logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy wzmacniacz HiFi 250W z linku nadaje się do subwoofera?

tuiko 16 Kwi 2005 16:01 5698 46
Najlepsze odpowiedzi

Czy ten wzmacniacz można przerobić do pracy jako wzmacniacz subwoofera?

Tak, nadaje się do subwoofera, o ile wprowadzisz poprawki opisane w projekcie [#1410740] Do zasilania proponowano jedno trafo 300 W z dwoma uzwojeniami wtórnymi 2×40 V AC, które po wyprostowaniu daje około 2×56 V DC; jako bezpieczniejszą opcję podano też 2×36 V AC i 400 VA, bo 2×45 V AC może dać zbyt wysokie napięcie [#1432865][#1458131] Zalecano jeden mostek prostowniczy 35 A / 100 V, podłączony do skrajnych przewodów trafa, z odczepem środkowym jako masą [#1432865] Warto dać dobrą filtrację zasilania, około 10 000 µF na każdą linię zasilającą [#1432865] Jeden z użytkowników zauważył też, że praktycznie każdy wzmacniacz może pracować z subem, chyba że ma wyjście przez kondensator, ale i tak w tym paśmie często wystarczy [#1412951]
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 1410740
    TABSIOR
    Poziom 24  
    Ocena: 55
    Oczywiście, jak najbardziej. tylko wprowadź pooprawki takie, jak opisano w tym poście.
  • #3 1410909
    tuiko
    Poziom 13  
    Ocena: 15
    ok dzieki to biore się do pracy :lol:
  • #4 1412951
    micho a
    Poziom 35  
    Ocena: 138
    kązdy praktycznie wzmak nadaje sie do suba no może z wyjątkiem takich z wyjściem przez kondensator chociaż takowy też czasem ma pasmo od 40 hz a dla głósniow tonsil to styka
  • #5 1413120
    tuiko
    Poziom 13  
    no dzięki za info :D jestem raczkujący w tych sprawach i się dlatego wole upewnić tych co się na tym znają a mam jeszcze pytanko ilu watowy powinien być trafo do tego wzmacniacza bo w opisie pisze ze takie trafo TS250/2 ale jakie on ma wartości tego nie wiem :?
  • #7 1430901
    tuiko
    Poziom 13  
    dzięki gregor10 nareszcie ktoś się zebrał w siły i odpisał :D
  • #8 1432608
    tuiko
    Poziom 13  
    mam jeszcze jedno pytanko :D z schematu wynika że tam mają być 2 transformatory?? po 45v ?? czy może być jejden ale 2x45v 300w czy nie??
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 1432865
    gregor10
    Poziom 27  
    Ocena: 27
    Wsadz tam jedno trafo o mocy 300W i 2 napieciach wtórnych max 2*45 zmiennego po wyprostowaniu podskoczy do około 63V . Optymalniej będzie dać trafo 2*40V zmiennego co po wyprostowaniu da około 2*56V co zapewni komfortowe warunki kondensatorom 63V-owym , tylko ze spadnie troszkę moc w poruwnaniu do trafa 2*45V AC.

będziesz miał 250 W jak złoto :)
    I daj jeden mostek prostowniczy 35A 100V i podłącz do niego dwa skrajne przewody z tego trafa, a przewód środkowy to bedzie masa. Tak sie robi w rzeczywistości i nie ma sensu dawać 2 mostków <moim zdaniem>.

Aha i jeszcze pożądna filtracja zeby napięcie nie siadało około 10 000 uF na jedną z lini zasilających i to wszytko :)
    Chyba pomogłem ?

Pozdrawiam!
  • #10 1433088
    tuiko
    Poziom 13  
    pomogłeś wielkie dzieki :D jak bede mieć jakieś pytania jeszcze to bede pisać :D
  • #11 1433288
    pudl
    Poziom 14  
    Ocena: 38
    gregor10 napisał:
    Napięcia około 2*45V i mocy 250W lub 300W.
    pozdro

Jak dasz takie trafo to Ci moze niebezpiecznie skoczyc napięcie to raz a dwa moc jest troche mała. Ja mam do tego zestawu trafo 2x36V i 400VA mocy i jak narazie wzmak ruszył na 2 minuty po czym jak odkrecilem go głośnij to poszly bezpieczniki i coś poszło.. :(
  • #12 1433317
    tuiko
    Poziom 13  
    no to nie napięcie 2x36 400w tylko tak jak napisał gregor10 2x40v na 300watach
  • #13 1455286
    pudl
    Poziom 14  
    jak chcesz to stosuj 2x45 czy 40v... jesli wierzyc w to co pisza w opisie zestawu ze niebezpieczne są napiecia wyzsze od 50v to ja bym nie dał 2x40 tylko 2x36V co Ci da 50v zasilania! (36v * 1.4 = 51v) no i jak to ma zasilać subwoofer to chyba lepiej zeby zasilacz był mocniejszy niż Twoje 300W... jeśli jeszcze nie kupiłeś trafa to zastanów sie jeszcze
  • REKLAMA
  • #14 1457751
    tuiko
    Poziom 13  
    pudl to jakie ty byś proponował trafo ?? mogło by być 2x36v 400w ??
  • #15 1458131
    pudl
    Poziom 14  
    no ja takie kupiłem więc takie bym polecał. tam w zestawie piszą że trafo powinno być 500VA ale tyle to nie jest koniecznie potrzebne, 400VA powinno spokojnie wystarczyć. Takie jak Ty piszesz mocą pewnei by też starczyło ale przy większych głośnościach przy basach wzmak mógłby tracić "power" a napięcie to tak jak mówie nie dałbym takiego bo tam piszą że więcej niż 50V (te 45V po wyprostowaniu dają 63V!!) jest niebezpieczne dla końcówek co oczywiście nie musi być prawdą ale żeby być spokojnym 2*36 jest akurat)
  • #16 1458178
    gregor10
    Poziom 27  
    Słuchaj jak dasz trafo 300W o napieciach 2*40V zmiennego to nie pozałujesz.Będziesz miał wiekszego kopa 50W więcej mocy .
    Końcówka jest tak zaprojektowana ze +-55V wytrzymuje.
    2*40V zmiennego po wyprostowaniu daje +-56V stałego
    Po odkręceniu wzmcniacza na full napiecie spadnie.
    Z moich obliczeń wynika ze przy +-55V bedziesz miał max 200W na 4Ω
    A Jak dasz trafo 2*36V zmiennego to da około 150W na 4Ω i jest to odczuwalna zmiana mocy.
    Trafo daj 300W według mnie i to będzie z nadwyżką i zapasem mocy.
    Nawet trafo 250W byłoby w sam raz.

A jak koledze "pudl" cos poszło przy odkręceniu wzmaka to coś żle zrobił, jakieś błedy w montazu.

Pozdrawiam!
  • #18 1665518
    tuiko
    Poziom 13  
    jeszcze jedno pytanie kto wie skąd wziąsc schemat płytki bo ten co jest w tym projekcie 107-k jest niezbyt;/
  • #19 1665559
    janek11389
    Poziom 42  
    Ocena: 239
    Witam! Dla czego akurat ten? Na Elektrodzie jest tego jak siana, jak dobrze przejrzysz elektrodę, to się dowiesz, że to problemowa końcówka.
    Pozdrawiam
  • #20 1665585
    tuiko
    Poziom 13  
    poczytałem właśnie o nim ale także wyczytałem że jak się wprowadzi parę poprawek to jest ok :) a "janek11389" co ty byś mi mógł zaproponować za końcówkę żeby miała przynajmniej ok 200w na mono ma to być wzmacniacz to suba wiem ze są wzmacniacze do suboferów już z filtrami odcinającymi itp ale ja mam taki i to jest daremne wiec dlatego chce sobie zrobić porządny wzmacniacz a później dopiero myśleć o zwrotnicach
  • Pomocny post
    #21 1665636
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Zakładając, że masz gabarytowo porządny gar, np. 18 cali, to, na jakiego diabla Ci odcinać pasmo, głośniki nisko tonowe, w samym sobie nie chodzą wysoko, nie pozwala na to średnica i w masa membrany, do tego wystarczy o odpowiednich gabarytach skrzynia i będziesz miał taki bas, że przy dziesięciu watach, sąsiedzi Cię na butach wyniosą. Ale abstrahując od tego, to faktycznie lepiej zrobić porządny wzmacniacz, a potem najwyżej myśleć o jakimś filtrze. Podeślij na skrzynkę swojego mejla
    Pozdrawiam
  • #22 1665740
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #23 1665852
    tuiko
    Poziom 13  
    witam dzięki nemo07 hehehe coraz bardziej zaczynam rozumieć że się tego wzmaka nie opłaca robić ;/ chociaż i tak wolałbym na mosefach bo z tego co wiem są dużo leprze do wzmacniaczy nemo07 może ty masz jakiś wzmak do zaproponowania żeby miał te 200w lub trochę mniej pozdrawiam i dzięki z góry wszystkim za pomoc!!!
  • #24 1665981
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Cieszymy się kolego, ,,Nemo 07” że na forum zawitał prawdziwy fachowiec, takich nam tu brakuje, bo tutaj jak dotąd, to są sami amatorzy, wiec zamiast tylko wszystko oceniać negatywnie, to może byś na jakimś przykładzie pokazał taką dobrą z prawdziwego zdarzenia końcówkę, sam bym jako hobbysta amator oko pocieszył.
    Pozdrawiam
  • #25 1665994
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #26 1666170
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! Muszę przyznać, że wspaniała konstrukcja, robiłem to, ale ze stopniem prądowym na bipolarnych, osobiście nie przepadam za mosfetami, mam o nich swoje własne zdanie, ale to nie ważne, ważne, że działa i jest w pełni symetryczny. A co powiesz na to, co w lin ku?, Zrobiłem ich cztery sztuki, a następne cztery płytki leżą odłogiem i to powiercone, wychodzi trochę drożej jak standard, wiec sam rozumiesz, że trzeba było złapać za pros trze konstrukcje. A teraz mi powiedz, czy mam tych wszystkich początkujących oblać zimną wodą i kazać im łapać za pełną symetrię, {bo Eltron to przestarzała konstrukcja}, gdzie bez oscyloskopu i generatora, a co najważniejsze i woreczka z tranzystorami, żeby było, z czego wybierać, żeby je po parować, czy za J35, jak oni w życiu jeszcze nic nie złożyli, wiec daruj sobie te wszystkie uwagi i lepiej im pomóż cokolwiek uruchomić, bo do pomocy, to tu ludków brakuje i każdy dobry fachowiec, tu mile widziany.
    Pozdrawiam
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/files/denon3.jpeg
    Ps. Na tym schemacie jest jeden błąd, mam nadzieje, że to nie będzie trudne!
  • REKLAMA
  • #27 1666415
    gregor10
    Poziom 27  
    Ja tylko dobrzuce tyle ze jak zrobisz Holtona 400W <ten symetryczny> to na pewno nie pozalujesz ! ja go zrobilem i jestem zadowolony jak nigdy ,jest najlepszy ze wszytkich moich wykonan , wokal miekki i piekna srednica, do tego gleboki nie twardy bas , to taka bardzo subiektywana ocena , sluchalo go kilkanascie osob i podobnie ocenilo.

Pozdrwiam!
    ps. dosyc drogo wyszed,l ale nie zaluje, za niedlugo moja konstrukcja pojawi sie w dziale DIY :)
  • #28 1666529
    Konto nie istnieje
    Poziom 1  
  • #29 1667098
    janek11389
    Poziom 42  
    Witam! To prawda, że pełne symetrie są najlepsze, ale są trudniejsze do ruszenia, bynajmniej dla początkujących, i wskazane oprzyrządowanie, a większości psychika początkującego jest taka, że jak coś mu nie wyjdzie, to rezygnuje z dalszych działań, ale jak mu to ruszy, to zazwyczaj wciąga go to i to zazwyczaj bardzo mocno, wiec ja przyjmuję zasadę, zrób na początek coś prostego, pewnego, a potem i tak złapiesz za coś lepszego. Co do błędu, to C4 jest nie porozumieniem, choć według opisu powinien być, ale w rzeczywistości, po dołożeniu jego robi się z tego generator gdzieś na średnich częstotliwościach, bynajmniej tak w praktyce wyszło, ale, po zatem konstrukcja jest na prawdę dobra, porównywałem to z różnymi końcówkami, nawet, z fabrycznym na mosfetach, pod względem jakości, nic temu nie dało rady, gorąco polecam.
    Pozdrawiam
  • #30 1667558
    twazny
    Poziom 26  
    Ocena: 56
    Witam.I dla mnie wzmacniacze stały się wieloletnią pasją.W ciągłym dążeniu do polepszenia jakości dżwięku narobiłem się ich mnóstwo.Różne koncepcje,filozofie,technologie itp.Jak stwierdził <janek11389> do muzyki to tylko w pełni symetryczne(nie dla począt. oczywiście).Koncepcję tego NAD-a tez próbowałem,ale bez końcowych kluczy podnoszących napięcie,nie potrzebowałem takiej mocy.W ogóle Nad ma bardzo dobrze grające wzmacniacze i są bliskie moim spostrzeżeniom,na co należy zwracać uwagę przy proj. wzmacniaczy.Zwróćcie uwagę że to teoretycznie "jednostopniowy" wzmacniacz.Pomijając symetrie ,dla odtworzenia sczegółów istotne jest aby wzmacniacz był wewnątrz petli możliwie szybki co właśnie realizuje ta firma w swoich wzm.janek11389-z tym C4,zamiast- dawałem dwie sztuki 1-2p od obydwu kolektorów i równolegle z C6 1n.Można go jeszcze ulepszyć np.,jeśli nie pozwolisz aby w kaskodzie nasycały się T12,T15 oraz nie wychodziły z przewodzenia tranz. w parze różn..Moje rozwiązanie było inne w szczegółach ale generalna zasada pozostaje.Stosowałem w parze różnicowej MAT01 i MAT02 niestety AD wycofała się z ich jak twierdzą nieopłacalnej produkcji (i tak były drogie).Podobne rozwiązania (szybka symetria)stosowała firma Harris w swoich hybrydowych operacyjnych,zresztą wiele tego było w Journ.AES autorstwa przede wszystkim Malcolma Hawcksforda (kurcze nie pamiętam jak to sie pisze)nawiasem mówiąc genialny facet i wiele znanych firm korzysta z jego wiedzy.

Tak na marginesie podziwiam was za cierpliwość i poświęcenie czasu wszystkim tym co zaczynają zabawę z elektronika-ja niestety nie mam takich możliwości czasowych..jedynie chwilami.Pozdrawiam !!!

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy zastosowania wzmacniacza HiFi o mocy 250W, opisanego w linku http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic173866.html, jako wzmacniacza do subwoofera. Potwierdzono, że wzmacniacz nadaje się do tego celu, pod warunkiem wprowadzenia odpowiednich poprawek. Kluczowym elementem jest dobór transformatora zasilającego – zalecane są transformatory o napięciu wtórnym 2x40V AC przy mocy około 300W, co po wyprostowaniu daje około ±56V DC, zapewniając komfortowe warunki pracy i moc około 200-250W na 4Ω. Zbyt wysokie napięcie (np. 2x45V AC dające 63V DC) może być niebezpieczne dla końcówek mocy. Dyskutowano także o konieczności zastosowania jednego mostka prostowniczego 35A/100V oraz filtracji z kondensatorami około 10 000µF na linię zasilającą.

Wielu uczestników podkreślało, że praktycznie każdy wzmacniacz HiFi może być użyty do subwoofera, o ile nie ma wyjścia przez kondensator ograniczającego pasmo. Pojawiły się także uwagi dotyczące jakości i stabilności wzmacniaczy opartych na tranzystorach MOSFET, z sugestiami, że konstrukcje bipolarne są bardziej stabilne i mniej problematyczne dla początkujących. Wskazano na problemy z popularnymi schematami końcówek mocy, które często prowadzą do uszkodzeń tranzystorów, oraz na potrzebę stosowania odpowiednich układów zabezpieczeń i kompensacji.

W dyskusji pojawiły się propozycje alternatywnych wzmacniaczy o mocy około 200W, w tym konstrukcje symetryczne i oparte na MOSFET-ach, z linkami do sprawdzonych projektów. Poruszono także zagadnienia dotyczące szybkości narastania napięcia (slew rate), opóźnień pętli sprzężenia zwrotnego, kompensacji częstotliwościowej i poprawnej polaryzacji stopni wejściowych oraz wyjściowych. Wskazano, że dla subwoofera nie jest konieczne stosowanie filtrów dolnoprzepustowych, gdyż głośnik niskotonowy sam ogranicza pasmo.

Podsumowując, wzmacniacz z linku nadaje się do subwoofera po zastosowaniu odpowiedniego transformatora (2x40V AC, 300W), jednego mostka prostowniczego i solidnej filtracji. Zaleca się ostrożność przy doborze napięcia zasilania i konstrukcji końcówek mocy, zwłaszcza przy użyciu tranzystorów MOSFET, oraz rozważenie alternatywnych, sprawdzonych projektów wzmacniaczy o mocy około 200W do pracy z subwooferem.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA