logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Piec co gazowy ,rury 3/4 żeliwne grzejniki czy warto?

maciekchn 16 Maj 2014 15:21 5742 5
  • #1 13606542
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    Witam mam parterowy domek 76m/2 ogrzewany węglem z kotłowni gdzie stoi piec co grawitacyjny , znajomy dorwał 1-dno funkcyjny piecyk gazowy i chce sprzedać za 100zl zastanawiam się nad zakupem lecz chce zachować ten co mam (węglowy)

zrobić na zasadzie foto :

założyć zawory w momencie palenia węglem zamykam zawory "b" otwieram "a"
    gdy palić chce gazem odwrotnie

Pomysł powstał dla tego ze długo pracuje i po powrocie do domu chce iść spać a nie palić i dorzucać i czekać aż się nagrzeje, ale gdy mam wolne mogę palić węglem

Pytanie czy to wszystko będzie działać na mojej instalacji przy dużej średnicy rur i grzejnikach żeliwnych i instalacji grawitacyjnej ze zbiornikiem wyrównawczym na poddaszu ? Gazowy piec ma pompkę :)
  • #2 13606988
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    W ten sposób zrobić bombę z pieca węglowego !.
    Nie wolno instalować tak zaworów.
  • #3 13607204
    maciekchn
    Poziom 21  
    Ocena: 127
    To napisz jak?
  • #4 13607297
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    maciekchn napisał:
    To napisz jak?

Najeży zainstalować wymiennik płytowy.

np. tak (przykład z elektrody)

Cytat:
  • #5 14995799
    diodak_13
    Poziom 20  
    Ocena: 106
    schemat jaknajbardziej poprawny , pozamieniałbym jedynie te zawory zwrotne ze sprężyną na klapowe, bo szkoda energii by walczyć ze sprężyną.
    Dodatkowo by pasowało oczujniować węglowy, że jak temp spadnie to wyłącza pompę przy węglowym i odblokowuje gazowy.
  • #6 14996225
    Ptak3124
    Poziom 24  
    Ocena: 250
    Duże średnice rur nie przeszkadzają, by kocioł gazowy funkcjonował prawidłowo.

Większość "nowszych" gazówek jest przystosowana do pracy w układzie grzewczym zamkniętym -ciśnieniowym. W kotle jest czujnik ciśnienia w instalacji. Jeśli kocioł jest "okazyjnie" kupiony i gwarancja już wygasła, to można dokupić "oszukiwacz" ciśnienia czynnika w kotle. Wtedy nasz kocioł może być wpięty w "otwartą" instalacje z naczyniem przelewowym.

Z zaworami ręcznymi do odcinania jednego kotła na rzecz drugiego, to raczej kiepski pomysł.
    W Twoim przypadku musisz zainstalować osobne pompy i zawór zwrotny dla każdego kotła. Dodatkowa pompa dla obiegu grzewczego.
    Kocioł gazowy ma swoją pompę, więc dla pewności zawór zwrotny.
    Zachodzi potrzeba, by dołożyć pompę dla kotła węglowego.

Zwracam uwagę na prawidłowe podłączenie naczynia przelewowego...

Instalacja musi być tak wykonana, by jeden kocioł nie "grzał" drugiego bez potrzeby. Tak więc urządzeniem wykonawczym może być termostat i przekaźnik.
    Termostat przełącza przekaźnik gdy węglak osiąga więcej niż 40'C tym samym włączając pompę kotła i wyłącza kocioł gazowy.

Oczywiście instalację trzeba przemyśleć.

Pompa obiegu grzewczego będzie pracować do pary z jedną z pomp kotłów.
REKLAMA