logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Windows 7 HP 32-bit - PC działa bardzo wolno po formacie

BARTEK-PC 06 Kwi 2014 12:44 6951 17
REKLAMA
  • #1 13480892
    BARTEK-PC
    Poziom 8  
    Witam. Po formacie całego komputera i wgraniu systemu Windows 7 Home Premium 32-bit komputer działa bardzo, bardzo wolno. Jest już dosyć stary ale wcześniej zawsze śmigał szybko jak na swój wiek. Teraz puste foldery uruchamiają się parę sekund, nie mówiąc już o tym, co się dzieje z Mozillą. Nie wiem co mam zrobić, w załączniku podam logi z Pc Wizarda oraz CPU-Z. Może dla tego sprzętu zainstalować inny system? (choć zawsze miałem ten i nie było problemów) Jeśli tak, to jaki? Ważne aby był to jakiś windows, bo moi współdomownicy nie połapią się na żadnym innym systemie. Może jakieś inne sterowniki?
    Przy okazji, ten komputer czasem działa, i nagle się wyłącza. Procesor jest posmarowany odpowiednią pastą. Może to ma jakiś związek z tym powolnym działaniem?
    Tutaj screen z "procesów" z menedżera zadań:

a tutaj z informacji o systemie:

Załączniki:
    • CPU-Z_log.txt (59.48 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • PC_Wizard_log.txt (93.56 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 13480960
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    Czym zasilacz tę jednostkę ? Marka, moc zasilacza.
    SMART dysku z Hard Disk Sentinel http://www.hdsentinel.com/
  • #3 13480976
    Grzegorz740
    Poziom 37  
    Ocena: 552
    Witam.

Napisz jaki masz zasilacz i wstaw SMART dysku. Bo może się okazać ,że z dyskiem jest coś nie tak.

SMART dysku możesz odczytać na przykład programem HD Tune.

Zrób też test pamięci RAM programem Mem Test.
  • REKLAMA
  • #4 13481188
    BARTEK-PC
    Poziom 8  
    Zaraz zrobię ten Mem Test. Co to jest SMART dysku? Nie umiem go zrobić w HD Tune. Ale w załącznikach wstawiam screeny z zakładek Health i Benchmark (podczas Benchmarku wszystkie programy były wyłączone)
    Benchmark: Windows 7 HP 32-bit - PC działa bardzo wolno po formacie
    Załączniki:
    • Windows 7 HP 32-bit - PC działa bardzo wolno po formacie Health.png (66.59 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #5 13481204
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Do podmiany kanał sygnałowy SATA.

sPeRaCz.PL napisał:
    Czym zasilacz tę jednostkę ? Marka, moc zasilacza.
  • #6 13481271
    BARTEK-PC
    Poziom 8  
    Oznaczenia z tyłu wskazują, że jest to zasilacz ModeCom Feel III 400atx. Za chwilę zrobię test tym HD Sentinel'em i wstawię screena lub logi (zależnie co się da).
  • REKLAMA
  • #7 13481283
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
  • #8 13481329
    BARTEK-PC
    Poziom 8  
    Screen z HD Sentinel'a:

W załączniku logi z tegoż programu.
    Jeśli wcześniej wszystko działało, to czy jest możliwe że po formacie przestało?
    Może zainstalować inny system? Jeśli tak, to jaki lepiej by działał na moim sprzęcie?

EDIT:
    http://forum.pclab.pl/topic/142996-Zanim-zapy...ZASILACZ-lub-jego-NAPI%C4%98CIA-sprawd%C5%BA/ tutaj są podzielone zdania na temat ModeCom'ów, na czasrnej liście ich nie ma. Zresztą ktoś się wypowiada o serii ATX że są naprawdę dobre.
  • #9 13481449
    mrvirus
    Poziom 10  
    Ocena: 12
    Sprawdziłbym, czy się coś nie przestawiło z trybem kontrolera dysku twardego. W biosie sprawdź, czy jest włączony AHCI, czy IDE (opcja dla zgodności ze starszymi systemami). Można też sprawdzić, jak to wygląda we właściwościach kontrolerów w menedżerze urządzeń. Miałem kiedyś przypadek, że przez rozładowaną baterię biosu kontroler ustawiał się w tryb PIO zamiast UDMA, ale to było w sprzęcie z czasów, gdy dyski podłączało się taśmami osiemdziesięciożyłowymi;).

Z rzeczy typowo software'owych - Odkurzacz + Defraggler.
    Ustawiałeś pamięć wirtualną na sztywno?

1GB RAM to dla siódemki mało, bo prawie całość jest na dzień dobry zajęta. Otworzysz trzy karty w chrome i fin.

Z uwagi na ilość RAM zalecałbym Windowsa XP. Póki co ciągle zachowuje wystarczającą funkcjonalność.

Możesz jeszcze pokazać, jak wygląda karta "Wydajność" z HD Sentinel? Spróbuj skopiować jakiś duży plik, zobaczymy jak wygląda maksymalna prędkość przesyłania.
  • #10 13481579
    kokapetyl
    Poziom 43  
    Ocena: 2096
    BARTEK-PC napisał:
    Po formacie całego komputera i wgraniu systemu Windows 7 Home Premium 32-bit komputer działa bardzo, bardzo wolno.

Jaki był wcześniej system? Jak kolega wyżej wspomniał 1GB ram dla tego systemu to bardzo bardzo mało.
  • #11 13481659
    BARTEK-PC
    Poziom 8  
    Wcześniej także był Windows 7, ale chyba Professional, nie pamiętam dokładnie. Tutaj screen z Benchmarku w HD Tune bo wcześniej coś się źle dodało:

Dodaję zakładkę "Wydajność" oraz okno podczas kopiowania pliku
    Windows 7 HP 32-bit - PC działa bardzo wolno po formacie Windows 7 HP 32-bit - PC działa bardzo wolno po formacie
  • #12 13484004
    mrvirus
    Poziom 10  
    Czasy dostępu i prędkość odczytu wyglądają normalnie.
    Czekamy na memtest.
    Próbowałeś sprawdzić, jak system działa w trybie awaryjnym?

I co było przyczyną decyzji o formacie?
  • #14 13484241
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    50MB/s to nie jest normalne, co prawda mówisz że prędkość spadła po formacie, niemniej jednak dysk i tak jest koszmarnie powolny.
    No i warto sprawdzić tryb pracy kontrolera SATA jak uzzo wspomniał.
  • #16 13485021
    mrvirus
    Poziom 10  
    50 MB/s to może nie jest szatan prędkości, ale nie nazwałbym tego koszmarem. U siebie na nowszym dysku mam maximum odczytu w granicach 80 MB/s. Myślę, że niski wynik w benchmarku to efekt tego, że w trakcie jego wykonywania komputer intensywnie korzysta z pamięci wirtualnej ze względu na małą ilość RAM. Nie jest to taka różnica, jak wspomniana przeze mnie UDMA/PIO :). U mnie przy włączonej jednej karcie w chrome w trakcie wykonywania benchmarku zajęte było jakieś 1,3 GB RAM, więc u Kolegi 300 MB musiałoby być stronicowane. Zakładka Info z HD TUNE rozwieje nasze wątpliwości.
  • #17 13485760
    fiend_
    Poziom 43  
    Ocena: 223
    mrvirus napisał:
    50 MB/s to może nie jest szatan prędkości, ale nie nazwałbym tego koszmarem. U siebie na nowszym dysku mam maximum odczytu w granicach 80 MB/s. Myślę, że niski wynik w benchmarku to efekt tego, że w trakcie jego wykonywania komputer intensywnie korzysta z pamięci wirtualnej ze względu na małą ilość RAM. Nie jest to taka różnica, jak wspomniana przeze mnie UDMA/PIO :). U mnie przy włączonej jednej karcie w chrome w trakcie wykonywania benchmarku zajęte było jakieś 1,3 GB RAM, więc u Kolegi 300 MB musiałoby być stronicowane. Zakładka Info z HD TUNE rozwieje nasze wątpliwości.

Ten dysk nówka według testów osiągał 60MB/s
    6 letni HD502HJ osiąga 100MB/s+ nawet jak ma 10k godzin na liczniku.
    Nowe 1TB Blue lub Barracudy to już 130MB/s, także to naprawdę powolny dysk. W laptopie mam dysk osiągający 80MB/s i też jest to uciążliwe. No ale to już dywagacja.
    Co do ramu to z osobistych doświadczeń minimum 3GB dla W7.
  • #18 13485850
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  

Podsumowanie tematu

✨ Po zainstalowaniu systemu Windows 7 Home Premium 32-bit na starym komputerze, użytkownik zauważył znaczące spowolnienie działania, w tym długie czasy uruchamiania pustych folderów i problemy z przeglądarką Mozilla. Użytkownik podejrzewa, że problem może być związany z dyskiem twardym lub zasilaczem, a także rozważa możliwość zmiany systemu operacyjnego na inny, bardziej odpowiedni dla swojego sprzętu. W odpowiedziach zasugerowano przeprowadzenie testów SMART dysku, testu pamięci RAM oraz sprawdzenie ustawień BIOS dotyczących trybu kontrolera dysku. Wskazano również na niewystarczającą ilość pamięci RAM (1 GB) dla Windows 7, co może wpływać na wydajność systemu. Użytkownik rozważał również powrót do systemu Windows XP jako alternatywy.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA