Witam, mam następujący problem, jakiś plik, lub jakieś pliki uniemożliwiają mi włączenie antyvirusa, oraz zużycie procesora wynosi 100%, co jest przyczyną lagów, które ustępują, gdy włączę menadżer zadań.
I moja prośba, mógłby ktoś zlokalizować pliki, które są za to odpowiedzialne i podać skrypt, którym mam wpisać w OTL-u. Z góry bardzo dziękuję za pomoc.
Edit:
Mam nadzieję, że naprawiłem swój błąd. OTL, oraz Extras:
Załączniki:
OTL.Txt(144.88 KB)
Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
Extras.Txt(132.54 KB)
Nie, nie był. Używam Microsoft Security Essentials. Skanowałem dysk tym tym moim antyvirusem i nic nie wykrył, więc zeskanuję za pomocą, któregoś z tych dwóch programów, które wymieniłeś i napiszę, po przeskanowaniu.
To sugeruję przeskanować. MSE to imitacja (miałem, używałem, wyrzuciłem) sporo śmieci przepuszcza, więc również sugeruję zmianę tego na prawdziwy antywirus.
Przeskanowałem Dr. Webem, ten program wykrył 34 zagrożenia, więc natychmiastowo je usunąłem, jednakże problem z zużyciem procesora nie zniknął. Nadal muszę mieć włączony menadżer zadań, aby komputer normalnie funkcjonował. Co do antyvira, to chyba zainwestuję w G-Datę, lub w Eseta Smart Security.
Tak teraz wyglądają procesy:
Nie wiem za bardzo co robić, jakieś propozycje? :/
Przeskanuj np. programem Dr.Web LiveCD lub LiveUSB To jest obraz płyty, nagrywasz go na CD albo USB i uruchamiasz z niej komputer
Instrukcja jest tu i tu Przy uruchomionym systemie niektóre wirusy mogą się "ukryć" przed programem antywirusowym, dlatego to co Ci tu podałem pozwoli je wykryć i usunąć
Po wstawieniu tego skryptu, komputer zaczął chodzić normalnie. Zeskanowałem komputer Mbamem, oraz Cureitem. Mbam wykrył jeszcze parę zagrożeń, których się pozbył. Wstawiam log:
Załączniki:
extras_ad71ef9.txt(127.24 KB)
otl_75bd9f8.txt(138.83 KB)
Rozumiem, że to wszystko? Dziękuje bardzo za pomoc, gdyby nie ty, to zapewne bym musiał wstawiać system od nowa, co mi się nie uśmiecha. Dziękuje, również reszcie, która się wypowiedziała w tym temacie i starała się pomóc. Pozdrawiam.
✨ Użytkownik zgłosił problem z 100% obciążeniem CPU na systemie Windows 7 HP 64-bit, co uniemożliwia uruchomienie antywirusa. Po analizie procesów, wskazano na plik cvtres.exe jako podejrzany. Użytkownik skanował system za pomocą Microsoft Security Essentials, który nie wykrył zagrożeń, a następnie użył Dr. Web, który zidentyfikował 34 zagrożenia. Mimo usunięcia infekcji, problem z obciążeniem CPU nie ustąpił. Użytkownicy forum zalecili skanowanie przy użyciu Dr.Web LiveCD oraz usunięcie niepotrzebnych programów, takich jak AVG PC TuneUp i Google Toolbar. Po zastosowaniu skryptu w OTL, komputer zaczął działać normalnie, a dodatkowe skanowanie wykryło i usunęło kolejne zagrożenia. Wygenerowane przez model językowy.