logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Corsa C Z10XE - wyciek płynu, uszczelka głowicy czy pompa wody?

slaw369 10 Cze 2014 15:03 12474 4
REKLAMA
  • #1 13695112
    slaw369
    Poziom 12  
    Ocena: 15
    Witam mam duży problem.Sprawa wygląda tak, że jakiś miesiąc temu mechanik wymieniał rozrząd. Silnik się dosyć wyciszył, z tym że powoli zaczęło ubywać płynu.Z czasem coraz częściej.Zauważyłem wyciek z pod pompy.Dodatkowo wybiło go przez zbiornik wyrównawczy.Zdjąłem pokrywę zaworów, jeden wielki majonez,ewidentnie płyn zalał silnik. Odkręciłem pompę wody i zobaczyłem to co na zdjęciach,jakby wrzuconą do środka uszczelkę z tym że jest ściśnięta i nie można jej wyjąć.
    Teraz nie wiem, czy tędy mógł dostac się płyn do silnika, czy wywaliło uszczelkę głowicy?
    Podejrzewam że mechanik coś skopał przy wymianie rozrządu. Opel Corsa C Z10XE - wyciek płynu, uszczelka głowicy czy pompa wody?
  • REKLAMA
  • #2 13695846
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 812
    Nie wygląda jakby tędy miał się płyn do silnika przedostać. Tu nie powinno być połączeń.
    To coś luzakiem latało po układzie chłodzenia, pompa to zaciągała i zatrzymało się w tym otworze, bo dalej się nie mogło przecisnąć.
    Tak czy inaczej, jeżeli to jest luźne to wyciągaj to i zobaczysz co to jest. Może wąż od chłodnicy się rozwarstwił i to jego kawałek.
    Poza tym pompa i uszczelka pod głowicą nie są chyba połączone. Wyciągaj to, zobacz co to jest, złóż porządnie pompę wody a jak dalej będzie płyn zalewać silnik to i głowice trzeba będzie ściągać.
    Chyba, że żeby się do łańcuszka dostać, mechanik musiał tą płytę wielką ściągać z pompą to, później przy składaniu źle uszczelkę założył.
    A jakiejś serwisówki do tego silnika nie ma? Poszukaj rysunku złożeniowego silnika.
  • REKLAMA
  • #3 13697007
    slaw369
    Poziom 12  
    Ta guma która wystaje na zdjęciu to część uszczelki pokrywy rozrządu i nie da się jej wyciągnąć bez uszkodzenia
    Przy wymianie rozrządu trzeba właśnie zdjąć tą płytę (obudowę rozrządu)z pompą żeby wymienić rozrząd.
    Auto wróciło do mechanika na reklamację.Pierwsze oględziny i prawdopodobnie wina uszczelki,a co będzie dalej zobaczymy.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 13697198
    noel200
    Poziom 27  
    Ocena: 812
    slaw369 napisał:
    wina uszczelki

Trochę niepoprawne określenie. Wątpię, żeby uszczelka była czemuś winna. Jak mechanik ją założył tak siedziała i tego są skutki, więc jak już to wina mechanika.
  • #5 13881151
    slaw369
    Poziom 12  
    Ponowna wymiana uszczelki pokrywy rozrządu załatwiła sprawę w 100%.
REKLAMA