logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Vaillant turbo TEC plus VU PL - Brak możliwości ustawienia krzywej ?

mactest 28 Sty 2014 09:22 3858 11
  • #1 13229894
    mactest
    Poziom 9  
    Witam,
    Mam Vaillant turbo TEC plus VU PL 242/3-5 R2 połączony z regulatorem pokojowym EUROSTER 2006. Przewertowałem instrukcję użytk. oraz instrukcję serwisową pieca i ku mojemu zdziwieniu nie ma możliwości regulacji ( kodami ) krzywej grzewczej. EUROSTER oczywiście też tego nie zapewnia, to prosta maszynka czasowa włącz / wyłącz przy zadanej temperaturze.
    Dwa pytania :

1/ może ktoś biegły w temacie wie, jaką krzywą ma ten kocioł ustawioną fabrycznie ? ( przecież jakąś musi mieć )
    2/ rozumiem, że po dokupieniu do niego regulatora Vaillanta Calormatic uzyskam dostęp do regulacji krzywej, czy też ( nie daj Bóg ) ten model nie ma takiej możliwości ? ( to chyba niemożliwe.....)

Proszę o pomoc.
  • #2 13230002
    mauri_b
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 529
    O jakich krzywych Ty mówisz? Bez regulatora pogodowego możesz ustawić maksymalną temperaturę na c.o. i to wszystko. Poza tym, wystarczy mały rzut okiem na forum, żeby nie być tak niesamowicie zdziwionym jak Ty.
  • #3 13230112
    mactest
    Poziom 9  
    Dzięki za odpowiedź.
    Przeczytałem całe forum, posty dotyczą współpracy pieców Vaillant z Calormatic, przypadku dokładnie takiego jak mój nie znalazłem.
    Ale doczytałem się też ( sporo pisał na ten temat DARIUS z Bydgoszczy, serwisant ) , że przy braku regulatora pogodowego elektronika pieca przyjmuje cały czas domyślną wartość temperatury zewnętrznej. A zatem, jeśli zmienia się temperatura zadana w pokoju, zmieniają się też nastawy pieca, jeśli dobrze myślę.
    OK : żeby nie bić piany - musiałbym dołożyć czujnik zewnętrzny i sterowanie, tak ?
  • #4 13230154
    GBW
    Poziom 31  
    Ocena: 293
    A zkąd piec wie jaka jest zadana temperatura?
  • #5 13230189
    mactest
    Poziom 9  
    Z Eurostera 2006, pisałem powyżej.
  • #6 13230191
    mauri_b
    Elektronika nie przyjmuje żadnej domyślnej temperatury zewnętrznej, tylko utrzymuje zadaną przez Ciebie temperaturę zasilania. Jeśli masz zamontowany termostat pokojowy na złączu 3-4 to po porostu wyłącza on kocioł w momencie osiągnięcia zadanej temperatury pomieszczenia i włącza po spadku poniżej temperatury zadanej - i to cała filozofia.

Dodano po 1 [minuty]:

Kocioł nic nie wie z Eurostera, bo to termostat on/off jak sam napisałeś w pierwszym poście.
  • #7 13230225
    mactest
    Poziom 9  
    Rozumiem, dzięki.
    Dwa pytania :
    1/ jak z tego wynika, jedyne co mogę zmodyfikować na piecu celem optymalizacji rachunków za gaz to moc ( pozycja d0, bodaj... ) , oraz temperatura wody CO ( pokrętło ) ?
    Przy stałych nastawach termostatu, oczywiście.

2/ czy ten typ kotła ma możliwość podłączenia regulatora pogodowego ?
    Z instrukcji zakładam, że tak, ale instrukcje Vaillanta są....niedokładne ;)

Jaki koszt takiej zabawy ? Zastosować Calormatic, czy jakieś tańsze rozwiązanie ?
  • #8 13230434
    gersik
    Poziom 33  
    Ocena: 639
    Sterownik montuj tylko dedykowany przez producenta twojego kotła wtedy się dobrze " rozumieją"
  • #9 13230441
    mauri_b
    Ja osobiście do kotła turbo pogodówkę to bym sobie darował.
  • #10 13234146
    mactest
    Poziom 9  
    Rozumiem, że uważasz, iż niewarta skórka wyprawki, tzn. inwestując w czujnik pogodowy i sterowanie nie uzyskam jakiś oszałamiających oszczędności na gazie ?
    Mógłbyś uzasadnić ?
  • #11 13470477
    ecoline
    Poziom 10  
    Ocena: 2
    Pogodówka fajna sprawa jeśli to domek to warto się zastanowić
  • #12 13471904
    arelektroda
    Poziom 23  
    Ocena: 199
    Jeżeli chodzi o "optymalizację" rachunków za gaz (post #7) to najrozsądniej wykorzystywać kocioł trochę poniżej jego mocy nominalnej. Najlepiej temperaturę na jego wylocie ustawić tak aby była w miarę niska (około 40-60 st. C) ale zapewniająca osiąganie zadanej temperatury w pomieszczeniach (im zimniej na zewnątrz tym wyższa nastawa temperatury - ewentualna zmiana przy diametralnej zmianie pogody). Euroster będzie kocioł załączał i wyłączał zgodnie z zadaną temperaturą w pomieszczeniu. Należy dążyć do tego aby tych wyłączeń było mało. Każde włączenie kotła nawet z zamkniętą komorą wymaga pewnej energii aby doprowadzić go do stanu ustalonego. Takie jest moje zdanie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik posiada kocioł Vaillant turbo TEC plus VU PL 242/3-5 R2, który jest połączony z regulatorem pokojowym EUROSTER 2006. Zauważa brak możliwości regulacji krzywej grzewczej w instrukcjach, co prowadzi do pytań o fabryczne ustawienia krzywej oraz możliwość podłączenia regulatora pogodowego. Odpowiedzi wskazują, że bez regulatora pogodowego kocioł utrzymuje jedynie zadaną temperaturę zasilania, a EUROSTER działa jako prosty termostat on/off. Użytkownik rozważa zakup regulatora Vaillanta Calormatic, aby uzyskać dostęp do regulacji krzywej. Dyskusja porusza również kwestie optymalizacji zużycia gazu oraz efektywności inwestycji w czujnik pogodowy.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA