logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Lenovo B570e - Zawieszenie na BIOS, brak dostępu do Setup i MultiBoot

lpm11 14 Mar 2014 23:09 2883 8
REKLAMA
  • #1 13404651
    lpm11
    Poziom 22  
    Ocena: 37
    Witam,
    Mam problem z tym laptopem - otóż wisi na etapie BIOSu (na dole jest podpowiedź Press F2 to enter setup), wskaźnik ładowania stoi w połowie. Oczywiście nie wejdę ani do Setupu, ani do wyboru MultiBoot - nie da się. Laptop reaguje na wyłącznik i na Ctrl+Alt+Del.
    - Próba uruchomienia z Fn+R - nie daje zupełnie nic, jest czarny ekran i 0 reakcji
    - Sprawdziłem że każdy port USB prawidłowo daje zasilanie
    - Dysk twardy jest ewidentnie uszkodzony. Odłączyłem go, napęd DVD, kartę WiFi i bluetooth, pamięć RAM (RAM włożyłem z innego, działającego laptopa), baterię laptopa (zwarłem piny po odłączeniu), baterię od płyty głównej. Odłączyłem także wszystkie tasiemki, z wyjątkiem tej od włącznika.

Ale nadal dzieje się to samo. Tu przeczytałem podobne objawy: https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic2704427.html . Jak mam to sprawdzić i czy da się to gdziekolwiek naprawić zanim zamówię nową płytę główną?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13408697
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Ocena: 189
    Założyłeś sprawny dysk czy próbujesz bez dysku?

Jak wygląda czytnik kart? Był wogóle używany?
  • #3 13408762
    lpm11
    Poziom 22  
    Przy sprawnym dysku, przy zepsutym dysku i bez dysku - zawsze jest to samo. Laptop stoi w biosie. Nie mam pojęcia czy czytnik kart był używany. Wypiąłem tasiemkę z tej płytki gdzie był czytnik - to też nie pomogło.
  • REKLAMA
  • #4 13409323
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Jaką klawiaturę masz podpiętą?
  • REKLAMA
  • #5 13409394
    lpm11
    Poziom 22  
    Oryginalną która była. Przyszło mi do głowy że klawiatura może być uszkodzona, więc ją odłączyłem - zostawiając tylko tasiemkę do przycisku Power i jeszcze jednego (symbol słuchawek). Nie pomogło, jest to samo - wisi.
  • #6 13409509
    diseasekowalski
    Poziom 35  
    Spróbuj na podpiętej klawiaturze nacisnąć po kolei wszystkie przyciski w momencie jak wisi.
    Jeśli odepniesz klawiaturę oryginalną to połącz klawiaturę na usb.
    Pokaż KBC.
  • #7 13409690
    lpm11
    Poziom 22  
    Nie mam przy sobie klawiatury na USB..

Jest reakcja na Ctrl+Alt+Del - komputer się resetuje tak jak powinien. Jeżeli wcisnę F12 lub F2 - to po tym nie ma już reakcji. Próba uruchomienia laptopa z wciśniętym Fn+R skutkuje czarnym ekranem i brakiem reakcji. Gdzie jest KBC?
  • #8 13409748
    nanab
    Poziom 27  
    Ocena: 239
    Na początek flash bios, jak nie pomoże, to bardzo możliwe, że padł sb lub pch.
  • REKLAMA
  • #9 15668050
    lpm11
    Poziom 22  
    Wylutowali w serwisie kość flash i zaprogramowali od nowa.
    To był jednak BIOS - dokładniej część odpowiedzialna za EC

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z laptopem Lenovo B570e, który zawiesza się na etapie BIOS-u, nie umożliwiając dostępu do ustawień ani wyboru MultiBoot. Pomimo prób uruchomienia z różnymi komponentami (dysk twardy, napęd DVD, karta WiFi, pamięć RAM) oraz odłączenia klawiatury, laptop nadal nie reaguje. Użytkownik zauważa, że laptop reaguje na Ctrl+Alt+Del, ale nie na klawisze F2 i F12. Sugerowane rozwiązania obejmują flash BIOS oraz sprawdzenie komponentów, takich jak KBC. Ostatecznie, w serwisie wylutowano kość flash i zaprogramowano ją ponownie, co okazało się skuteczne.
REKLAMA