logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IE - USA i Wielka Brytania ostrzegają przed nową luką bezpieczeństwa

lulek.g 29 Kwi 2014 14:24 3306 18
REKLAMA
  • IE - USA i Wielka Brytania ostrzegają przed nową luką bezpieczeństwa Przed kilkoma dniami Microsoft wydał oświadczenie, w którym ostrzegł użytkowników Internet Explorer o nowej luce bezpieczeństwa, jaką znaleziono w tej przeglądarce. Luka dotyczy kilku wersji programu, w tym również tych działających w Windows XP, którego posiadacze nie mogą już liczyć na wsparcie producenta aktualizacjami. Jedyną alternatywą dla nich jest zmiana systemu lub aplikacji używanej do przeglądania Internetu.

Stopień zagrożenia jest tak wysoki, że rządy amerykański i brytyjski zdecydowały się na skierowanie ostrzeżenia do swoich obywateli, w którym zalecają oni rezygnację z IE na jakiś czas i zastąpienie go inną przeglądarką, aż do momentu, gdy zostanie wydana odpowiednia aktualizacja.

Wykryta luka umożliwia twórom złośliwego oprogramowania instalację go na komputerze bez naszej zgody. Dzięki temu są w stanie w łatwy sposób przejąć kontrolę nad urządzeniem i przeglądać zawartość dysku. Jak podaje firma Fire Eye, która wykryła lukę, jest ona związana z rozszerzeniem Flash do przeglądarki, a więc zalecana jest również jego dezaktywacja. Zagrożenie dotyczy IE w wersji od 6 aż do 11.

Źródło: Link

Fajne? Ranking DIY
    O autorze
    lulek.g
    Poziom 12  
    Specjalizuje się w: it
    lulek.g napisał 83 postów o ocenie 2. Mieszka w mieście Lublin. Jest z nami od 2013 roku.
  • REKLAMA
  • #2 13553772
    MasMas
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    Nie mogę się oprzeć napisaniu po prostu zwykłego: hahaha.

Jak przeczytałem, że wykryto nową lukę, to pomyślałem, że wydali nową wersję IE bo całe IE to jest jedna wielka luka - a przede wszystkim luka w nadążaniu za standardami W3c.

Robiąc stronę trzeba praktycznie robić prawie nową stronę, żeby łaskawie był coś widać na IE, przynajmniej tych wersjach 7,8,9.

Błagam, niech tak przeglądarka zniknie z świadomości użytkowników na zawsze.
  • #3 13553826
    Sobek007
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    MasMas napisał:
    Robiąc stronę trzeba praktycznie robić prawie nową stronę, żeby łaskawie był coś widać na IE, przynajmniej tych wersjach 7,8,9.

Wut?
  • REKLAMA
  • #4 13553834
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    Ja tą przeglądarkę usuwam od razu jak tylko zainstaluję system i ściągnę inną, to jest najgorzej działająca przeglądarka jaką używałem i zajmuje niepotrzebnie tylko 90 mega na dysku.
  • REKLAMA
  • #5 13553846
    tangofox
    Poziom 14  
    lulek.g napisał:
    Jak podaje firma Fire Eye, która wykryła lukę, jest ona związana z rozszerzeniem Flash do przeglądarki,

Trochę naciągane - przecież producent przeglądarki nie będzie dogłębnie sprawdzał jak sprawa ma się z rozszerzeniami do jego przeglądarki bo miałoby to wpływ na rozwój tych rozszerzeń. Gdyby wiadomość dotyczyła samej przeglądarki, a nie jednego z jej dodatków (btw. dostępnego także na inne przeglądarki) to informacja byłaby nawet przydatna, a tak to mamy wiadomość o kolejnej luce bezpieczeństwa w jednym z wielu rozszerzeń do chyba najpopularniejszej przeglądarki na rynku.
  • #6 13554075
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    tangofox napisał:
    chyba najpopularniejszej przeglądarki na rynku

Najpopularniejszej do ściągania innych przeglądarek po instalacji Windowsa :D
    W ogóle ktoś jeszcze używa IE?
  • #7 13554082
    szymon122
    Poziom 38  
    Ocena: 756
    Jest parę rzeczy które działają tylko na niej, np ręczne wybieranie aktualizacji na windows xp (to już nie problem) albo parę trików w HTML na zmianę koloru paska do przewijania strony itp. Niby nie przydatne ale poprawnie działa tylko tam.
  • #8 13554085
    horik
    Poziom 14  
    Ocena: 108
    MasMas napisał:
    Nie mogę się oprzeć napisaniu po prostu zwykłego: hahaha.

Jak przeczytałem, że wykryto nową lukę, to pomyślałem, że wydali nową wersję IE bo całe IE to jest jedna wielka luka - a przede wszystkim luka w nadążaniu za standardami W3c.

Błagam, niech tak przeglądarka zniknie z świadomości użytkowników na zawsze.

Gruba przesada. Wystarczy pisać kod wedle zasady "graceful degradation" i pamiętać problemach z box-model dla wersji 6 (ustawiać "blokowość" albo zoom:1), zastosować osobne CSS włączane warunkowo (albo wykorzystując haki z gwiazdkami, ale nie przejdzie walidacji) dla raptem kilku problemów. Większość efektów z CSS3 można uzyskać z użyciem dodatkowych bibliotek w rodzaju CSS3Pie i podobnych, włączanych warunkowo. Jeśli brakuje potrzebnego atrybutu CSS (np. display:table), do większości są JSowe obejścia.

Po prostu IE wymaga nieco więcej wiedzy i doświadczenia, wtedy nie pisze się "kompletnie dwóćh różnych stron", tylko jedną z odpowiednimi modyfikacjami.

Ale zgadzam się, że przeglądarka do wersji 9 była straszna. Od 10 nie widzę większych problemów. Już Opera potrafi wkurzyć, bo ma (a przynajmniej miała) problem z ustawianiem focusu na DIVie...
  • #9 13555437
    mirek_zaf
    Poziom 16  
    Ocena: 6
    lulek.g napisał:
    Jedyną alternatywą dla nich jest zmiana systemu lub aplikacji używanej do przeglądania Internetu.

Na szczęście wiele osób zrobiło to już wiele lat temu zastępując
    Cytat:
    FORMAT C:\

Linux'owym poleceniem uruchamianym zwykle z płyty włożonej do napędu CD :D
    Cytat:
    # mkfs.ext2 /dev/sda1
  • #10 13555560
    MasMas
    Poziom 16  
    Ocena: 120
    Cytat:
    Wystarczy pisać kod wedle zasady "graceful degradation" i pamiętać problemach z box-model dla wersji 6 (ustawiać "blokowość" albo zoom:1), zastosować osobne CSS włączane warunkowo (albo wykorzystując haki z gwiazdkami, ale nie przejdzie walidacji) dla raptem kilku problemów. Większość efektów z CSS3 można uzyskać z użyciem dodatkowych bibliotek w rodzaju CSS3Pie i podobnych, włączanych warunkowo. Jeśli brakuje potrzebnego atrybutu CSS (np. display:table), do większości są JSowe obejścia.

Po prostu IE wymaga nieco więcej wiedzy i doświadczenia, wtedy nie pisze się "kompletnie dwóćh różnych stron", tylko jedną z odpowiednimi modyfikacjami.

To teraz kolego przeczytaj to co napisałeś i zastanów się na sensem słowa "Wystarczy" - dla mnie to całkiem sporo roboty. Tu dodatkowe biblioteki, tu zastępowanie semantycznych znaczników html5, tu inny obiekt do XMLHttpRequest, to całkiem inne style czasem - no rób tu osobne szablony CSS - zbiera się tej roboty trochę.

Oczywiście, że to nie 2 osobne _różne_ strony - nie mówiłem, że całkiem różne, to była przenośnia, że dużo z tym bezsensownego paprania się - gdyby twórcy IE nie byli tacy 'high and mighty' i zastosowali się do standardów to nie byłoby problemów.[/code]
  • #11 13555904
    coyot
    Poziom 17  
    Ocena: 7
    W większości znanych mi firm (sieć z domeną NT) i tzw "CORPO" oraz urzędach jest wyłącznie IE i wbrew pozorom znakomita większość moich klientów używa IE.
  • #12 13555939
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    Witam.
    Jak dla mnie kolejna luka w IE - nic nowego to chyba taki standard producenta :cry:
    W pracy muszę jej niestety używać - tak polityka firmy nie wolno zainstalować nic innego i przyznaję, że czasami mnie "krew zalewa".
    Po prostu nie lubię IE - nie podoba mi się wygląd, działanie.
    W domu od lat używam "Opery" i czasami "Firefox-a" (zarówno pod windows 7 jak i Kubuntu). Opera nie wkurzyła mnie jeszcze nigdy, działa stabilnie, szybko, normalnie. Nawet żona używająca IE "od zawsze" przesiadła się na "Operę" jak popracowała na niej przez godzinkę na moim Kubuntu :D
    Też polecam zmianę na cokolwiek innego ...
  • #14 13557202
    timo66
    Poziom 23  
    Ocena: 103
    Śmierdzi na kilometr "tezą spiskową".
    Czy to nie dziwny przypadek moguli szpiegowski [USA i GB] ? Przedstawiają własną furtkę przez którą zaglądają ludziom w prywatne dyski :P
  • #15 13557232
    szczodros
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    PiotrRDiablo napisał:
    W pracy muszę jej niestety używać - tak polityka firmy nie wolno zainstalować nic innego
    A pytał kolega, lub próbował swoją przeglądarkę używać z pendrive w wersji portable? ;)
  • #16 13557373
    xHaKeReK
    Poziom 20  
    Ocena: 54
    Komedia. Przynajmniej dbaja o MS;)
    @mirek_zaf ext2 uzywasz?:P
  • REKLAMA
  • #17 13558219
    czarek1234567
    Poziom 15  
    Ocena: 16
    Koniec aktualizacji, nowa luka w win xp którą dopiero teraz dostrzeżono? Czy ludzie zostali na xp czy poprostu wiele osób na piratach lata?;d
  • #18 13558591
    PiotrRDiablo
    Poziom 22  
    Ocena: 64
    szczodros napisał:
    A pytał kolega, lub próbował swoją przeglądarkę używać z pendrive w wersji portable?

Sprecyzuję - obowiązuje zakaz używania jakiegokolwiek oprogramowania (nieważne, czy wymagającego instalacji czy nie) spoza tego już zainstalowanego na stacjach roboczych - taka polityka bezpieczeństwa :D
  • #19 13561655
    pl_chris
    Poziom 18  
    Ocena: 22
    Microsoft jednak wydał poprawkę KB2964358 dla Internet Explorera w systemie XP. Miłego łatania :)

Podsumowanie tematu

✨ Microsoft ostrzegł użytkowników Internet Explorera o nowej luce bezpieczeństwa, która dotyczy wielu wersji przeglądarki, w tym tych działających na systemie Windows XP, który nie otrzymuje już wsparcia. Rządy USA i Wielkiej Brytanii zalecają tymczasowe zaprzestanie korzystania z IE na rzecz innych przeglądarek, aż do wydania aktualizacji. Luka umożliwia złośliwemu oprogramowaniu instalację na komputerze bez zgody użytkownika, co stwarza poważne zagrożenie dla bezpieczeństwa danych. Użytkownicy wyrażają frustrację z powodu problemów z IE, wskazując na trudności w tworzeniu stron internetowych zgodnych z tą przeglądarką oraz na jej niską popularność wśród nowoczesnych użytkowników.
REKLAMA