logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

C-330/C-328 - Przegrzewanie się mimo wymiany chłodnicy i pompy wody, co dalej?

domino1300 25 Mar 2014 19:04 32721 63
Najlepsze odpowiedzi

Dlaczego ciągnik C-328/C-330 gotuje wodę pod obciążeniem mimo wymiany chłodnicy, pompy wody i usunięcia termostatu?

Najpierw sprawdź przedmuch do układu chłodzenia i uszczelkę pod głowicą, bo ubytek płynu, bąble w chłodnicy i przegrzewanie wskazują właśnie na spaliny w wodzie; autor wątku później znalazł sączenie spod głowicy [#13486904][#13533213] Równolegle sprawdź wtryskiwacze oraz pompę wtryskową, zwłaszcza początek tłoczenia, bo zły kąt wtrysku i uszkodzone rozpylacze potrafią podnosić temperaturę pracy silnika [#13442812][#13448982] Nie zostawiaj też układu bez termostatu „na pusto” — powinien być założony termostat i obudowa w dobrym stanie, bo zbyt duży bypass małego obiegu sprawia, że woda omija chłodnicę [#13446015][#13446036] Warto sprawdzić, czy naprawdę jest przepływ przez chłodnicę i blok oraz czy górny i dolny przewód mają sensownie różne temperatury; jeśli obieg jest słaby, chłodnica nie odda ciepła mimo że jest nowa [#13447452][#13447636][#13445210]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #61 13509656
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 365
    Ja też się zgodzę z Sewerynem, nie mam wiedzy naukowej ,ale z doświadczenia tak jest silnik zużyty wolno nabiera temperaturę, i wolniej ją oddaje.
  • REKLAMA
  • #62 13509687
    rzemyk90
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    zetor6245 napisał:
    Przy zużytym silniku niespalone paliwo spala się w kolektorze i tłumiku [samozapłon przy wysokiej temperaturze ] tam oddaje ciepło. Tak myślę.

Końcówka termopary znajdowała się w kolanku przed tłumnikiem.
    Temperatura gdyby była mierzona bezpośrednio przy głowicy również byłaby wyższa. Dlaczego zawory się wypalają?

Dodano po 1 [minuty]:

jasiek1122 napisał:
    Ja też się zgodzę z Sewerynem, nie mam wiedzy naukowej ,ale z doświadczenia tak jest silnik zużyty wolno nabiera temperaturę, i wolniej ją oddaje.

A jak było z obciążeniem motoru?
  • REKLAMA
  • #63 13509754
    zetor6245
    Poziom 15  
    Ocena: 187
    Moje praktyczne doświadczenie naprawa 5 silników . Nie spotkałem się z wypaleniami ,ale z zasyfieniem i zawęgleniem głowic .To wcale nie znaczy że nie masz racji.
  • #64 13533213
    jasiek1122
    Poziom 21  
    Ocena: 365
    Już wiem gdzie się podziewa woda z chłodnicy, sączy się spod głowicy, spod uszczelki. Czy wymiana uszczelki wystarczy czy jest obowiązkowe planowanie, głowica była planowana rok temu. W oleju nie widać wody, nie przybywa, ładny jest olej, ale po pierwszym odpaleniu na biało kopci, pewnie to woda się dostaje na tłok.
    Nagrałem filmik :

Można z tym jeździć, dolewając wody, bo mam jeszcze zasadzić ze 2 morgi ziemniaków zasadzić. :D

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem przegrzewania się ciągnika C-330/C-328, mimo wymiany termostatu, pompy wody, chłodnicy oraz wentylatora. Użytkownik zauważył, że ciągnik gotuje wodę podczas intensywnej pracy, co prowadzi do poszukiwania przyczyny. W odpowiedziach zasugerowano sprawdzenie wtryskiwaczy, pompy wtryskowej, stanu tulei i tłoków, a także obiegu cieczy chłodzącej. Wskazano na możliwość zatykania się otworów w układzie chłodzenia oraz na problemy z ciśnieniem wtrysku, co może prowadzić do podwyższonej temperatury pracy silnika. Użytkownicy podkreślili znaczenie prawidłowego ustawienia kąta wtrysku oraz sprawności układu chłodzenia, w tym chłodnicy i termostatu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA