logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Berlingo I 2004, 1997ccm, 66kW - Padnięta pompa wtryskowa?

Grzechu16 23 Maj 2014 22:17 2793 3
REKLAMA
  • #1 13628619
    Grzechu16
    Poziom 10  
    Cześć!
    Może przejdę od razu do sedna i napiszę w czym tkwi problem: mam samochód od znajomej - Citroen Berlingo I 2004 rok, 1997 ccm, 66kW. Samochód kręci, ale nie odpala (koleżanka dojechała do pracy bez problemów a później już nie chciał ruszyć). Po włączeniu zapłonu nie pokazuje się kontrolka świec żarowych, po przekręceniu kluczyka (przy próbie odpalania) rozrusznik tak jakby zawiesza się na sekundę i dopiero zaczyna kręcić. (nie wiem czy tak było wcześniej, ale wolałem o tym napisać). Po odkręceniu jednego przewodu z listwy wtryskowej i próbie rozruchu paliwo ciurka się tak jak z kranu (tam powinno być chyba znaczne ciśnienie, prawda?). Jak się zabrać do diagnozy? Wiem, że najlepiej podpiąć pod komputer, ale wiąże się to z holowaniem samochodu, dlatego najpierw chciałbym sam w miarę możliwości wszystko posprawdzać. Z góry dziękuję za każdą podpowiedź i pomoc. Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 13628645
    merc124t
    Poziom 17  
    Ocena: 140
    Witam spróbuj zapalić na plaka .
  • REKLAMA
  • #3 13629078
    Pawel wawa
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 4432
    Kolego, w tych autach rwały się wiązki, na potęgę. Bez wiedzy i sprzętu, nic nie zdziałasz. To nie stare 1.9D. Pozostaje Ci sprawdzenie bezpieczników. I żeby nie podkusiło palić na zaciąg lub z plaka, przed sprawdzeniem rozrządu.
  • #4 13643699
    Grzechu16
    Poziom 10  
    Usterka zdiagnozowana - kiedyś w samochodzie prawdopodobnie urwał się pasek klinowy, którego kawałki wciągnęło pod pokrywę rozrządu i które dostały się dopiero teraz na mechanizm rozrządu i zharatały wszystkie zawory. Jednym słowem głowica do wymiany (już zakupiona) i będę wymieniał. Pluję sobie jedynie w brodę, że zasugerowałem się słabym ciśnieniem z pompy i ją obstawiałem jako możliwą usterkę. Niefartownie była sobota popołudniu i odstawiłem samochód do warsztatu na odczyt błędów i w sumie już później na sprawdzenie rozrządu (wymienili pasek i próbowali odpalić bezskutecznie). Jakbym zajrzał pod pokrywę zaworów zaoszczędziłbym jakieś 220zł :| Tak bywa. Dzięki za odzew i chyba temat można zamknąć.
REKLAMA