logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jaki kocioł 2-funkcyjny kondensacyjny na poddasze.

dawid8807 14 Cze 2014 17:09 2952 7
REKLAMA
  • #1 13706972
    dawid8807
    Poziom 2  
    Witam,

Jako, iż jest to mój pierwszy post proszę Państwa o wyrozumiałość.

W związku iż będę w niedalekiej przyszłości przeprowadzał adaptację poddasza w kamienicy z lat 60 na lokal mieszkalny muszę zapewnić sobie system c.o. jak i podgrzewania ciepłej wody w kranach.

Mieszkanie będzie miało 90 m2 powierzchni użytkowej + antresola 25m2.
    Izolacja pianką poliuertanową Polychem 22cm.
    Na około 60 m2 jest zaplanowane ogrzewanie podłogowe (salon, jadalnia, kuchnia, przedpokój, łazienka) natomiast w sypialniach oraz na antresoli grzejniki odpowiednie do ogrzewania niskotemperaturowego.

W związku z powyższym planuję zakup kotła dwu funkcyjnego kondensacyjnego. Niestety nie wiem jaki kocioł dobrać do instalacji (producent, prametry). Jeżeli chodzi o kwotę to na kocioł mogę przeznaczyć około 6-7 tysięcy złotych.

Jeżeli znajdzie, któryś z forumowiczów chwilkę czasu, aby pomoc mi w doborze kotła, albo chociaż naprowadzić na dobrą drogę w wyborze to będę bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #2 13707078
    serwisszulborski.pl
    Specjalista - systemy grzewcze
    Ocena: 1445
    Wybierz markę do której serwis jest w Twojej miejscowości. Każdy kocioł wymaga regularnych przeglądów i wymian części eksploatacyjnych (elektrody, uszczelki...). Jeśli ma to być kocioł 2-funkcyjny bez zasobnika, to polecam Junkersa Cerapura Comforta ZWBR35-3A wydajność cw 15 l/min.
  • REKLAMA
  • #3 13707087
    irus.m
    Ocena: 453
    Najważniejszym kryterium dla Ciebie jest jak najmniejsza moc minimalna na potrzeby c.o.
    Największe oszczędności uzyskuje się w okresach przejściowych (-5 do +10°C na zewnątrz), a takich dni jest najwięcej w sezonie grzewczym. W tym okresie zapotrzebowanie mieszkania na ciepło jest minimalne i kocioł powinien mieć możliwość modulacji mocy c.o. na tak małą, by pracował cały czas bez zbędnego włączania i wyłączania się.
    Wybierz markę popularną w Twoim regionie, gdzie będziesz miał sprawny, niedaleki (koszty dojazdu) i szybki serwis.

pozdrawiam
  • #4 13707276
    -west
    Ocena: 521
    Szukaj marki Unical w tychach na ul. Budowlanych. Firma i serwis pod reka. Bardzo przyzwoite kotly
  • REKLAMA
  • #5 13707722
    GZ50
    Poziom 15  
    Ocena: 35
    Mozę Ariston Genus Premium Evo 24 FF. Moc minimalna 2,5 kW
  • #6 13708962
    William Bonawentura
    Poziom 34  
    Ocena: 611
    dawid8807 napisał:
    Na około 60 m2 jest zaplanowane ogrzewanie podłogowe (salon, jadalnia, kuchnia, przedpokój, łazienka) natomiast w sypialniach oraz na antresoli grzejniki odpowiednie do ogrzewania niskotemperaturowego.

Proponuję poważnie zastanowić się nad wykonaniem ogrzewania podłogowego na całości mieszkania. Instalacja będzie wówczas bezpośrednio zasilona z kotła kondensacyjnego. Oszczędzisz na braku mieszacza, dodatkowej pompy i automatyce regulującej pracę podłogówki. Na antresoli grzejniki będą najprawdopodobniej zbędne.
  • REKLAMA
  • #7 13709202
    dawid8807
    Poziom 2  
    Myślałem, że uniknę tych dodatkowych kosztów związanych z mieszaczem, pompą i automatyką poprzez dobór odpowiednich grzejników, które będą mogły być "zasilane" wodą o tej samej temp. co podłogówka. Niestety jestem laikiem w tej dziedzinie więc pewnie się mylę. Co do podłogówki na całej powierzchni to obawiam sie jednak, że nie "zgra" się ona z panelami, które chciałbym jednak w sypialniach. W salonie początkowo też chciałem panele, ale w związku z tym, iż będzie tam podłogówka, postawiłem zmienić decyzje na ceramikę.
    Oczywiście wiem, że są panele przystosowane do ogrzewania podłogowego, ale jakoś nie potrafię wyobrazić sobie tego, że drewno, które de fakto jest izolatorem, ma ogrzać dużą kubaturę salonu wysokiego na 5m.

Co do kotła to myślałem o tym Buderusie (niestety z tego co widze ma on stała moc grzewczą)
    http://www.e-heat.pl/kociol-buderus-logamax-plus-gb072-20-kw-p-1764.html

Uważacie Panowie, że to dobry wybór? Czy rzeczywiście, szukać sprzętu, który będzie potrafił zejść do niskiej mocy grzewczej?
  • #8 13733422
    ogi4
    Poziom 16  
    Ocena: 60
    Na samym ogrzewaniu podłogowym nie masz komfortu użytkowania. Duża bezwładność i brak możliwości wysuszenia czegokolwiek np. ręczników w łazience.
    Zrób ogrzewanie podłogowe jako ciepła podłoga i grzejniki jako komfort szybkiej odbudowy temperatury. Kocioł kondensacyjny Ferroli Bluehelix z nierdzewnym wymiennikiem bez wymiennika płytowego kondensującego na c.w.u. za 4300,- PLN.
    Serwis w Katowicach.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik planuje adaptację poddasza w kamienicy z lat 60. na lokal mieszkalny o powierzchni 90 m2 oraz antresolę 25 m2. W związku z tym potrzebuje kotła 2-funkcyjnego kondensacyjnego do systemu c.o. i podgrzewania wody. Forumowicze zalecają wybór marki z lokalnym serwisem, podkreślając znaczenie mocy minimalnej kotła dla oszczędności. Proponowane modele to Junkers Cerapura Comfort ZWBR35-3A, Unical, Ariston Genus Premium Evo 24 FF oraz Ferroli Bluehelix. Dyskutanci sugerują również rozważenie ogrzewania podłogowego na całej powierzchni mieszkania, co może zredukować koszty instalacji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA