logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

BeQuiet! BQT E5-400W - Brak sygnału na monitorze, wymiana kondensatorów?

Rafał 116 02 Lip 2014 21:18 936 8
REKLAMA
  • #1 13762561
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Ocena: 170
    Witam!

Znów ten zasilacz... ehh ile razy to było. Ale zapewniam, moja usterka jest unikalna!
    A więc uporałem się z dwoma mały wyschniętymi krasnoludkami po stronie pierwotnej, zasilacz ruszył i nawet chwile działał. Tyle że czasem ruszał za trzecim razem a czasem wcale.

Objawy: na monitorze zupełny brak sygnału - żadnej reakcji. Napięcia +5V , +12V ok sprawdzone miernikiem na liniach zasilania dysku. Twardziele zresztą tez odpalają jednak nie ma śladu po moim biosie.

Stwierdzam: wydaje mi się że linia niskonapięciowa do zasilania procka może nie trzymać napięcia (niestety tego jeszcze nie stwierdziłem) ale generalnie chciałbym odświeżyć kondensatorki filtrujące duży prąd żeby na kilka lat mieć spokój. Ma ktoś może schemat albo wie którymi kondensatorami się zainteresować?

Może jakieś dodatkowe sugestie co zrobić aby zaradzić zaistniałej sytuacji?
  • REKLAMA
  • #3 13762682
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Jest w tym schemacie jakiś schemat, jednak jest to tylko przykładowy schemat z datasheeta który niestety nie pomoże mi w zidentyfikowaniu filtracji napięcia 3.3V
  • REKLAMA
  • #4 13762761
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Ale po co Ci do tego schemat? Przecież wystarczy spojrzeć na ścieżki.
  • #5 13778755
    Rafał 116
    Poziom 17  
    Czy niestabilność napięcia -12V może powodować problemy z uruchomieniem kompa? jeżeli nie to które napięcia sprawdzić? Nie ma napuchniętych kondensatorów a wszystkich raczej nie wymienię.
  • REKLAMA
  • #6 13779069
    sPeRaCz.PL
    Poziom 42  
    Ocena: 613
    MarcinIronMaiden1983 napisał:
    ...Z tego co pamiętam, ten zasilacz jest na czarnej liście zasilaczy. Proszę też podać dokładniejszy voltarz (to ważne)

No jak BeQuiet jest na czarnej liście to ja walczyłem u boku gen. Andersa.

Nie pisz BZDUR.

MarcinIronMaiden1983 napisał:
    Proszę nie zaśmiecać forum takimi tematami.

Takie porady... Żenada
  • #7 13779501
    miecho18
    Spec od komputerów
    Ocena: 2776
    Najpierw należałoby sprawdzić poprawność sygnału PWR OK.
  • REKLAMA
  • #8 13779521
    swiercm
    Moderator na urlopie...
    Ocena: 551
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1199202.html

+5V, +5V PG, +5V SB, +3,3V i +12V. Te mierzysz.;)

Rafał 116 napisał:
    A więc uporałem się z dwoma mały wyschniętymi krasnoludkami po stronie pierwotnej, zasilacz ruszył i nawet chwile działał. Tyle że czasem ruszał za trzecim razem a czasem wcale.

Wymieniasz wszystkie w gałęzi, a nie tylko uszkodzone.
  • #9 13784880
    Rafał 116
    Poziom 17  
    A więc wszystkie napięcia się zgadzają, pod obciążeniem są stabilne, ale napięcie PG wynosi ok 0.3V. Z tego co się orientowałem to częsty problem ale nie doszedłem jeszcze do tego jak to naprawić.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z zasilaczem BeQuiet! BQT E5-400W, który po wymianie wyschniętych kondensatorów działa niestabilnie, czasami nie uruchamiając komputera. Objawem jest brak sygnału na monitorze, mimo że napięcia +5V i +12V są w normie. Użytkownik podejrzewa, że problem może leżeć w linii niskonapięciowej zasilającej procesor. W dyskusji pojawiają się sugestie dotyczące sprawdzenia sygnału PWR OK oraz stabilności napięcia PG, które wynosi 0.3V. Użytkownicy dzielą się linkami do schematów oraz radami dotyczącymi wymiany kondensatorów.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA