logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Potrzebna pomoc z końcówką oraz preampem lampowym

tube112 17 Mar 2014 21:25 1380 5
REKLAMA
  • #1 13415397
    tube112
    Poziom 2  
    Witam.

Jestem początkującym ( bardzo początkującym ) budowniczym lampowych wzmacniaczy gitarowych. Mam kilka pytań do ludzi którzy się po prostu na tym znają
    posiadam preamp zrealizowany na 2 lampach 6n2p-ew i przy rozkręcaniu gainu coś w nim zaczyna piszczeć, od strony elektronicznej nic się nie pali nic niepotrzebnie nie świeci, powiedział bym ,że wszytko jest ok, więc pozostaje coś co może być najzwyczajniej w świecie źle dobrane. Niestety nie mam pojęcie co to może być i prosiłbym o pomoc, dodam iż przy rozkręcaniu głośności można wręcz modulować częstotliwość tego pisku. ( dodam jeszcze że preamp jest ze schematu MARVELA jest to SOLDANO ATOMIC )

Kolejne pytanie dotyczy kanału czystego, niektórzy uznają że pytanie banalne ale po prostu nie wiem , jak skonstruować głośny czysty kanał który jest naprawdę czysty a nie z możliwością zrobienia z niego mocnego cruncha lub lekkiego lead'a. Jakieś schematy, porady ew. wytłumaczenie ( byłbym bardzo wdzięczny ) .

I czy mogę pożenić dowolny preamp z tą końcówką od mesy ?
    (w załączniku)
    i po co przed lampami mocy jest jedną mała ? podejrzewam że ma ona rozdzielić sygnał na 2 sygnały o równych poziomach, ale nie jestem pewien więc wolę się zapytać.

Mam pytanie które mnie nurtuje czy budowa oddzielnego kanału oznacza budowę tak jakby całego oddzielnego preampu ?

I ostatnia już rzecz gain w soldano jest zrobiony na zasadzie wyjścia z anody z triody pierwszej w lampie 1 i wejście w celu przesterowania na siatkę sterującą triody 2 w tej samej lampie, moje pytanie da się to jakoś zrealizować na kilku lampach w celu uzyskania większego lecz nadal selektywnego ( w miarę możliwości ) przesterowania ?

Wiem że pytań jest dużo , ale naprawdę liczę na waszą pomoc w celu zrozumienia tego co robię. Z góry dziękuje za odpowiedzi :)
    Załączniki:
    • Potrzebna pomoc z końcówką oraz preampem lampowym mesa.jpg (58.89 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13415720
    Futrzaczek

VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 522
    tube112 napisał:
    więc pozostaje coś co może być najzwyczajniej w świecie źle dobrane. Niestety nie mam pojęcie co to może być i prosiłbym o pomoc, dodam iż przy rozkręcaniu głośności można wręcz modulować częstotliwość tego pisku. ( dodam jeszcze że preamp jest ze schematu MARVELA jest to SOLDANO ATOMIC )

Pokaż montaż, zapewne w nim jest błąd.

tube112 napisał:
    I ostatnia już rzecz gain w soldano jest zrobiony na zasadzie wyjścia z anody z triody pierwszej w lampie 1 i wejście w celu przesterowania na siatkę sterującą triody 2 w tej samej lampie, moje pytanie da się to jakoś zrealizować na kilku lampach w celu uzyskania większego lecz nadal selektywnego ( w miarę możliwości ) przesterowania ?

1) Trioda to trioda - czy będzie w tej samej bance, czy w innej, to nikogo nie obchodzi. Poza nielicznymi przypadkami.
    2) Co jest "selektywne przesterowanie"? Możesz połączyć ze sobą kilka stopni wzmacniających, nikt Ci tego nie zabroni.
    Konto firmowe:
    F-TECH Michał Kurzela
    Zacisze 20B, Serock, 05-140 | Strona WWW: https://elektronika.top/
  • REKLAMA
  • #3 13416324
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    A może zamiast brać się za rozszczepianie atomu po gimnazjum należało by uzupełnić wiedzę. Choćby przeczytać to:

http://www.mif.pg.gda.pl/homepages/tom/
  • REKLAMA
  • #4 13416665
    tube112
    Poziom 2  
    painlust Tego typu rzeczy mniej więcej ogarniam budowe triody i sposób jej działania, tylko zawsze jestem spokojny jak sprawdzi moje poczynania ktoś z dużym doświadczeniem. Przeczytałem wiele naprawdę wiele tematów, wszytkiego nie umiem ale też mam pojęcię z czym się obchodzę i mniej więcej jakie parametry powinnym być zachowane , ale za chiny nie wiem dlaczego jest ten pisk. Zdjęcia z montażu podeśle. Mam nadzieję na pomyślny rozwój sytuacji :)
  • REKLAMA
  • #5 13417060
    painlust
    Specjalista - wzmacniacze gitarowe
    Ocena: 747
    Jesli pytasz:

'" po co przed lampami mocy jest jedną mała ? podejrzewam że ma ona rozdzielić sygnał na 2 sygnały o równych poziomach, ale nie jestem pewien więc wolę się zapytać."

To znaczy, że nie ogarniasz, albo nie czytasz ze zrozumieniem. Ktoś kto przeczytał na temat wzmacniaczy lampowych w układzie PP nie zadałby takiego pytania bo wiedziałby co to jest inwerter ze sprzężeniem katodowym, a to zdaje się w podanym linku jest wyjaśnione.
  • #6 13417489
    tube112
    Poziom 2  
    OK. OK w takim razie pogrążam się w lekturze i odezwę się niebawem wraz ze zdjęciami.

Moderowany przez Futrzaczek:

Tymczasowo zamykam.

REKLAMA