Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

OSCYLOSKOP UNITRA UNIMA OS-710A - problem z WN

renegat... 16 Kwi 2005 13:08 5394 29
  • #1 16 Kwi 2005 13:08
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam
    Dostałem w prezencie ze szkoły w ramach likwidacji zbednego sprzetu oscyloskop dwukanałowy UNITRA UNIMA OS-710A i generalnie nie działa. Na lampie nie ma totalnie nic, słychac pisk przetwornicy aczkolwiek nie taki jak pamietam ze szkoły. Naucyciel powiedział, ze usterka tkwi gdzies w bloku wysokiego napiecia.
    Czy moze ktos dysponuje schematem tego cuda, bo na razie strach obojetnie co pomierzyc. Trafopowoielacz jest z NRDówka, moze to jego wina? Na razie nie sprawdzam napiecia anodowego. Na lampie nie ma totalnie nic, widac ze w bloku wysokiego napiecia było cos wczesniej grzebane ale wszytko jest na swoim miejscu.
    Jak w ogóle zabrac sie za naprawe, od czego zaczac?

    0 29
  • #2 16 Kwi 2005 16:20
    jagrx
    Poziom 21  

    Uzywam ten oscyloskop . Jedyna rzecz co sie psula to neonowka na siatce. Jak bede mial dostep do scanera to podesle .(tzn schemat bloku WN)

    0
  • #3 17 Kwi 2005 13:11
    renegat...
    Poziom 22  

    Byłbym szalenie wdzieczny a jak bedziesz juz skanowal to zeskanuj cały schemat, moze na przyszłosc sie przyda.
    Jak cos to podaje meila: piotrkobus13(malpa)wp.pl

    0
  • #4 18 Kwi 2005 10:21
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Zanim zaczniesz kopać WN sprawdź czy zasilacz niskich napięć daje odpowiednie napięcia.
    Zasilacz jest na tylnej ściance (napięcia sa opisane).

    0
  • #5 18 Kwi 2005 14:27
    renegat...
    Poziom 22  

    Hmmm, wysokie napiecie było grzebane :-) i nie jest zbyt kompletne, jak na moje oko dlatego schemat by sie przydał ;-)
    Poza tym bankowo usterka lezy gdzies w czesci wysokiego napiecia :-) taka dostałem informacje od nauczyciela elektroniki (ode mnie ze szkoły) który był darczynca sprzetu :-)

    0
  • #6 18 Kwi 2005 14:34
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Widzisz - naprawę każdego urządzenia zaczynamy od początku czyli zasilania. Jeśli zasilacz leży to na nic Ci schemat WN.
    Napisz jakich elementów wg. Ciebie brakuje w części w.n.

    0
  • #7 18 Kwi 2005 19:25
    renegat...
    Poziom 22  

    Do kolka nr 334 nie ma podłaczonego zadanego przewodu a widac, ze był lutowany. Poza tym cała płytka wysokiego napiecia widac, ze była trawiona od nowa i srednio ładnie jest polutowana.
    Nie mam poza tym pewnosci czy wszystkie tranzystory sa zgodne z dokumentacja, dlatego jednak nalegałbym o schemat. Najpierw chciałbym poskladac cały blok zasilacza do stanu nominalnego a do tego schemat by sie przydał...

    Dodano po 18 [minuty]:

    Razem z oscyloskopem dostałem 2 dorabiane płytki do wysokiego napieca i o dziwo kazda jest inna. Podejrzewam, ze kombinowane było z róznymi trafopowielaczami, bo generalmnie róznia sie wyprowadzeniami trafopowielacza.
    Mam tez oryginalna płytke, jestem pewien, ze usterka bankowo lezy gdzies w tym wysokim napieciu. Nie wiem kto dorabiał te płytki czy kolega opiekujacy sie sprzetem czy laboranci na warsztatach ale skoro tyle fatygi włozyli w to to napewno cos w tym jest :-)

    0
  • #8 20 Kwi 2005 13:10
    renegat...
    Poziom 22  

    Troche ruszyłem z naprawa. Generalnie znikło napiecie -126V, które powinno wychodzic z przetwornicy. Poza tym niepokojace jest to, ze w przetwornicy jeden tranzystor grzeje sie bardziej od drugiegiego wiec cos tam jest pewnie nie tak. Powinny sie grzac mniej wiecej równo bo przetwornica wg połaczen wyglada na przeciwosobna. Jeden 2n3055 jest wrecz parzacy, natomiast drugi ledwo cieply :-(
    KOLEGO jagrx, co z tymi scanami schematu? bo naprawde by sie teraz przydały. Schemat bloku wysokiego napiecia, przetwornicy i zasilacza głownego.
    Byłbym szalenie wdzieczny.

    0
  • #10 12 Cze 2005 17:03
    renegat...
    Poziom 22  

    Niestety nie doszły, prosiłbym kolege w miare mozliwosci o wrzucenie na meila: piotrkobus13(malpa)wp.pl
    Zainteresowany byłbym schematem WN przetwornicy i zasilacza.
    Z góry dziekuje i pozdrawiam :-)

    0
  • #11 22 Cze 2005 15:58
    renegat...
    Poziom 22  

    Ruszyłem troche z naprawa :-)
    Dostałem 300 stron instrukcji serwisowej ze szkoły, ale niestety ktos zabuchcił schematy ale ogólna zasada działania bloków jest podana. Na razie sprawdziłem zasilacz niskich napiec i generalnie robotajet :-)
    Wszytkie napiecia sa zgodne ze specyfikacja producenta: jest +100V, -100V, 15V do przetwornicy i -12,6V
    Własnie zaczynam dłubac w przetwornicy wysokiego napiecia :-)

    0
  • #12 05 Lip 2005 20:59
    jagrx
    Poziom 21  

    Wyslalem ponownie . Czy dotarly ? (naPW)

    0
  • #13 19 Maj 2006 18:14
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam :-)
    Po dlugiej nieobecnosci, po prawie roku czasu wróciłem do opcji naprawienia tego oscyloskopu ;-) i pytanie do was drodzy posiadacze oscyloskopow OS-710. Powiedzcie mi prosze jaki symbol ma transformator wysokiego napiecia w bloku WN? na schemacie oznaczony jako TR301, bo ten mój nie jest oryginalny, wielokrotnie przewijany a z tego co poczytałem w serwisówce istotny jest kierunek nawiniecia poszczególnych uzwojen, a ze wyprowadzen jest 10 to kombinacji jest całkiem sporo.
    Pozdrawiam i czekam na podpowiedzi ;-)

    Moderowany przez oldboy:

    Poprawiłem pisownię wszystkich postów w tym temacie. Każdy post nie spełniający poprawnej pisowni znajdzie się w koszu.

    0
  • #14 04 Sty 2007 11:42
    renegat...
    Poziom 22  

    witam
    Udało mi sie w koncu odburzyc blok wysokiego napiecia. Przetwornica ma juz własciwy na ucho dzwiek i wszystkie napiecia wystepujace na czesci pierwotnej sa poprawne :-)
    Zdobyłem odpowiednie oryginalne diody wysokiego napiecia i wszystkie czesci sa zgodne ze schematem fabrycznym :-) jedyna nieoryginalona rzecz to transformator wysokiego napieca, który rzekomo został przewiniety profesjonalnie :-)
    Przy uzyciu topornego dzielnika napiecia 1:10 moge stwierdzic, ze napiecia wtórne sa chyba poprawne. Na pewno mam idelanie -1500V na katodzie :-) natomiast nie wiem co z powielaczem napiecia :-(
    Po podłaczeniu napiec do lampy w momencie startu oscyloskopu pojawia sie na chwile plamka a pozniej nic. W momencie wyłaczenia z sieci na lampie pojawia sie na chwile pasek o wysokosci około 30mm i długosci 10mm :-)
    Co ciekawe, gdy odłacze powielacz napiecia to nadal jest tak samo :-)
    Co proponujecie sprawdzic, mozna podmienic trafopowielacz np na TPN30? Jeszcze mam watpliwosci co do poprawnosci pracy bloku Z? Na schemacie wystepuje tez neonówka ale u mnie w oscyloskopie nie moge jej zlokalizowac tam gdzie powinna byc? Jaki moze byc skutek braku tej neonówki?
    Za chwile sprawdze prady pobierane przesz poszczegolne bloki czy sa zgodne z serwisówka.
    Pozdrawiam i czekam na porady - aha, czy mozna zrobic dzielnik napiecia 1:10 w oparciu o rezystory 1mega i 9 mega?

    Dodano po 34 [minuty]:

    kawałek schematu

    0
  • #15 06 Sty 2007 18:28
    renegat...
    Poziom 22  

    ...i jak żadnych porad?
    Kolejne wskazówki:
    jak odepne -1600V z siatki pierwszej bez podłaczonego powielacza napiecia to na ekranie mam plamke dajaca sie regulowac w pionie i poziomie za pomoca przesuwu X i Y. Jak dopne powielacz napiecia plamka robi sie bardzooo jasna, wiec wysokie chyba jest ale w momencie podania -1600 na siatke 1 znika obraz a to -1600v idzie jeszcze do wzmacniacza Z. Moze wiec usterka lezy gdzies w generatorze?
    Pomózcie!

    0
  • #16 11 Sty 2007 17:56
    renegat...
    Poziom 22  

    Moze jednak jakas rada? Moze ktos ma chcociaz kawalatek schematu generatora podstawy czasu?

    0
  • #17 11 Sty 2007 18:53
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Rozumiem Twoją determinację ale jak widzisz nikt nie dysponuje, bądź nie ma ochoty udostępnić schematów. Bez nich ...ani rusz!

    0
  • #18 12 Sty 2007 00:00
    serwis
    Poziom 37  

    renegat... napisał:
    Moze jednak jakas rada? Moze ktos ma chcociaz kawalatek schematu generatora podstawy czasu?


    Schemat podstawy czasu do tego modelu jest najprawdopodobniej zawarty w książce Rydzewski "Oscyloskop Elektroniczny".


    Cytat:
    - aha, czy mozna zrobic dzielnik napiecia 1:10 w oparciu o rezystory 1mega i 9 mega?


    Dzielnik 1:10 (zapewne chodzi o sondę), możesz wykonać - wykorzystując jako podstawę Rwe. oscyloskopu, np. jeżeli Rwe. oscyloskopu jest np.1MΩ, to w sondę zakładasz rezystor 10MΩ i masz dzielnik 1:10.
    Oczywiście do tego dochodzi jeszcze kompensacja tego dzielnika, ale to już osobny temat.

    0
  • #19 14 Sty 2007 22:32
    renegat...
    Poziom 22  

    WITAM
    Poczytałem sporo, jeszcze wiecej niz wczesniej. Na razie zostawiam zasilacz wysokiego napięcia :-)
    Dzielnik zbudowałem i nawet działa. Co prawda posiadam instrukcje serwisowa ale na jej podstawie za duzo zawojowac nie można.
    Ciesze sie z tej kropki na ekranie. Ostatnio zwarłem na moment siatke 1 z katoda przy odłaczonym powielaczu napiecia i nadal kropka czyli problemy z podstawa czasu.
    Naprawe tego oscyloskopu traktuje za swój osobisty sukces, samą tą kropke, bo u mnie w technikum przez prawie 10 lat nikt nie mógł go naprawic :-)
    Gdzies ktos kiedys napisał w archiwum, ze naprawa tego oscyloskopu jest prosta jak budowa cepa a czesci sa dostepne, w szczególnosci diody tunelowe, diody z wysokiego napiecia z zasilacza i połowa tranzystorów :-)
    Pozdrawiam
    Ps. Jestem w trakcie załatwiania schematów, dziekuję za pomoc :-)

    0
  • #20 21 Sty 2007 19:39
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam
    Mam juz schematy dzieki uprzejmosci kolegi curtisa i sie wreszcie wziąłem za własciwe pomiary. Układ wyzwalania jest sprawny, jedna dioda była walnieta :-)
    Generalnie na generatrze piłokształnym w podstawie czasu nie ma nic. Obawiam sie jednak o diody tunelowe. Czy można je jeszcze dostac?

    Dodano po 3 [minuty]:

    Diody tunelowe - tu ruskie AN301A (N jest odwrotnie pisane)

    0
  • #21 22 Sty 2007 15:01
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Diody tunelowe raczej się nie psują. Jeśli oscyloskop ma dwie niezależne podstawy czasu to można by zamienić je miejscami.
    Diody tunelowej na mierniku nie sprawdzisz.
    Osobiście zacząłbym od przełącznika podstawy czasu - sprawdzenie / czyszczenie styków, potem sprawdź napięcia zasilające sam generator.

    0
  • #22 22 Sty 2007 22:23
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam
    Wszystkie przebiegi wszedzie mam juz ok :-)
    Wracam do walki z zasilaczem WN. Prawdopodobnie mam problemy z napieciem -1600V podawanym na siatke 1 :-(
    Przy odłaczeniu napiecia anodowego 13.5kV i odłaczeniu napiecia na siatke 1 na ekranie pojawia mi sie delikatna linia, co jest juz sukcesem :-) Cały problem polega na tym, ze transformator w zasilaczu WN nie jest oryginalny.
    Jutro bede miał dzielnik napiecia 1:10 i pomierze dokładnie napięcia na tym zasilaczu. Jedno co wiem na pewno, ze mam -1500V na katodzie lampy. Co do -1600V i 13,5kV nie wiem nic... Wiem za to, ze na pewno powielacz napiecia jest w porzadku.
    Pozdrawiam
    PK

    Dodano po 2 [godziny] 21 [minuty]:

    Wracamy do punktu wyjscia, zamieszcam schemat zasilacza WN

    0
  • #23 23 Sty 2007 08:09
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Najpierw zdobądź np. V-640+sondę w.n. to podstawa, inaczej zapętlisz się w swoich poszukiwaniach. Wiarygodny pomiar napięć to podstawa.

    0
  • #24 28 Sty 2007 20:30
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam
    Po doswiadczeniach weekendowych udało mi sie uzyskac linie rozciagu :-)
    Miałem troche za wysokie napiecie na siatke 1. Za pomoca rezystorów zbiłem do -1550V no i niby wszystko ok ale cały czas w tym zasilaczu cos jest nie tak. Podejrzewam, ze mam jeszcze za duze napiecie z powielacza napiecia. Wg moich pomiarów bedzie koło 20kV.
    Jak ta linie rozciagu uzyskałem to wziąłem sygnał "prostokata" z kalibratora i jest prostokat bez elementów pionowych :-(
    Pytanie do posiadaczy tych oscyloskopów - po co ta neonówka jest i jak jej nie ma to czym to sie objawia?
    Pytanie nr 2 - jakie powino byc prawidłowe napięcie na siatce pierwszej i jakie napiecie powino isc do wzmacniacza Z, bo sa rozbieznosci miedzy schematem a serwisówka która posiadam.
    Pozdrawiam

    Moderowany przez oldboy:

    Korekta pisowni i błędów ortograficznych. Każdy kolejny post łamiący regulamin usunę do "Kosza"

    0
  • #25 28 Sty 2007 21:06
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Przebieg prostokątny zawsze jest bez "pionowych" linii - tak ma być.
    Neonówka to zabezpieczenie - jak coś się dzieje "złego" to zaczyna świecić - na niej odkłada się napięcie.
    Nadal obstaję przy swoim - pożycz V-640+ sondę wysokiego napięcia.

    0
  • #26 29 Sty 2007 08:19
    rubens
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Kolego -jeszcze troszkę musisz się w życiu nauczyć zanim zaczniesz używać takich słów jak napewno itp..

    Masz tu zdjęcie przebiegu prostokątnego zobrazowanego na lampie oscyloskopu:

    OSCYLOSKOP UNITRA UNIMA OS-710A - problem z WN

    0
  • #27 29 Sty 2007 12:29
    renegat...
    Poziom 22  

    Ja nic nie rozumiem już, mam ruski 30-letni oscyloskop C1-20 jeszcze lampowy i jak do niego podłącze sygnał z kalibratora OS-710 to mam cały piękny prostokąt.
    Ponawiam pytanie apropo OS-710A - jakie powinno być napięcie na siatce 1 lampy oscyloskopowej i jakie napięcie powinno iść do wzmacniacza Z ?
    Pozdrawiam

    Dodano po 1 [godziny] 30 [minuty]:

    To zdjęcie zaczerpnięte z Twojej strony? Jest prostokąt z elementami pionowymi...

    0
  • #28 16 Lut 2008 17:06
    renegat...
    Poziom 22  

    Witam
    A może którys z kolegów ma do sprzedaży trafopowielacz z bloku WN z tego oscyloskopu? lub cały moduł WN?

    0
  • #29 16 Lut 2008 22:14
    oldboy
    VIP Zasłużony dla elektroda

    Parę zdań wyjaśnienia po przeczytaniu tego tematu.
    Rożnica napięć pomiędzy katodą a siatką pierwszą ma istotne znaczenie dla wartości przepływającego przez lampę prądu. Oznacza to, że przy zachowaniu katalogowych napięć na pozostałych elektrodach lampy, można całkowicie zablokować lampę lub uzyskać maksymalny dopuszczalny prąd. Za tę operację odpowiada regulacja jasności, tutaj sprzężona ze wzmacniaczem Z.
    Przedział wartości napięć przy których można uzyskać na ekranie zobrazowanie przy różnej jasności wynosi zwykle 40 - 90 V, przy czym w stosunku do katody jest to napięcie ujemne.
    Zmierzone na siatce pierwszej napięcie -1600V oznacza, że w stosunku do katody siatka ma -100V czyli prąd lampy nie płynie (na ekranie ciemność). Warto tutaj wspomnieć o roli neonówki, która właśnie w takim momencie zapala się, sygnalizując zablokowanie lampy.
    Teraz powstaje pytanie - czy działa regulacja jasności i w jakim zakresie (RV301)? Najlepiej prześledzić to podłączając się miernikiem pomiędzy siatkę pierwszą a katodę. Tutaj mała dygresja. Wzmacniacz Z to modulator jasności a jego skuteczność jest widoczna przy szybkich przebiegach. Nie mniej jego zła praca może mieć wpływ na pracę oscyloskopu w normalnym trybie.
    Na koniec o wyświetlaniu przebiegu prostokątnego. Jeżeli czas narastania i opadania przebiegu prostokątnego będzie szybki (czytaj "prostopadły") to nie bedzie on widoczny nawet przy dużej jasności. Wszystko zależy od jakości przebiegu kalibrującego oraz od parametrów przetwarzania oscykoskopu. Proszę zauważyć, że na załączonym zdjęciu (przez renegat...) czoło oraz zbocze impulsu nie są prostopadłe do podstawy czasu, dlatego są widoczne.

    0
  • #30 22 Sty 2018 13:56
    Stanbi
    Poziom 6  

    Kolego Renegat, jeżeli brak linii pionowych przy obserwacji przebiegu prostokątnego
    to tylko świadczy o dobrej klasie oscyloskopu bowiem posiada on bardzo dużą szybkość
    odpowiedzi impulsowej czyli duża szybkość narastania i opadania zbocza.
    Dobra szybka lampa, dobry wzmacniacz odchylania pionowego Y

    0