. Zalecane jest planowanie lub szlifowanie głowicy, kontrola zaworów, prowadnic i wymiana uszczelniaczy zaworowych. Wskazano również na konieczność prawidłowej kolejności i siły dokręcania śrub głowicy oraz dokładną kontrolę sterowania silnikiem po naprawie. Uszczelka pod głowicą nie ulega uszkodzeniu bez przyczyny, dlatego należy dokładnie sprawdzić przyczynę awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA