logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

lanos 1,5 DOHC -sposób na zmniejszenie ilości spalanego gazu

halomistrz 14 Kwi 2005 07:16 4240 5
REKLAMA
  • #1 1403689
    halomistrz
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam pytanie czy zastosowanie dodatkowego zaworu i zmniejszenie ilości gazu doprowadzanego do silnika krokowego a póżniej do silnika spowoduje mniejsze spalanie?Wiem że gaz dozuje silnik krokowy ale chciałbym go trochę oszukać zdaję sobie sprawę że auto będzie wolniejsze ale chodzi o ekonomię.W trasie spala 9-9,5 l /100 km,ale w mieście na krótkich odcinkach pije jak smok 15-16 /100 km a w zimie nawet 20L(test tylko w mieście, krótkie odcinki).Instalacja ELPIGAZ.
    To rozwiązanie zaproponował mi kolega ale nie wiem czy ma sens,technicznie proste bo wstawić zaworek między krokowy a parownik to nie problem,proszę o pomoc albo może jakieś inne sposoby "poskromienia apatytu lanosa-smoka"
  • REKLAMA
  • #2 1408055
    grucha w
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam . miałem kiedyś taki problem i nigdy do końca nie znalazłem na to lekarstwa . Poprostu trzeba dobrze ustawić kompa w lpg tzn sterowanie i sprawdzis silnik krokowy . umnie silnik krokowy i sonda lambda były ok
    a tylko ustawienie spowodowało zmnieszenie spalania ale o niewiele.
    Poprostu sprzedałem tego smoka choc dobrze sie nim jeżdziło .
  • REKLAMA
  • #3 1408561
    elektronik system
    Poziom 13  
    Ocena: 28
    niestety lanos tak pali .w mieście 13 litrów. trzeba wyregulowac kompa gazowego i nie może palić więcej jak 13 litrow
  • REKLAMA
  • #4 1409618
    fujipp
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Nie wszystko można zrobić bez odpowiedniego sprzęt.Polecam wizytę u dobrego diagnosty , dokładne sprawdzenie i gerulacje. Pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

.....dokładne sprawdzenie i regulacje - oczywiście . Przepraszam za błąd i jeszcze raz pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 3043125
    rafal 125
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    Posiadam taki sam model Lanosa i od nowości pali mi 10 litrów gazu w mieście i 9 poza miastem w tej chwili mam przejechane 125 tys i pali tyle samo wizyt u gazowników (0) a ma 7 lat .:D:D
  • #6 3043440
    maciej123
    Poziom 24  
    Ocena: 170
    halomistrz napisał:
    Mam pytanie czy zastosowanie dodatkowego zaworu i zmniejszenie ilości gazu doprowadzanego do silnika krokowego a póżniej do silnika spowoduje mniejsze spalanie?

Tak. Rozwązanie to jest nieraz stosowane. Wten sposób można zmniejszyć ilość spalanego gazu kosztem mocy a co za tym idzie kosztem osiągów auta.
REKLAMA