logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

PLC Siemens S7-1200 - PID, regulacja temperatury, PWM wentylatora i żarówki

Student23 26 Kwi 2014 10:08 1875 2
  • #1 13543511
    Student23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    PLC Siemens S7-1200 - PID, regulacja temperatury, PWM wentylatora i żarówki

Witam, chciałbym zapytać czy na podstawie takiego układu jest możliwa regulacja temperatury poprzez PID z poziomu PLC?? Domyślam się, że chodzi tutaj o tą żarówkę, że być może słabo bedzię regulować na niskie napiecię?? Prosiłbym o rade oraz wyjaśnienie dlaczego nie idzie, a gdyby szło to co należało by zrobić lub co zamienić. Wejscia analogowe 0-10V
    Jak by wygladała realizacja takiego sterowania PWM wentylatora oraz żarówki. Analogowe wejscia mam juz zajete. Dlatego chcialem zapytac jak mozna by bylo to zrealizowac oraz jaki cel ma np zastosowanie tranzystora polarnego w miejscu przekaznika?
  • #2 13543872
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #3 13544130
    Student23
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Generalnie uklad ten juz byl raz testowany i fajnie dosyć działal. Gdy mamy temperature zadana 22 stopnie i wzrosnie nam np o 2, lub zmaleje o 2 to wowczas zalaczany bedzie wentylator badz zarówka tak aby utrzymac mniej wiecej zadana temeprature. No ale promotor zazyczył sobie by to przerobic tak by sterowac pwm wentylatora i tak samo żarówka, chodziło mu tutaj przede wszystkim o regulator PID pytałem o szczególy to troche nie bardzo. Kazał mi to rozkmnić. A sens ma być taki by te pomiary były dokladniejsze. No i również wspomniał o tym tranzystorze polowym zamiast przekaźnika, dlaczego to tez nie wiem... Dlatego chciałem sie co nie co dowiedzieć tutaj. Jak to mniej wiecej osiagnąć, czy w ogołe taka żarówka moze sie do tego nadawac?
REKLAMA