logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Tenda W150M - Utrata ustawień po kilku godzinach, jak to naprawić?

nikeadam 15 Mar 2014 09:23 3351 9
REKLAMA
  • #1 13405151
    nikeadam
    Poziom 9  
    Ocena: 3
    Mam problem - już wcześniej próbowałem go rozwiązać ale padam z sił.

Kupiłem dwie Tendy W150M - mają niby funkcję Clienta + AP. Chciałem dzięki nim połączyć dekodery z nc+ (multiroom standard HD).

Sęk w tym, że routery nie utrzymują ustawień ! Co się dzieje ?

Ustawiam je jako kolejne w sieci np. 192.168.1.10 i 192.168.1.11 - a dekodery jako następne dajmy na to 192.168.1.12 i 192.168.1.13 i po kilku godzinach wszystko się traci na samej Tendzie !

Nawet po podłączeniu do komputera nie da się z nimi połączyć i trzeba je resetować na fabryczne ustawienia !

Oddałem routery na gwarancję i oczywiście super firma twierdzi, że jest wszystko dobrze !

Dodam, że po kablu routery działają ! Ale nie mam ochoty mieć w domu 30 metrów kabli na przedpokojach !

POMOCY !
  • REKLAMA
  • #2 13405215
    matek451
    Poziom 43  
    Ocena: 5747
    Czy chodzi o to, że Tenda resetuje się do ustawień fabrycznych czy tylko traci połączenie z routerem podstawowym? Co tworzy siec w domu, i jaki ma adres. Jak ustawiony jest serwer DHCP na routerze głównym? Jaki masz poziom jego sygnału w miejscu ustawień tych Tend? Minimalny poziom działania klienta to ok. -70dBm. Te Tendy pracuja w trybie Client+AP czyli odbieraja po WiFi i dalej tylko po LAN czy tez jeszcze sieja po WiFi?. Jeżeli tak to praca w takim trybie jest mało stabilna i często traci połączenie. Dużo lepszym wyborem jest praca w trybie tylko Client.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #3 13405238
    nikeadam
    Poziom 9  
    Tenda ma tylko tryb Client + AP (nie idzie mieć samego clienta)

Chodzi o to że po zmianie ustawień w Tendzie (oryginalnie jest 192.168.2.1) na 192.168.1.18 (czy inna liczba między 1-100 tak aby obsługiwał ją router główny) po kilku godzinach wszystko się wysypuje - Tenda nie ma kontaktu z niczym ! Niby lampki się świecą ale nie odbiera sygnału, nie wysyła dalej i nie reaguje na połączenie z komputerem po LAN (gdy chce wejść na jej ustawienia 192.168.1.18 nic się nie dzieje tak jakby się sama kasowała ! I muszę ją resetować i znowu wracać do 192.168.2.1 i ustawiań na nowo ! I tak co kilka godzin !) Już dostaje od tego do głowy !

Sygnał jest dobry nawet bardzo dobry.
    Z routerem głównym współpracują inne urządzenia po wifi i nie ma problemów z nimi.
  • #4 13406458
    matek451
    Poziom 43  
    Do pomiaru sygnału służy inSSIDer lub WiFi Analyzer, zmierz go w miejscu ustawienia Tend. Twoje subiektywne stwierdzenia, ze jest dobry nie maja znaczenia. Nie napisałeś nic więcej niż w pierwszym poście, brak odpowiedzi na temat routera, i jego DHCP i adresacji. Przy takim podejściu do tematu nikt kto nie ma szklanej kuli nie pomoże. Podstawowy błąd to wg. twoich danychadresacja Tend z zakresu DHCP routera głównego. Ogólnie zakup takich urządzeń do multiroomu nc+ to pomyłka. Są dobre, sprawdzone routery z AP Clientem, które działają bezproblemowo.
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #5 13408591
    nikeadam
    Poziom 9  
    Pomiar sygnału Wifi Analyzerem daje takie dane:

- soła sygnału dBm między -80 a -70

Router główny ma DHCP 192.168.1.1 - pula adresów między 2-100

Tendy oryginalnie mają dane 192.168.2.1 - ale zmieniam je kolejno na np. 192.168.1.19 i 192.168.1.20 (dekodery puszczam a automatyczne wyszukiwanie i znajdują sobie adresy 192.168.1.07 i 192.168.1.08)

Teraz najlepsze - wczoraj podłączyłem Tende do laptopa jako Clienta z adresem 192.168.1.20 - i działa normalnie do teraz.

A drugą podłączyłem do dekodera i dałem jej 192.168.1.21 - niestety jak zawsze po kilku godzinach wywala ja ! I znów nawet nie da się jej podłączyć do komputera (gdy próbuje wejść przez Mozille na jej adres nic się nie dzieję trzeba ją resetować do fabrycznych ustawień i na nowo ustawiać)

Gdzie jest błąd ? Że z komputerem działa wszystko dobrze a z dekoderami wywala wszystko ?

Dodam obrazek jak wygląda to teraz i jak chce żeby wyglądało - czy naprawdę jest to takie trudne do zrobienia ? Nie jestem informatykiem i nie znam się wcale na tym więc proszę o pomoc.

Teraz wygląda to tak:

A chciałbym żeby było tak:

• #6 13411602
    matek451
    Poziom 43  
    No to lipa, do poprawnego działania Clienta poziom sygnału w miejscu ustawienia Tend to ok.-70dBm. Twój poziom sygnału jest za niski do poprawnego działania stąd Tendy traca połączenie. Na dodatek pracują jako Client+AP co dodatkowo obciąża radio( odbiera i nadaje dalej co wpływa na mała stabilność, ten tryb jest zawodny). Ta z laptopem nie zrywa połączenia bo pewnie ma lepszy poziom sygnału z Asmaxa. Druga sprawa to źle skonfigurowana sieć. Tendy powinny mieć adresy z zakresu Asmaxa ale spoza jego serwera DHCP. I tak ustaw DHCP na Asmax 192.16.1.10-100 a Tendom daj adresy 192.168.1.2 i 192.168.1.3
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • REKLAMA
  • #7 13412581
    nikeadam
    Poziom 9  
    Kupiłem Router Edimax z możliwością przesyłania internetu dalej (nie wiem jak się ta funkcja nazywa) w hipermarkecie za 50 zł i co ?

Działa ! Nic się nie wiesz, sygnał się nie traci nawet nie musiałem nic robić bo ustawienia same się robią poprzez edimax.setup - drugi dekodera na razie jest na 5 metrowym kablu ale chyba kupie drugiego Edimaxa i też go tak podłącze !

Zero problemów - na dodatek podłączyłem do niego telewizor ze smart.tv + xboxa !
    Rewelacja za 50 zł !

A Tendy ... no cóż... jedną dałem jako router bezprzewodowy do komputera zamiast tego Tp-Linka (bo był od kolegi).

Drugą chyba sprzedam.
  • REKLAMA
  • #8 13412715
    matek451
    Poziom 43  
    Jeśli miałeś do podłączenia oprócz nboxów jeszcze TV i xboxa to zakup tych Tend to była pomyłka. Po co ci urządzenia , które nie miały wystarczającej ilości portów LAN. Tak jak pisałem jest wiele routerów z AP Client. Jaki to model EDIMAXA(BR-6228nS)? W jaki tryb go ustawiłeś i gdzie kupiłeś tak tanio?
    Pomogłem? Kup mi kawę.
  • #9 13423990
    lakimen
    Poziom 12  
    W sieci może być tylko jeden serwer DHCP, najlepiej u klienta. Resztę ustawić ręcznie.
  • #10 13974843
    nikeadam
    Poziom 9  
    Temat rozwiązał się sam - routery są beznadziejne i zostały sprzedane. Nie współpracują z nc+ wcale - kupiłem edimaxy i śmiga jak oszalałe !

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z routerami Tenda W150M, które nie utrzymują ustawień po kilku godzinach, co uniemożliwia ich użycie w konfiguracji multiroom z dekoderami nc+. Po zmianie adresów IP na zgodne z siecią główną, urządzenia przestają reagować i wymagają resetowania do ustawień fabrycznych. Użytkownicy sugerują, że problem może wynikać z niskiego poziomu sygnału WiFi oraz niewłaściwej konfiguracji DHCP. Po przetestowaniu innego routera Edimax, użytkownik zauważył znaczną poprawę w stabilności połączenia, co skłoniło go do sprzedaży Tendy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA