logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mercedes Vito 2.3 TD 110 '97 - Wolne obroty i brak mocy po długim postoju

Parciuch 11 Kwi 2014 16:51 4461 13
REKLAMA
  • #1 13498955
    Parciuch
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam, posiadam mercedesa vito 110 97r. Mam problem z brakiem mocy w tym aucie, samochód na biegu jałowym bardzo wolno wchodzi na obroty oraz po puszczeniu pedału gazu powoli z nich schodzi. Vito nie dymi, usunięty jest katalizator i wstawiona strumienica. Wcześniej auto stało nie odpalane ponad rok.
    Co może być przyczyną takiego zachowania? Samochodem ciężko się jeździ a co dopiero wyprzedza.
    Z góry dziękuje za pomoc, pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13499211
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Turbina ładuje?
  • REKLAMA
  • #3 13499748
    Parciuch
    Poziom 2  
    turbo ładuje, mechanik mówił że wtryski też nie leją...
    Wydaję mi się że to coś z pompą paliwa gdyż przez ponad rok stał nie odpalany, może też coś z jakimiś przewodami, nie wiem tylko spekuluję, a tutaj chciałbym się dowiedzieć jakie jest zdanie innych.
  • #4 13499921
    trans-serwis
    Poziom 39  
    Ocena: 2254
    Po roku postoju, paliwo wymienione?
    Filtr paliwa wymieniony?
  • #5 13499938
    rzemyk90
    Poziom 21  
    Ocena: 275
    Filtr powietrza sprawdź. Wcześniej było ok?
  • REKLAMA
  • #6 13500950
    Parciuch
    Poziom 2  
    Oleje i wszystkie filtry wymienione, śmigam tym autem już 2 miesiące zrobiłem 3 tys kilometrów, myślałem że się rozrusza ale jest bez zmian.
  • #7 13776122
    Wojtas151
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    i co kolego znalazłeś rozwiązanie problemu ?? U mnie też brakuje mocy na rozgrzanym silniku....auto jedzie ale 120 to v max....nowe filtry i nic się nie zmieniło...po zatrzymaniu i ponownym restarcie silnika auto odzyskuje moc lecz po przejechaniu jakiegoś odcinka znowy pojawia się problem...

Z góry dziękuje za odpowiedź
  • REKLAMA
  • #8 13776880
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    A kolega doczytał o jakim silniku tu mowa? Rozmawiano o 2.3 TD z 1997 roku. Niech Kolega się pochwali co ma pod maską i jaki rocznik tego Vito?

Dodano po 1 [minuty]:

Parciuch napisał:
    wolno wchodzi na obroty oraz po puszczeniu pedału gazu powoli z nich schodz
    Tutaj pewnie przyczyną był zastany amortyzatorek na cięgnach pompy wtryskowej.
  • #9 13779837
    Wojtas151
    Poziom 2  
    Ocena: 3
    V-klasa 2.3 TD 98 KM 1998 r.
  • #10 13779965
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4420
    Immo jest przy kluczyku? Zawór elektroniczny na pompie jest?
  • #12 18513458
    Andd89
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Witam.
    Kolego wultan1 czy wiesz co u Ciebie bylo nie tak? Mój Vito 110 2.3td 98KM gdy go kupilem spokojnie rozpedzał się do 140-150km/h a teraz ciężko osiągnąć 120km/h. Silnik jest dość żwawy, bez problemu wchodzi na obroty itd. Do 100km/h dość fajnie przyspiesza a później już ospale.
    Dodam ze gdy go kupilem, wydawał się mulisty ale jechał te 140km/h- wymienilem filtr powietrza i naprawdę zyskał na przyspieszeniu (odczuwalnie) oraz spadło spalanie o prawie 1litr. Teraz znowu pali "po staremu" i nie jeździ jak kiedyś.
    Wszystkie filtry wymienione ale nic nie pomogło. Co jeszcze można zrobić?
  • #13 18513563
    Gerri
    Spec od Mercedesów
    Ocena: 3603
    Doładowanie sprawdzałeś? Podciśnienie, zaworek regulacyjny? Z tego, co pamiętam ten motor był już diagnozowalny przez komputer. Czemu nie zaczniesz od najprostszej rzeczy?
  • #14 18513841
    Andd89
    Poziom 8  
    Ocena: 28
    Mówiąc doładowane masz masz na myśli turbinę? Chodzi dobrze, byłem z tym u mechanika. Ogólnie węże itd są całe. Przy wymianie klocków kazałem rozebrać też bebny żeby zobaczyć czy tam coś nie trzyma ale wszystko ok.
    Co do komputera to nikt w pobliżu nie ma takiego wejścia (okrągłe) a z tego co mi mówili-komputer tam nic nie da bo poziom elektroniki w tym aucie jest znikomy i wszystko jest mechaniczne na zwykłej pompie wtryskowej.

Silnik jak na swoje lata (1996r) chodzi naprawdę dobrze-zima czy lato.
    Wkręca się na obroty. Jest żwawy itd.

Nawet nie chodzi mi o tę prędkość bo i tak tyle nie jeżdżę (czasami) ale o spalanie bo robię sporo kilometrów i gdyby zamiast 10,3l/100 palił jak wcześniej ok 9 to była by to dla mnie spora różnica.

Jeżdżę dość spokojnie ale nie zamulam. Obciążenie w sumie stałe (ok 200kg na pace,kilka razy w roku 500 na krotkiej trasie)
    Sam nic nie rozkrecę-mogę coś naprawic ale powierzchownie-nie mam do tego smykałki i w sumie ze wszystkim muszę jechać do mechanika dlatego tu pytam bo może ktoś podsunie pomysł z którym moglbym pojechać do sprawdzenia.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z Mercedesem Vito 2.3 TD 110 z 1997 roku, który po długim postoju (ponad rok) ma trudności z osiągnięciem obrotów na biegu jałowym oraz brakuje mu mocy. Samochód nie dymi, a katalizator został usunięty. W odpowiedziach sugerowane są różne przyczyny, takie jak problemy z turbosprężarką, wtryskiwaczami, pompą paliwa, filtrami (paliwa i powietrza) oraz cięgnami pompy wtryskowej. Użytkownik wymienił oleje i filtry, ale problem nadal występuje. Inni użytkownicy podkreślają znaczenie sprawdzenia doładowania, podciśnienia oraz ewentualnych problemów z elektroniką, mimo że w tym modelu dominują rozwiązania mechaniczne.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA