logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

kenwood KMM-157 i subwoofer LTC drga na włączonym silniku

manius.25 29 Mar 2014 20:49 1860 8
REKLAMA
  • #1 13456388
    manius.25
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam w moim samochodzie mam radio kenwood KMM-157 do radia mam podłączone 4 głośniki w drzwiach i subwoofer firmy LTC z wbudowanym wzmacniaczem
    otóż problem mam taki ze gdy silnik mam zgaszony to wszystko fajnie gra a gdy włącze silnik tuba zaczyna drgać (dźwięk jak by dziurawy wydech) lub przy włączani świateł czy migaczy(nawet na wyłączonym silniku) tak drgnie takim basem
    a gdy podłączyłem prostownik to dopiero dudniło

I teraz pytam sie co mam uszkodzone i czy da sie to naprawić może ktoś sie z tym już spotkał
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #3 13457225
    kulamario
    Poziom 22  
    Ocena: 103
    Jak masz zasilony ten wzmak?
    podaj przekrój przewodu i jak jest prowadzony czy podłączyłes gdzieś się po drodze czy ciągnąłes kabel prosto z akumulatora?
    jeśli kabel masz porządny i poprowadzony prawidłowo to można jeszcze spróbować dać kondensatory filtrujące zasilanie a jak to nie pomoże to porostu masz nic nie warty wzmak od suba
  • REKLAMA
  • #4 13457245
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 13457986
    manius.25
    Poziom 9  
    kabel plusowy pociągłem prosto z aku srednica przewodu 4mm (bez izolacji)
    masa gdzie w bagazniku srednica 3mm
    wzbudzający 1,5 prosto do radia
    kolega mi doradził żeby mase z cinchow podłączyć do radia kablekiem tak zrobiłem poprostu do dwóch cinchów dolutowałem kabelek to przykreciłem do radia (wtedy cinchy mają mase)
    bylo troche lepiej tez drgała tuba ale duzo mniej dało sie wytrzymać
    i tak radio pograło (na postoju wyłączony silnik) ze 20 min i muzyka zgasła na radiu wyskoczyło PROTECT w instrukcjach wycztyałem zeby resetnąć radio tak zrobilem i dalej to samo w innym aucie tez nie działa
    czy to przez tą mase co lutowałem czy co?
  • REKLAMA
  • #6 13458109
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 13459917
    manius.25
    Poziom 9  
    ludzie mówią ze te drganie moze byc przez to ze za cienki kabel masowy miałem z subwoofera i cos tam sie wypaliło
    piszesz ze brak masy na cinchy no to wym sposobem dałem im mase
  • #9 13460679
    manius.25
    Poziom 9  
    no przylutowalem kawalki kabelka do koncówki cinchina a jako ze masa to drugi koniec przykrecilem do obudowy radia

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z subwooferem LTC podłączonym do radia Kenwood KMM-157, który drga podczas pracy silnika oraz przy włączaniu świateł. Problemy te mogą być spowodowane niską jakością subwoofera, niewłaściwym podłączeniem kabli zasilających, lub brakiem odpowiedniej masy. Użytkownik próbował poprawić sytuację, lutując masę do cinchów, co przyniosło jedynie częściową poprawę. Po pewnym czasie radio przeszło w tryb PROTECT, co sugeruje dalsze problemy z instalacją. Rekomendacje obejmują sprawdzenie jakości kabli oraz ewentualne użycie kondensatorów filtrujących.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA