logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa

adriano_270195 25 Lis 2012 17:34 11700 43
Najlepsze odpowiedzi

Jak podłączyć antenę DVB-T i co zmienić w instalacji, gdy dekoder pokazuje 0% jakości sygnału?

Najprawdopodobniej trzeba zrezygnować ze wzmacniacza w antenie i zastosować symetryzator, bo w tej lokalizacji lepiej sprawdza się prosta antena bez wzmacniacza [#11573754][#11574361] Antenę należy zamontować na zewnątrz, możliwie wysoko ponad dach, bo strych i blacha mocno tłumią sygnał [#11573924][#11574010] Po założeniu symetryzatora wyłącz zasilanie anteny w dekoderze [#11574375] Przy uruchamianiu instalacji zrób ręczne strojenie na kanałach 23 i 45 [#11574426] Autor potwierdził, że po wymianie na symetryzator zaczął odbierać dwa MUX-y na poziomie około 90% [#11576927]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • #1 11573488
    adriano_270195
    Poziom 9  
    Ocena: 1
    W związku z przeprowadzaną w Polsce cyfryzacją ja tesz postanowilem wymienić swoj sprzęt, mianowicie kupilem:
    - dekoder "Thomson THT501" Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
    - antene "TechniYagi T2" Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
    problem polega na tym że jak na dekoderze wchodze w ustawienia anteny jakość sygnału stoi cały czas na 0%
    mieszkam we wsi o nazwie Braciejowa najbliższy nadajnik znajduje sie w Tarnowieok 40 km. możliwe że jak przepinałem kabel ze starej anteny do nowej to podpiołem coś nie tak gdyż płytki anten bardzo się różnią.
    stara antena Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
    nowa antena Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
    dlatego prosiłbym aby ktoś wstawił jakiegoś screena jak ten kabel ma być podpięty.
  • REKLAMA
  • #2 11573545
    13adam13
    Poziom 29  
    Ocena: 453
    A jak z odbiorem analogowej u ciebie było, ta płytka w antenie kierunkowej to raczej nie zadziała wymień ją na zwykłą z siatkowej
    Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa

Tak zdejmij izolację i uważaj aby przy przykręcaniu do płytki nie dotykał ci się splot z żyłą przewodu.
  • #3 11573659
    andrefff
    Poziom 36  
    Ocena: 805
    Nowa płytka to wzmacniacz, wyjmij starą płytkę i przełóż do nowej anteny.
  • #5 11573684
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 11573712
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 11573754
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #10 11573790
    adriano_270195
    Poziom 9  
    13adam13 napisał:
    A jak z odbiorem analogowej u ciebie było
    na starej antenie kanały tvp1 i tvp2 chodziły dobrze tvp info śnieżyło a o polsacie to mogłem pomażyo. Ostatnio obraz pogorszył się całkowicie stąd zdecydowałem sie na kupno nowej anteny ale efekty były niewiele lepsze.
    13adam13 napisał:
    ta płytka w antenie kierunkowej to raczej nie zadziała wymień ją na zwykłą z siatkowej
    ze zmianą płytki to poczekam dopiero do jutra bo teraz jest jet już cemno, ale dekoder podłączyłem u sąsiada i jemu śmigał a poziom sygnału miał ok 80%, tyle że on ma antene pokojową podobną do tej Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
  • #12 11573849
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    Kolego adriano w okolicach Dębicy na tej Twojej antenie powinny doskonale
    śmigać obydwa Muxv bez zbędnych wzmacniaczy ,w puszce Zamontuj
    symetryzator pasma IV/V .Powodzenia.
  • #13 11573910
    adriano_270195
    Poziom 9  
    13adam13 napisał:
    Odbierał mu mux 2 tj. polsat ,i tvn-y, jak ci polsat nie obierał z analogówki to trochę słabo no ale mux 1 8 programów powinno ci pójść.

słyszałem że blacha tłumi sygnał antenowy ja mam antene właśnie na strychu pod dachem z blachy jutro wystawie antene nad dach ale wydaje mi się że chociaż pare procent powinno złapać a ja mam zero a o to screen Brak sygnału na dekoderze Thomson THT501 z anteną TechniYagi T2, Braciejowa
    możliwe żeby antena była zepsuta???
  • REKLAMA
  • #14 11573924
    fidotp
    Poziom 23  
    Ocena: 127
    Strych nadaje się doskonale do składowania niepotrzebnych rzeczy.
    Nie nadaje się niestety do montażu anten.
    Zamontuj ją na zewnątrz budynku.
  • #15 11573943
    adriano_270195
    Poziom 9  
    Elmont napisał:
    Kolego adriano w okolicach Dębicy na tej Twojej antenie powinny doskonale
    śmigać obydwa Muxv bez zbędnych wzmacniaczy ,w puszce Zamontuj
    symetryzator pasma IV/V .Powodzenia.

no tak u moich sąsiadów śmiga, myślałem że u mnie antena jest zepsuta no ale dzisiaj kupiłem nową i też nic. A te antene mi gostek w sklepie doradził bo mieszka we wsi obok i taką u niego też trzebabyło a wcześniej kupił siatke i mu niedziałało.

Dodano po 1 [minuty]:

fidotp napisał:
    Strych nadaje się doskonale do składowania niepotrzebnych rzeczy.
    Nie nadaje się niestety do montażu anten.
    Zamontuj ją na zewnątrz budynku.

tak wiem ale antene kupiłem dzisiaj i jakoś niebyło czasu jej zamątować
  • #16 11573988
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #17 11574010
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Ja tylko dodam, ze jesteś w zasięgu CZTERECH (4!) nadajników.
    Tarnów, Prehyba, Sucha Góra i Święty Krzyż.

Jeżeli miałeś/masz problem z analogowym odbiorem POLSAT-u, i śnieżącym TVP3 to znaczy że antena i/lub kabel mają bardzo duże tłumienie na wyższych kanałach TV (57 i 60).
    Sygnały MUX1 i MUX2 z Tarnowa powinny być u Ciebie odbierane "na drucie". To co leci z Góry św. Marcina jest odbierane na odbiornikach samochodowych bez "czkawki" do Pilzna.
    I tak jak radzi powyżej kolega Elmont: prosta antena BEZ WZMACNIACZA.
    I antena ponad dach, możliwie wysoko...

Jak daleko masz do BTS-a w Globikowej? Jest tam stacja CDMA w pasmie 450 MHz, potrafi zrobić "masakrę" z każdym wzmacniaczem szerokopasmowym. Wystarczy by w Twojej wsi był jeden abonent mający bezprzewodowy telefon z TP/Orange i masz problemy...
  • #18 11574024
    adriano_270195
    Poziom 9  
    irekr napisał:
    Jak daleko masz do BTS-a w Globikowej?
    jakieś 10 km w linji prostej
  • #19 11574039
    irekr
    Z Twojego dachu jest widoczny maszt?
  • REKLAMA
  • #20 11574058
    adriano_270195
    Poziom 9  
    _cheetah_ napisał:
    mało prawdopodobne jest uszkodzenie kabla antenowego, ale w końcu też się czasami zdarza.
    sprawdzałem próbówką kabel działa. założe jutro symetryzator antenowy i antena powendruje na dach. zobaczymy efekty

Dodano po 3 [minuty]:

irekr napisał:
    Z Twojego dachu jest widoczny maszt?
    jeżeli chodzi o tą wieże na głobikowej to widać jej czubek, ale z tego co się orientuje to tam chyba nie ma nadajnika TV naziemnej. Ale antena z cyfrowego polsatu jest skierowana w jej kierunku i jest 100%
  • #21 11574088
    irekr
    Przed chwila gadałem z kumplem, mieszka w Grudnej, kawałek za Tobą na południe. Odbiera MUX1/MUX2 na małej starej Yadze, jeszcze polkatowskiej, ze zwykłym symetryzatorem. Ma na Mancie 85% siły i 100 jakości na obu MUX-ach... Zero wzmacniaczy, idzie jak burza....
    Antena od Cyfrowego Polsatu to satelita, nie ma znaczenia dla tego odbioru.
    Pytałem się o ten BTS, gdyż jeżeli jest tam CDMA w pasmie 450 MHz, potrafi napsuć krwi.
  • #22 11574109
    adriano_270195
    Poziom 9  
    irekr napisał:
    Przed chwila gadałem z kumplem, mieszka w Grudnej, kawałek za Tobą na południe. Odbiera MUX1/MUX2 na małej starej Yadze, jeszcze polkatowskiej, ze zwykłym symetryzatorem. Ma na Mancie 85% siły i 100 jakości na obu MUX-ach... Zero wzmacniaczy, idzie jak burza....

no tak wszystkim do okoła idzie tylko nie mi, możliwe że to przez ten wzmacniacz?
  • #23 11574169
    irekr
    Zapewne masz gdzieś jakiś prosty błąd. Zawarcie w miejscu mocowania kabla, strzelony wzmacniacz, problem z zasilaczem... Wiele jest takich detali...
    Dlatego lepiej sam symetryzator, zawsze to mniej elementów które mogą się zepsuć czy paść przy pierwszej burzy.
    Do tego sygnały masz "po byku".

Z tego co pamiętam, to z drogi niedaleko Gębiczyny RTCN Tarnów widać gołym okiem... podobnie jak w dobrą pogodę Bieszczady i Tatry i Prehybę...
  • #25 11574224
    adriano_270195
    Poziom 9  
    13adam13 napisał:
    Nie no nie żartuj jak miałeś antenę na strych to nie miało szans poprawnie działać. :D
    ale jak szukałem zasięgu to wychodziłem na balkon czy wystawiałem poza okno i nic, ale na strychu też chociaż pare % powinno być.

Dodano po 50 [sekundy]:

zobaczymy jutro czy będzie poprawa
  • #27 11574248
    adriano_270195
    Poziom 9  
    13adam13 napisał:
    No coś tam powinno być, na 100% dobrze podłączyłeś może gdzieś ci się oplot z żyłą złączył,a zasilacz się świeci, znaczy się dioda.

wszystko podłączone jest dobrze nawet kilka razy odpinałem i zapinałem od nowa, kabel jest ok, zasilacz się świeci jest ciepły.
  • #28 11574269
    irekr
    ... A jeżeli do tego masz coś "walnięte", żle podłączony kabel, zwarcie czy przerwę, walnięty wzmacniacz....
    Załóż symetryzator, antenę na dach lub chociaż na poziom dachu na zewnętrznej ścianie, sprawdź dokładnie wszystko i daj znać co będziesz "widział".

Mnie tez nie raz zdarzało i zdarza się robić błędy, co się człowiek nałazi, to zapomnij... Wystarczy jeden "drucik" nie tak ułożony przy symetryzatorze czy wtyku i masz szukanie... :)
  • #29 11574280
    adriano_270195
    Poziom 9  
    irekr napisał:
    ... A jeżeli do tego masz coś "walnięte", żle podłączony kabel, zwarcie czy przerwę, walnięty wzmacniacz....
    Załóż symetryzator, antenę na dach lub chociaż na poziom dachu na zewnętrznej ścianie, sprawdź dokładnie wszystko i daj znać co będziesz "widział".

Mnie tez nie raz zdarzało i zdarza się robić błędy, co się człowiek nałazi, to zapomnij... Wystarczy jeden "drucik" nie tak ułożony przy symetryzatorze czy wtyku i masz szukanie... :)

ok jutro zrobie wszystko od początku i dam znać
  • #30 11574299
    irekr
    Nie sugeruj się lampką w zasilaczu, nie jest to kontrola tego czy podaje napięcie na wzmacniacz. Często jest dołączona bezpośrednio do uzwojenia i pokazuje tylko ze jest "w gniazdku"...
    I zdejmij ten wzmacniacz,....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłosił problem z brakiem sygnału na dekoderze Thomson THT501 po wymianie anteny na TechniYagi T2. Mimo podłączenia nowego sprzętu, jakość sygnału wynosiła 0%. Użytkownik mieszka w Braciejowej, około 40 km od najbliższego nadajnika w Tarnowie. W dyskusji zasugerowano kilka rozwiązań, w tym wymianę płytki wzmacniacza w antenie, montaż anteny na zewnątrz budynku oraz użycie symetryzatora zamiast wzmacniacza. Po przetestowaniu różnych konfiguracji, użytkownik zakupił symetryzator, co poprawiło odbiór do 90% dla dwóch muxów. Podkreślono, że anteny ze wzmacniaczami mogą powodować problemy z odbiorem cyfrowym.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA