Otóż mam mały problem mam wybrany sprzęt na morele.net i brakuje mi karty graficznej . UWAGA ROBIE PC POD GRY !! . I otóż szukam dobrej karty graficznej do tego zestawu ! . Karta do 500-510zł !
Ten zestaw pozwoli na uruchomienie gier, ale nie licz na grafikę w rozdzielczości HD i maksymalnych detalach. Rozejrzyj się za jakimś Radeonem R7 lub dołóż stówkę i bierz R9 270.
Ten zestaw pozwoli na uruchomienie gier, ale nie licz na grafikę w rozdzielczości HD i maksymalnych detalach. Rozejrzyj się za jakimś Radeonem R7 lub dołóż stówkę i bierz R9 270.
Zależnie od potrzeb. GTX750Ti to fajna i bardzo oszczędna (chodzi o energię) karta. Moim zdaniem porównywalna wydajnościowo z Radeonem R7-265.
R7-260X będzie trochę mniej wydajna od niej, ale dość znacznie tańsza (około 100zł różnicy). Teraz Twoim zadaniem jest sprawdzić, czy chcesz za tę różnicę dopłacić 100zł. Jest mnóstwo testów w sieci. W niektórych grach różnicę da się zauważyć, w innych będzie to różnica 2-5 FPS. Poszukaj testów GTX750Ti, to Ci ułatwi pewnie podjęcie decyzji.
Biorę GTX750Ti . . Teraz do ciebie pytanie Czy zasilacz i reszta rzeczy da rady i będą ze sobą współpracować ? Zestaw jest podany w temacie Rzuć szybko okiem , bo dzisiaj jestem już zmęczony od rana składam sprzęt ;( .
750Ti, wydajnosciowo jest słaba, lecz energooszczedna. Tu lepiej by pasował radek HD7850, wydajniejszy.
Kolega nie docenia chyba tej karty. GTX750Ti ma zbliżoną wydajność do HD7850, pierwszy z brzegu test: http://pclab.pl/art56521-30.html
Anonymous97 napisał:
Ale czy zasilacz da radę i reszta sprzętu tej karcie
Akurat nie jestem fanatykiem tych modeli Thermaltake (jakościowo lepszy moim zdaniem jest XFX Core 450 czy też Corsair CX500), ale ten Thermaltake jak najbardziej da radę. Zestaw okrutnie oszczędnie złożony, ale wszystko powinno grać.
Moje uwagi do zestawu:
- Jeśli zamierzasz wsadzać kiedyś jakieś wydajniejsze niż boxowe chłodzenie warto wziąć pamięć o niższym radiatorze. Ta pamięć jest dobra, ale ma wysoki radiator i duże zestawy chłodzące mogą kolidować.
- Dysk jest OK, minimalnie szybszy zdaje się jest ST1000DM003, ale WD10EZEX to również świetny dysk.
- Obudowy tej nie miałem, ale jest mała i nie wiem za bardzo, czy można się po niej czegoś dobrego spodziewać. Nie ma nawet USB3.0 na przednim panelu (chociaż wybrana przez Ciebie płyta nie ma wyjścia USB na przedni panel). Niewiele drożej masz już całkiem niezłego Zalmana Z1 i jeśli chodzi o tanią obudowę - to byłby mój wybór: http://www.morele.net/obudowa-zalman-z1-usb-3-0-czarny-zm-z1-626587/ - a jeśli z jakiegoś powodu potrzebujesz mniejszej obudowy, to Zalman T4 (microATX) jest nawet jeszcze tańszy i względnie dobrze przemyślany (na tyle, że grafiki ze średniej półki nie robią jeszcze z niej piekarnika): http://www.morele.net/obudowa-zalman-t4-usb-3-0-czarna-zm-t4--619114/ - Co do zasilacza już pisałem, w moim zestawie wrzuciłbym na pewno XFXa 450 w tej cenie.
- Procesor, jeśli budżet jest na styk, będzie OK. Przy nowszych płytach (seria H97/Z97) można byłoby wziąć Haswell refresha (np G3240), ale przy płycie H81 taki procesor to dobry wybór zakładając budżet 200zł. Do gier niestety nieco słaby, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby za jakiś czas go na i5 wymienić.
- Pozostała płyta. Oszczędniej się chyba nie dało Ta płyta nie ma nawet wyjścia USB 3.0 na przedni panel. Ogólnie moje ulubione płyty na H81 to Asrock H81M (jeśli chodzi o płytę MicroATX) lub MSI H81-P33 (prawie tak jak Twoja, ale bez literki M, czyli pełnowymiarowa). Wymienione płyty są lepiej wyposażone, ale niestety odrobinę droższe.
Nie chodzi tylko o karty . Może dozbieram do 2000zł i wtedy może ktoś mi złoży zestaw dla gracza za 2000 .. Od procesora po karte sieciową , dźwiekową itp.
Pierwszy zestaw jest lepszy z uwagi na potężniejszą grafikę, i3 4130 i G3220 to prawie to samo - i3 obsługuje dwa wątki na rdzeń (jest w stanie obsłużyć cztery wątki jeżeli dwa go w pełni nie obciążają). Tak czy inaczej będziesz prędzej czy później musiał zmienić procesor na i5, więc tańszy procek teraz to mniejsza strata później.
Zmiany sugerowałbym dwie:
* Płytę na H81M-P33 v2, ma wyjście USB 3.0 na obudowę.
* Obudowę Zalmana Z1, Z3, T3 lub T4 w wersji z USB 3.0. Róznica w cenie żadna, a przydać się może.
Bardziej przyszłościowo, z obecną konfiguracją można grać ale te dwie zmiany będą potrzebne jak nie od razu to w ciągu przyszłego roku:
* 8 GB pamięci zamiast 4 GB. Gry można uruchomić na niskich ustawieniach grafiki, ale jak masz za mało RAMu to mogiła - są już przypadki gdzie 4 GB jest podawane jako minimum. Zobacz na Patrioty, są teraz moduły 4 GB po 130 zł od łebka.
* Czterordzeniowy procesor, np i5 4440.
Owszem wystarczy lecz temperatury będa przeciętne. Dołozysz ze dwa to będą niskie. Ja u siebie w budzie mam 3 80mm i jeden 120mm i mam o 20st niższe niz podaje producent.
✨ Użytkownik poszukiwał karty graficznej do zestawu komputerowego do gier w budżecie 500-510 zł. W odpowiedziach zasugerowano kilka modeli, w tym Radeon R7 260X, GTX 750 Ti oraz Radeon HD 7850. Użytkownik zdecydował się na GTX 750 Ti, ze względu na jej energooszczędność i porównywalną wydajność z HD 7850. Dyskutowano również o kompatybilności zasilacza oraz innych komponentów zestawu. Użytkownik rozważał również przyszłe ulepszenia, takie jak zmiana procesora na i5 oraz zwiększenie pamięci RAM do 8 GB. Wygenerowane przez model językowy.