Witam, nauczyciel z fizyki rozkazał nam zbudować małą prądnice która będzie w stanie zasilić małą żaróweczkę ( potrzeba około 6/5V )
Poczytałem trochę na różnych stronach jak można wykonać prądnice, wydaje mi się, że najłatwiejszym sposobem będzie zrobić coś w rodzaju Amerykanki, pytanie do was, ile będę musiał mniej więcej użyc drutu miedzianego do budowy uzwojeń, oraz czy materiały które posiadam starczą mi do budowy:
-1 okrągły magnes o średnicy 2cm, grubość 0,4mm
-10m miedzianego drutu
-aluminiowa rurka o średnicy 1cm i długości 20cm
-śrubki, nakrętki, podkładki, gwoździe, wkręty itp.
Może ktoś z was ma pomysł jak zrobić taką prądnice? Jeśli tak to proszę napisać, będę wdzięczny za każde podpowiedzi.
Jeżeli ktoś ma link do filmiku w którym wykonuje się właśnie taką prądnicę to bardzo proszę podać.
Czy tarcza do której będą przymocowane magnesy oraz uzwojenia musi być metalowa?
Prądnica oczywiście ma być zasilana na korbkę ; )
Wszystkim którzy się wypowiedzą, będę bardzo wdzięczny, z góry dziękuje.
Ps. Nie mam pewności czy piszę w odpowiednim dziale, dlatego jeżeli popełniłem błąd bardzo proszę o napisanie mi do którego działu mam przenieść post, z góry dzięki : )
3majta się ludzie : )
Poczytałem trochę na różnych stronach jak można wykonać prądnice, wydaje mi się, że najłatwiejszym sposobem będzie zrobić coś w rodzaju Amerykanki, pytanie do was, ile będę musiał mniej więcej użyc drutu miedzianego do budowy uzwojeń, oraz czy materiały które posiadam starczą mi do budowy:
-1 okrągły magnes o średnicy 2cm, grubość 0,4mm
-10m miedzianego drutu
-aluminiowa rurka o średnicy 1cm i długości 20cm
-śrubki, nakrętki, podkładki, gwoździe, wkręty itp.
Może ktoś z was ma pomysł jak zrobić taką prądnice? Jeśli tak to proszę napisać, będę wdzięczny za każde podpowiedzi.
Jeżeli ktoś ma link do filmiku w którym wykonuje się właśnie taką prądnicę to bardzo proszę podać.
Czy tarcza do której będą przymocowane magnesy oraz uzwojenia musi być metalowa?
Prądnica oczywiście ma być zasilana na korbkę ; )
Wszystkim którzy się wypowiedzą, będę bardzo wdzięczny, z góry dziękuje.
Ps. Nie mam pewności czy piszę w odpowiednim dziale, dlatego jeżeli popełniłem błąd bardzo proszę o napisanie mi do którego działu mam przenieść post, z góry dzięki : )
3majta się ludzie : )