logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM?

Master_Zioom 09 Maj 2014 18:02 2763 16
REKLAMA
  • #1 13585312
    Master_Zioom
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Witam!
    Kupiłem nowego laptopa (Acer PB ENTE69BM). BIOs który posiada to insyde20 rev 5.0. Mój problem polega na tym iż laptop jest bez systemu i chciałbym wgrać windowsa 7, jednak ustawienie bootowania z dvd jest niemożliwe. Troszkę szperając po internecie znalazłem, że powinienem zmienić boot secure na enable jednak jest to niemożliwe ponieważ ta opcja jest tak jakby poświetlona na szaro i nie da się na nią najechać. Z tego co wiem, aby umożliwić to, powinienem zmienić boot type z UEFI na CMS. I tu się rodzi moje pytanie. Jak to zrobić? Najechać na tą opcję mogę jednak nie wiem jak ją zmienić. Próbowałem strzałkami, f1,f2,f3....... można powiedzieć że wszystkie najprostsze kompbinacje. Bardzo proszę o pomoc i z góry dziekuje.
  • REKLAMA
  • #2 13585358
    Marek Nawrocki
    Poziom 27  
    Ocena: 136
    Witam !!
    A może spreparuj sobie pendrive z instalką win7 i zobacz czy z pena da się zainstalować.
    Jak zrobić pendrive jest bardzo dużo informacji.
  • #3 13585389
    magi23
    Poziom 21  
    Ocena: 72
    Master_Zioom napisał:
    Próbowałem strzałkami, f1,f2,f3....... można powiedzieć że wszystkie najprostsze kompbinacje.

A czy próbowałeś klawiszami PgUp, PgDn lub +/- ?
    W którym kompie tak miałem.
  • REKLAMA
  • #5 13586594
    Master_Zioom
    Poziom 9  
    Ocena: 2
    Cytat:
    A może spreparuj sobie pendrive z instalką win7 i zobacz czy z pena da się zainstalować.

To raczej nie ma prawa zadziałać, gdyż podłączałem dvd pod USB i nie wykrywało. Pendrive idzie przez USB i to DVD tez i nie czytalo nawet. Więc pendrive tez nie znajdzie.

Cytat:
    A czy próbowałeś klawiszami PgUp, PgDn lub +/- ?

Oczywiście, że tak.

Cytat:
    Przeczytaj sobie instalkę na Acer spod tego linka, może coś pomoże:
    http://darmagedon.blogspot.com/2009/11/laptop-acer-extensa-5630ez-instalacja.html

Chyba się kolego mijamy z powołaniem. W Twoim linku jest napisane jak reinstalować kompa, gdy nie ma problemów, a to potrafię (pomijam fakt, że instrukcja wysłana na XP).

Wydaje mi się, że problemem jest, że nie mogę zmienić opcji UEFI na CMS w BIOSie. Jakbyście mi pomogli i powiedzieli jak to zrobić to bym dał radę, bo instalacja systemu sama w sobie trudna nie jest.[/quote]
  • #6 13631728
    tomussi2
    Poziom 2  
    Witam

Mam taki sam problem kupiłem nowego Acer PB ENTE69BM

Nie mogę w biosie ustawić startowania z płyty ani pendrive

opcje w biosie są nieaktywne i nie można ich włączyć

Pozdrawiam
  • #7 13631915
    turfa8
    Poziom 18  
    Ocena: 38
    Spróbuj przez boot-menu klawisz w instrukcji
  • #8 13632013
    kassans
    Poziom 32  
    Ocena: 411
    Gdy się zmienia Uefi na CMS czy tam niby standardowy trzeba uważać na klawisz Fn ( funkcyjny ) bo niekiedy niektóre klawisze działają po użyciu tego zobacz też czy jak wciśniesz enter to nie wyskoczy Ci plansza, ewentualnie na dole na pasku nic nie pisze jak to zrobić ?
  • REKLAMA
  • #9 13632289
    tomussi2
    Poziom 2  
    niestety nic nie pomaga. nic tylko został serwis
  • #11 13632832
    xamrex
    Poziom 28  
    Ocena: 341
    A może podczas uruchamiana spróbuj naciskać klawisze F11 bądź F12.
    W niektórych laptopach jest to klawisz wyboru bootowania ;-)
  • #12 13633370
    tomussi2
    Poziom 2  
    Witam Ponownie

Cały dzień się mordowałem i nic

Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM? Jak zmienić boot type z UEFI na CMS w Acer PB ENTE69BM?
  • REKLAMA
  • #13 13639101
    tomussi2
    Poziom 2  
    Dostałem dzisiaj odpowiedź od firmy u której zakupiłem laptopa

Witam serdecznie,

Uprzejmie informujemy, że sprzęt ten nie posiada wsparcia do systemu operacyjnego Windows 7.
    Producent wspiera jedynie systemy Windows 8 oraz 8.1. Instalacja takich systemów operacyjnych po usunięciu Linuxa nie powinna stanowić problemu.

W przypadku dalszych pytań pozostajemy do Pana dyspozycji.

Pozdrawiam,
    xxxxxxxxxxxxxxx
  • #15 13639698
    BANANvanDYK
    Poziom 42  
    Ocena: 2575
    Jeśli masz możliwość jedynie bootowania z UEFI, to musisz dysponować płytą instalacyjną Windows w wersji 64-bitowej, gdyż tylko wersja 64 bit wspiera bootowanie EFI. Jeśli bootowanie z płyty nie idzie automatycznie, to sprawdź czy po wejściu w "BIOS" w zakładce EXIT masz wypisane znalezione bootloadery z płyty CD, dysku twardego itp. Wymuś wtedy bootloader EFI z płyty z Windowsem.
    Masz tam może UEFI Shell? Jeśli tak, to można ewentualnie z jego poziomu wymusić uruchomienie danego bootloadera.
    Skoro kupiłeś komputer bez systemu, to możliwe że masz inną wersję płyty głównej, bez wgranego klucza Microsoftu z aktywacją Windows 8. Wówczas wiadomo, musisz osobno kupować licencję do Windowsa.
  • #16 13654506
    Ic3man
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    prostra sprawa chodz walczylemz tym 10 godzin mam identycznego laptopa potrzebujesz zrobic upgrade biosa :) wiecej info i plikow na stronie producenta :

OPIS

BIOS
  • #17 14336881
    jarek12377
    Poziom 2  
    Kupiłem takiego samego lapka, mam taką samą sytuację, taki sam problem. Po przeczytaniu postów w tym wątku pobrałem windows 8.1 na uczelnianej licencji, wypaliłem płytę i dalej k...wa to samo - nie widzi płyty....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik laptopa Acer PB ENTE69BM napotkał problem z instalacją systemu Windows 7 z powodu braku możliwości zmiany ustawień bootowania w BIOSie, który jest w wersji Insyde20 rev 5.0. Użytkownik nie może aktywować opcji bootowania z DVD ani pendrive'a, ponieważ są one nieaktywne. W odpowiedziach sugerowano różne metody, takie jak użycie klawiszy PgUp, PgDn, F11, F12 oraz sprawdzenie ustawień UEFI i CMS. Inni użytkownicy wskazali, że laptop nie wspiera Windows 7, a jedynie Windows 8 i 8.1, co potwierdził także sprzedawca. Wskazano również na konieczność posiadania 64-bitowej wersji Windowsa do bootowania z UEFI oraz na możliwość aktualizacji BIOSu jako potencjalne rozwiązanie problemu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA