logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Sterowanie oświetleniem - Arduino, RPi itp. Projekt [Poznań]

bejot 02 Cze 2014 14:35 3081 1
  • #1 13657082
    bejot
    Poziom 1  
    Przeprowadzany jest generalny remont mieszkania wraz z wymianą całej elektryki.

Chciałbym mieć możliwość sterowania oświetleniem, zarówno on/off jak i pwm + ew. rozszerzenie na niektóre gniazda sieciowe.

Co względnie przystępnego cenowo (do 1k zł) można wziąć pod uwagę?
    Czy coś poza RPi bądź Arduino się znajdzie?

W międzyczasie szukam osób z Poznania, które byłyby wstanie zaprogramować takie sterowanie.

(pytanie przyszłościowe gdyby nikt się nie znalazł)
    Jak wygląda instalacja oparta na tych płytkach?
    Jakie przewody (skrętka?) i ilu żyłowe pociągnąć do każdej oprawy?
    Przewody mają mieć początek w rozdzielni, a końce w gnieździe wyłącznika gdzie będą przekaźniki?
    Czy przewody mogą iść w tym samym korycie co 230V? Mają być dodatkowo izolowane?
  • #2 13683566
    betoven
    Poziom 12  
    Ocena: 8
    Jestem na tym samym etapie i co nieco poczytałem na ten temat.

Musisz sobie odpowiedzieć na pytanie, czy jesteś hobbystą, który chce przez najbliższe kilka lat męczyć rodzinę swoimi pomysłami i różnie działającym światłem :), czy jednak chcesz mieć jakieś komercyjne rozwiązanie.

To drugie ma taką zaletę, że jak Ciebie zabraknie, lub zapragniesz sprzedać mieszkanie, to takie rozwiązanie podwyższy, a nie obniży jego wartość. Dużo materiałów znajdziesz na formu muratora o gotowych rozwiązaniach.

Rozwiązaniem pośrednim jest zastosowanie pseudo komercyjnego projektu "hapcan", który w tym roku został otwarty i można sobie kupić gotowe moduły, kit do złożenia, lub samemu jechać po części na giełdę elektroniczną i w domowym zaciszy coś dłubać. Część oprogramowania jest dostępna, wszystkie schematy i projekty płytek.

Co do kabli, to niestety nie pomogę, bo sam jestem na etapie czytania o tym. Chętnie się dołączę do pytania o skrętka FTP, czy UTP. Mój elektryk twierdzi, że zakładają skrętkę bez ekranu, bo ekranowaną trzeba specjalnie uziemiać i jak tego się nie zrobi to jest dramat :). Fajnie jak by ktoś to potwierdził, kto ma doświadczenie.

Ja należę do ludzi, którzy często męczą swoją rodzinę różnymi wynalazkami i ja będę miał RPi + dwa modyły na ARMach I/O + CAN po domu. Wstępnie chciałem zrobić w całym domu (190mkw) cztery mini rozdzielnie tylko z modułami do zbierania danych z czujników + przekaźniki do sterowania światłem, ale takie rozwiązania pachną amatorką i niestety obniżają wartość domu, bo nikt tego nie będzie serwisował.
    Ostatecznie będę miał dwie normalne rozdzielnice, gdzie wszystko się spotyka i tam sobie to połączę jak będę chciał. Zatem polecam rozwiązanie najbardziej zbliżone do ogólnie przyjętych standardów.
REKLAMA