logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zabezpieczyć komputer z Neostradą? Wybór darmowego antywirusa i SP2

leon1964 14 Kwi 2005 11:21 1971 19
REKLAMA
  • #1 1404116
    leon1964
    Poziom 12  
    Panowie pomóżcie jak mam zabezpieczyć swój komputer przed atakami wirusów i nieproszonych gośći, jaki program antywirusowy mi polecacie bo obecnie mam Pandę Titanium (demonstracyjną) oraz zainstalowanego Service Packa 1 i to nie pomaga. Na początku było dobrze a teraz komp mi tak muli że przesada (zapewne wirusy). Wystarczy że włączoną mam neostradę i widzę jak mi się sciągają jakieś dane bez mojej wiedzy. Kiedyś miałem Pandę z kluczem na 3 miesiące i było wszystko ok a teraz nie wiem co robić. Jaki jest porządny (darmowy) antywirus który by zrobił porządek u mnie na kompie? Czy instalacja Service Packa 2 coś da?
  • REKLAMA
  • #2 1404178
    Stanisław2003
    Poziom 28  
    Ocena: 49
    Są pełne wersje Pandy działające przez 2 tygodnie-potem trzeba reinstalować.Ale lepsze to niż nic.Poza tym jest mksvir online.Jest dużo programów antywirusowych trialowych-to na pewno pomoże.Neostrada jest dośc mocno narażona na wirusy-takie jest powszechne mniemanie nie wiem czy słuszne.Wirusy same się nie uruchamiają z reguły.Trzeba unikac otwierania nieznanych programów i załączników.To jest powszechna choroba większości leniwych użytkowników internetu -wciskanie Y lub yes bez sprawdzenia o co naprawdę chodzi.A potem pozostaje płacz i narzekanie...
  • REKLAMA
  • #3 1404793
    cyberkid
    Poziom 15  
    Stanisław2003 napisał:
    .Wirusy same się nie uruchamiają z reguły.Trzeba unikac otwierania nieznanych programów i załączników.To jest powszechna choroba większości leniwych użytkowników internetu -wciskanie Y lub yes bez sprawdzenia o co naprawdę chodzi.A potem pozostaje płacz i narzekanie...

a slyszal o robaczkach co exploituja systemy i sie wdzieraja do srodka?

co do tematu watku to najlepszym rozwiazaniem byloby zainstalowanie najnowszych latek od M$ i zarzucenie Zone Alarm - darmowy i prosty w obsludze firewall a w dodatku jeden z lepszych ;]
  • #4 1404823
    mrrudzin
    Poziom 39  
    Ocena: 580
    Od kąd używam Zone Alarm (firewall) i Avast (antyvir) skończyły się problemy z muleniem komputera ;)
    Niestety prawda jest taka, że prościej przeinstalować OS (i przed pierwszym uruchomieniem neti zainstalować oba programy) niż bawić się w naprawianie obecnego systemu
  • #5 1404912
    zabex
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    Ja powiem tylko tyle: mam MKS_vir 2005r z wlaczonym firewall-em i powylaczane uslugi z ktorych nie kozystam. Nic mi sie nie dzieje z kompikiem, nie ma zadnych problemow a jesli chodzi o Pande i zonealarm-a to mialem obydwa i powiem tylko tyle ze Panda to po prostu jeden wielki trojan sa na forach rozne dziwactwa opisane ktore robi panda np. wiedzieliscie o tym ze podaczas przeszukiwania zaznaczonych dyskow panda wysyla informacje do producenta odnosnie zawartosci waszeo HDD? a jesli chodzi o zona to bardzo fajnie wszystko mozna ustawic wszystko widac (co przychodzi i co wychodzi) niby pelna kontrola a jednak nie!!! zone ma dziure na porcie 34500 i 34550 i sami mozecie zauwazyc ze jest czesc polaczen ktore zone przepuscilo tylko dlatego ze weydalo mu sie polaczeniem TRUST. Reasumujac zaden program nie chroni dobrze jesli sie nie posiada odpowiedniej wiedzy na ten temat. Czytam duzo roznych zeczy na ten temat i na prawde na dzien dzisiejszy wystarczy powylaczac kilka, no moze kilkanascie rzeczy w windzie i podeprzec to np. MKS-em z wlaczonym firewallem.
  • #6 1404971
    esiox
    Poziom 21  
    Ocena: 14
    Outpost Firewall i Mksvir2005 i wystarczy takie konfiguracji uzywam na Neo
  • #7 1405067
    pan_slonik
    Poziom 22  
    Ocena: 9
    ja natomiast polecam zonealerm + giant antispyware. oczywiscie sp2 i zapomniec o uzywaniu explorera zamiast niego opera. u mnie ta konfiguracja idzie juz kilka miesiecy. co w przypadku innych jakie mialem szlo tydzien dwa gora miesiac
  • #8 1405073
    leon1964
    Poziom 12  
    Spróbuje kombinacji MKS Vir z Zone Alarm oczywiście po formacie. Mam nadzieję że teraz będzie wszystko wporządku. A co do firewall-a to słyszałem że najlepiej mieć tylko jednego aktywnego, czy to prawda? A czy warto ściągać SP2? Acha i co najlepiej wyłączyć w windowsie by zminimalizować ryzyko? Pozdrawiam
  • #9 1405269
    mrrudzin
    Poziom 39  
    najważniejsze żeby w czasie instalacji kabel telefoniczny był 3m od modemu i leżał tak, żebyś go cały czas widział.

Podłączyć możesz dopiero po 5cio krotnym upewnieniu sie że firewall działa i wszystko jest ok;)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #10 1406490
    prez8s
    Poziom 33  
    Ocena: 334
    Ja uzywam Avast home i firewala z xp (sp2) i nie mam problemów. W avascie jest teraz taka nowa opcja do skanowania stron www jeszcze przed otwarciem, dlatego mam kompa czystego jak łza (hehe). Doadatkowo skanuje poczte, progray p2p (emule), komunikatory (gg), pamięć, kopiowane pliki. I nic mi nie zamula. Sam sie aktualizuje nawet kilka razy dziennie. Uzywam juz prawie rok. Nie ma lepszego darmowego.

Dodano po 1 [minuty]:

Aha i oczywiscie IE nie tykam. Tylko Firefox.
  • #11 1410598
    niwe
    Poziom 15  
    Ocena: 37
    zabex napisał:
    Czytam duzo roznych zeczy na ten temat i na prawde na dzien dzisiejszy wystarczy powylaczac kilka, no moze kilkanascie rzeczy w windzie i podeprzec to np. MKS-em z wlaczonym firewallem.

...a mógłbyś cos więcej na ten temat??????????

mrrudzin napisał:
    najważniejsze żeby w czasie instalacji kabel telefoniczny był 3m od modemu i leżał tak, żebyś go cały czas widział.

Podłączyć możesz dopiero po 5cio krotnym upewnieniu się że firewall działa i wszystko jest ok;)

... i zupe do lodówki schować!
  • #12 1410697
    mrrudzin
    Poziom 39  
    => niwe - z tym kablem to oczywiście przenośnia ;)

Wielokrotnie spotrałem się z czymś takim, że ktoś gdy instaluje OS, cały czas jest wpięty do netu (np. LAN-em, albo instaluje stery do NEO zanim postawi firewalla).
    Wystarczy naprawdę chwila i taki nieosłonięty niczym system nadaje się do ponownej reinsalacji...
  • #13 1982903
    leon1964
    Poziom 12  
    Skusiłem się jednak na Avasta HE (plus SP2) i teraz wszystko śmiga super- żadnego mulenia i tym podobnych
    Dziękuję wszystkim za pomoc. pozdrawiam
  • #14 1983377
    prez8s
    Poziom 33  
    No tak mineło troche czasu, avast juz nie jest taki super, bo nie aktualizuje sie juz tak czesto, prwdopodobnie firma pada. Mam go cały czas, ale skanowalem niedawno innymi programami i znalazły ok 40 wirusów !!!. Avast był dobry na początku, ale sie skonczył :(. Ja robie tak mam go zainstaolwanego, ale dodatkowo mam AntiVir Personal edition, Spybot, Ad-Aware, i co jakis czas sobie nimi skanuje system. Jak narazie jest czysto, ale na samym avascie juz przestałem polegac. Tak to jest, co dobre i darmowe, szybko sie konczy.
  • #15 1988201
    leon1964
    Poziom 12  
    Chyba coś w tym jest co piszesz bo ostatnio mam podejrzenia że mój Avast przepuścił jakieś robale gdyz z kompem zaczynaja się dziać dziwne rzeczy. Avasta mam już od kilku miechów i musze przyznać że i tak dobrze się sprawił. Musze powoli rozejrzeć się za czyms innym. Pozdrawiam
  • #16 2028782
    mancymonek
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    a ja uzywam bylejakiego linuxa bez zadnej ochrony antyvirusowej i firewalla , na neostradzie , i niemam z niczym klopotu :P
  • #17 2029277
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #18 2029422
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    Mam firewalla Kerio antywira Avast Home Edition. Od ponad roku nie złapałem żadnego "syfa"... :-) Polecam taką konfigurację. Mam neo, komp chodzi w granicach 10- 15h na dobę, i wysysam prawie cały limit jaki daje telekompromitacja...
  • REKLAMA
  • #19 2029544
    prez8s
    Poziom 33  
    komornik napisał:
    Mam firewalla Kerio antywira Avast Home Edition. Od ponad roku nie złapałem żadnego "syfa"... :-) Polecam taką konfigurację. Mam neo, komputer chodzi w granicach 10- 15h na dobę, i wysysam prawie cały limit jaki daje telekompromitacja...

To wszystko zalezy od tego, kto gdzie wchodzi i co zciąga. Moj komp jest narazony na "syfy", pracuje 24h/dobe non stop nie wylaczany od 1,5roku, czasami tylko restartuje jak win sie sypie, do tego emule nonstop, i przeglądam rozne stronki z grami muzyką itp. Co jakis czas cos zlapie, nie ma rady, szczegolnie przy sciaganiu kcrakow. Najbardziej sie tylko boje wirusow wykradających hasla. Ale jakos sobie radze, kilkoma programami antywirusowymi.
  • #20 2029596
    komornik
    Poziom 15  
    Ocena: 24
    [To wszystko zalezy od tego, kto gdzie wchodzi i co zciąga. Moj komputer jest narazony na "syfy", pracuje 24h/dobe non stop nie wylaczany od 1,5roku, czasami tylko restartuje jak win sie sypie, do tego emule nonstop, i przeglądam rozne stronki z grami muzyką itp. Co jakis czas cos zlapie, nie ma rady, szczegolnie przy sciaganiu kcrakow. Najbardziej sie tylko boje wirusow wykradających hasla. Ale jakos sobie radze, kilkoma programami antywirusowymi.[/quote]

Kracków raczej nie ściągam, emula używam dość intensywnie. Przeglądam podobne strony, ale w przypadku jakiegoś paskudztwa to natychmiast drze się Avast który wtedy albo przerywa połączenie z danym serwerem, albo sugeruje usunięcie lub przeniesienie do kwarantanny danego pliku.
    Pozdrawiam...
    P.S. Chociaż po zastanowieniu kolega ma notoryczny problem z włamywaczami skanowaniem portów i ciągle coś mu się wciska na kompa. Próbował już chyba wszystkich dostępnych programów typu firewall i antywir... :-(
    Sorki Prez8s ale coś mi cytat nie wyszedł... :cry:

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zabezpieczenia komputera podłączonego do Neostrady przed wirusami i nieautoryzowanym dostępem. Użytkownicy wskazują, że same programy antywirusowe, takie jak Panda Titanium (wersja demonstracyjna), mogą nie wystarczyć, zwłaszcza bez aktualizacji systemu i odpowiedniej konfiguracji. Zalecane jest zainstalowanie najnowszych łatek Microsoft, w tym Service Pack 2, który poprawia bezpieczeństwo systemu Windows XP. Wśród darmowych antywirusów polecane są Avast Home Edition oraz MKS_vir 2005, które dobrze radzą sobie z wykrywaniem i usuwaniem zagrożeń, a także automatycznie się aktualizują. Wskazuje się również na konieczność stosowania zapory sieciowej (firewalla), z rekomendacją Zone Alarm lub Outpost Firewall, przy czym zaleca się posiadanie tylko jednego aktywnego firewalla. Dodatkowo sugeruje się używanie alternatywnych przeglądarek internetowych, np. Firefox lub Opera, zamiast Internet Explorera, aby zmniejszyć ryzyko infekcji. Wskazano także na konieczność ostrożności przy otwieraniu załączników i instalacji oprogramowania oraz na regularne monitorowanie połączeń sieciowych i wyłączanie niepotrzebnych usług systemowych. Niektórzy użytkownicy zauważają, że nawet najlepsze programy antywirusowe mogą nie zapewnić pełnej ochrony bez odpowiedniej wiedzy i praktyk bezpieczeństwa. W dłuższej perspektywie Avast może tracić skuteczność, dlatego warto stosować dodatkowe narzędzia takie jak AntiVir, Spybot czy Ad-Aware. Alternatywnie, systemy Linux są wskazywane jako mniej podatne na wirusy i mogą działać bez dodatkowej ochrony antywirusowej. Podsumowując, skuteczne zabezpieczenie komputera z Neostradą wymaga aktualizacji systemu (SP2), instalacji sprawnego darmowego antywirusa (np. Avast, MKS_vir), zapory sieciowej (Zone Alarm, Outpost), ostrożności użytkownika oraz ewentualnej zmiany przeglądarki na bezpieczniejszą.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA