logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOTO-VENTUS 139 QMB - Iskra sucha, nowy tłok, cylinder i nie pali

mokrzys22 10 Lut 2014 22:10 4410 17
REKLAMA
  • #1 13286728
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    Witam, mam skuter marki MOTO-VENTUS z silnikiem 4 T 139 QMB. I mam oto taki z nim problem, razu pewnego jak jechałem zgasł mi i palił świecę tak że środek wypadał. I tak spalił kilka świec aż w końcu nie zapalił i na dodatek poszedł gwint w głowicy. Wymieniłem głowice, i dalej to samo. Wymieniłem tłok cylinder i dalej to samo, ale podkreślam zawory zostały dobrze ustawione. Więc wymieniłem też gaźnik bo świeca nadal była sucha. I dalej nie chodzi. Skuter nie pali, świeca w ogóle się nie zalewa ani nic a paliwo do gaźnika dochodzi. Co wy na to ? Co może być przyczyną ? Już trochę kasy w niego włożyłem i chciałbym żeby choć to jeździło.
  • REKLAMA
  • #2 13286766
    matti1231
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    A sprawdziłeś zawór przy baku? Jak się nie mylę, to jest membranowy.
  • #3 13289429
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Ale paliwo do gaźnika dochodzi. Ale sprawdzę, jutro dodam zdjęcia zaworów i rozrządu jak są ustawione.
  • REKLAMA
  • #5 13290071
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Paliwo wstrzyknięte było do cylindra i nic. Niestety nie posiadam Manometra, ale przytykając palcem to nawet jest kompresja.

Dodano po 2 [minuty]:

jutro zrobię zdjęcie zaworów i rozrządu, kolega nawet mi ustawiał i twierdził że dobrze. Właśnie zamówiłem sobie szczelinomierz to mogę je przestawić jak będą zle ustawione.
  • REKLAMA
  • #8 13344317
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1137
    Kolego na 3 fotce niby wszystko gra i jeśli w tym położeniu wałka rozrządu tłok był w GMP i impulsator pokrywał się ze znakiem na kole magnesowym, to silnik powinien "zaskoczyć". W przypadku, gdyby tłok był w dolnym położeniu, to silnik nie "zaskoczy" i rozrząd do (prawidłowego) ustawienia.
    Wcześniejsze informacje proszę również wziąć pod uwagę.
  • REKLAMA
  • #9 13344753
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Tam jest wszystko nowe, począwszy od tłoka, cylinder głowice. O to jutro sprawdze w jakim polozeniu jest tłok. Dziekuje jutro dam znac.
  • #12 13357636
    SKM 1964
    Poziom 34  
    Ocena: 660
    Pokazałeś tylko góre ale połączenie jest prawidłowe i nie zwracaj uwagi na różnice w szczelinach.Jeżeli połówki wskoczyły w rowek czpienia zaworu to tależyk sprężyny nie ma prawa wyskoczyć.Składaj i go wreszcie odpal. :|
  • #13 13357823
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Rozebrałem głowice, cylinder tłok i rozrząd. I złożyłem od nowa, tłok w GMP, T na magnecie, dwie małe dziurki na prost krawędzi głowicy. Zawór ssący na 0,05 wydech jakies 0,08 no i gaznik podpinam i odpalam. I kopie i kopie i nic. Odkręcam swiece aa tu sucha -,- No nie wiem co to może być .

Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

Udało sie, dał oznaki ze zyje. Odezwał sie, ale nie było filtra powietrza i tylko wypluwał paliwo, gdy wleje mu troszke paliwa bezposrednio do cylindra zapali na 10 s po dlugim kopaniu i gasnie. Próbowałem i z filtrem palic, i bez filtra. Zatykając reką gaznik i nic. Juz myslalem ze to moduł zapłonowy bo iskra jest, ale moze jak wkręci sie w cylinder iskra może ginąć. Ale skoro zapalil to raczej nie to, ale jak znajde jakies drobne to kupie ten moduł. A wiec co moze być teraz przyczyną ?
  • #14 13366137
    mokrzys22
    Poziom 9  
    No to doradzi cos ktos ? Skuter po kilku kopach zapala ale jak zapali to paliwo wyrzuca przez filter i po chwili gasnie ;/ Raz na wolnych raz wysokich obrotach zapala, łatwiej jest go uruchomić jak ręką zatkam miejsce filtra powietrza. Jak przytykam ręką to dłoń mam cała w benzynie. Co to moze byc ?
  • #15 13366196
    speedpawel
    Poziom 9  
    Ocena: 20
    Wyczyścić gaźnik i wyreguluj i skuter musi palić.
  • #16 13366227
    Staszek49
    Poziom 35  
    Ocena: 1137
    Podtrzymuję, to co wyżej napisałem. Nadal proponuję sprawdzić i staranne ustawienie rozrządu (tłok w GMP, impulsator na znaku, kółko wałka rozrządu na znakach i luzy zaworowe właściwe). Nie może być pomyłki nawet o 1 ząbek (ogniwko łańcuszka rozrządu). Sprawdź odmę silnika i ciśnienie w cylindrze. Moduł nie ma wpływu na "wyrzut" paliwa z gardzieli gaźnika, a raczej niewłaściwe ustawienie rozrządu.
  • #17 13400065
    mokrzys22
    Poziom 9  
    Sprawdziłem starannie rozrząd, wszystko tak jak trzeba ale nadal gdy zapale to pochodzi chwile i gaśnie, kilkanascie sekund nie reagując na manetkę gazu. Jest możliwe ze pierscienie są źle założone ? Choć zakładane były tak jak na starym tłoku ale.. Co o tym sądzicie ?
  • #18 19559099
    Wilczar1
    Poziom 2  
    Ocena: 2
    Cześć czy udało się rozwiązać problem? Mam podobną sytuację w junaku.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik skuteru MOTO-VENTUS z silnikiem 4T 139 QMB zgłasza problem z uruchomieniem pojazdu, który po wymianie tłoka, cylindra i głowicy nadal nie pali. Po kilku próbach i wymianach komponentów, takich jak gaźnik, użytkownik zauważa, że świeca jest sucha, a paliwo dochodzi do gaźnika. Uczestnicy dyskusji sugerują sprawdzenie ustawienia zaworów, kompresji oraz czystości gaźnika. Po dalszych próbach, skuter czasami zapala, ale gaśnie po chwili, a paliwo jest wyrzucane przez filtr powietrza. Użytkownik rozważa możliwość błędnego założenia pierścieni tłokowych oraz konieczność dokładnego ustawienia rozrządu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA