logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Antena Techni Yagi T2 nie wyszukuje multipleksów w Tymbarku, co zrobić?

emafir 02 Kwi 2014 15:02 1596 8
REKLAMA
  • #1 13468455
    emafir
    Poziom 8  
    Ocena: 5
    Kupiłem antenę ( Techni Yagi T2 ) z wbudowanym wzmacniaczem do odbioru naziemnej telewizji cyfrowej. Problem tkwi w tym że jak mam podłączoną antenę do dekodera z zasilaczem sieciowym nie wyszukuje żadnych kanałów, tak samo bez podłączania zasilacza nic nie wyszukuje. Na drugiej antenie siatkowej bez wzmacniacza i zasilacza wyszukuje tylko kanały z mux 3.Dekoder którego używam to "Techni Sat CE-T". Co zrobić żeby antena kierunkowa wyszukała wszystkie multipleksy? Moja lokalizacja to "Tymbark" woj. Małopolskie

Dane Techniczne anteny kierunkowej:
    Kanały: 21-69
    Zysk anteny: 9-38 dB
    Zasięg odbioru: 10-80 km
    Wzmacniacz 38 dB (LNA 169)
    Pasmo: IV-V
    Zakres częstotliwości: 470-862 MHz
    Impedancja wejściowa: 75 Ohm
  • REKLAMA
  • #2 13468540
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Po pierwsze zdejmij wzmacniacz. Razem z zasilaczem.

Wygląda na to że masz odbiornik przesterowany sygnałem z pobliskiego "doświetlacza" na Lipowym.
    http://radiopolska.pl/wykaz/pokaz_lokalizacja.php?pid=53
    Sprawdź dokładnie całą instalacje i sprawdź co leci z kierunku Mszany. Najbliższy nadajnik masz na Luboniu Wielkim.

Antena najczęściej niczego "nie wyszukuje".....
    A jak już jest w opisie coś takiego jak:
    "...Zysk anteny: 9-38 dB
    Zasięg odbioru: 10-80 km ...";
    to takie wyroby należy omijać szerokim łukiem.
    Typowy kit dla głupiego klienta....
  • REKLAMA
  • #4 13468603
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    1. Zdjąć wzmacniacz, założyć w jego miejsce symetryzator.
    2. Zdemontować zasilacz z wtyczka i zastąpić zwykłym wtykiem.
    2a. DOKŁADNIE WSZYSTKO SPRAWDZIĆ czy nie ma zwarć lub przerwy a wtyczka jest założona poprawnie. Omomierz mile widziany....
    3. Antenę na "patyk" i "nakierować" w kierunku zachodnim i RĘCZNIE przeskanować kanały 43, 36 i 34 - w tej kolejności....
    4. Zameldować co będzie "widać"...

Wyłączenie zasilania nie rozwiązuje tematu.
  • REKLAMA
  • REKLAMA
  • #6 13469323
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 655
    Witam.

irekr napisał:
    2a. DOKŁADNIE WSZYSTKO SPRAWDZIĆ czy nie ma zwarć lub przerwy a wtyczka jest założona poprawnie. Omomierz mile widziany....

emafir jeżeli zrobiłeś tak jak zaproponował irekr i dalej NIC nie ma to już tylko :
    - kabel koncentryczny do sprawdzenia/wymiany czy nie przerwany lub zwarty
    - dekoder jest popsuty

Pozdrawiam.
  • #7 13469542
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    emafir napisał:
    Zrobiłem tak jak napisałeś i dalej nic nie wyszukuje, próbowałem w innych kierunkach i dalej to samo ...
    Jak ktoś robi takie coś to nie powinien się zabierać za coś o czym nie ma pojęcia. To nie wiesz z jakiego kierunku masz odbiór?
  • #9 13470653
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    emafir napisał:

Ustawiałem w Jednym kierunku do odbiornika ale dalej nic nie znalazło więć próbowałem też w innych kierunkach ...
    Ja ustawiam antenę w kierunku nadajnika.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z anteną Techni Yagi T2, która nie wyszukuje kanałów multipleksów w Tymbarku. W odpowiedziach zasugerowano, aby najpierw zdjąć wzmacniacz i zasilacz, ponieważ mogą one przesterować sygnał. Zalecano również sprawdzenie instalacji, w tym kabla koncentrycznego oraz dekodera Techni Sat CE-T. Użytkownik powinien ustawić antenę w kierunku nadajnika, ręcznie skanować kanały 43, 36 i 34 oraz upewnić się, że wszystkie połączenia są prawidłowe. W przypadku dalszych problemów, możliwe, że dekoder jest uszkodzony.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA