logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Bosch PSB 18 Li-2: Migające diody i brak wolnych obrotów - diagnoza?

egonek1977 10 Lip 2014 16:39 5226 10
REKLAMA
  • #1 13784405
    egonek1977
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam
    Jestem posiadaczem wkrętarki Bosch PSB 18 Li2. Wczoraj wkręciłem wkręta i bez ostrzeżenia przestała kręcić. Zaświeciły się kontroli ładowania i światełko mrugając na zmianę i nic. Po chwili zaskoczyła, ale kontrolki i światełko nadal mrugają na zmianę (przez chwilę, potem gasną), i nie ma wolnych obrotów w żadnym kierunku. Wkrętarka pracuje, włącza się i kręci we wszystkie strony. Czy można zdiagnozować na podstawie tych objawów przyczynę braku wolnych obrotów oraz migoczące diody naładowania i światełko podświetlające ?? Z tego co poczytałem, może to być włącznik, lub elektronika. Ale chcąc wymienić te dwa elementy bez diagnozy, mogę kupić nowe urządzenie. (to prawie ta sama wartość)
    Pozdrawiam serdecznie
    Andrzej
  • REKLAMA
  • #2 15214297
    spec2025
    Poziom 11  
    Ocena: 10
    Witam, od dwóch dni mam dokładnie takie same objawy, czy udało się ustalić przyczynę usterki???
  • #3 15214327
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 15214999
    spec2025
    Poziom 11  
    Witam, na innych forach doszukalem się ze to może być przepalony tranzystor na płytce elektrycznj czy to możliwe???
  • REKLAMA
  • #6 15216132
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Czy takie same objawy są na innej baterii??
    Nie rozbierałem jeszcze mojej wkrętarki ale poprzedni Bosch miał włącznik i regulator w jednym nierozbieralnym module.

UUUups, już nieaktualne, kilka postów dalej są zdjęcia płytki.
  • #7 15216265
    spec2025
    Poziom 11  
    Witam, niestety nie posiadam drugiej baterii
  • REKLAMA
  • #8 15216719
    Marek_Pe
    Poziom 23  
    Ocena: 111
    Zmierzam do tego, że elektronika sterująca pracą baterii też mogą odciąć baterię gdy np stwierdzi wysoką temperaturę ogniw.

Ale w świetle nowego postu wygląda to na usterkę sterowania silnika.
  • #9 15261429
    egonek1977
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam ponownie
    Nie wiem jaka jest u Pana przyczyna, u mnie po zaniesieniu do serwisu mechanior stwierdził uszkodzenie płytki sterującej, która nie jest w jakiś sposób naprawialna. Koszt - ok 250 zł w czasie, kiedy moja padła. Obecnie za pewne więcej. Więc leży sobie i się kurzy, a ja śmigam metabo 10,8 V aż miło. Nie opłaca się naprawa, bo za chwilę może wyjść coś innego, i wtedy to się można dopiero wkurzyć ...
    Pozdrawiam
  • #10 15282100
    Furions
    Poziom 15  
    Ocena: 110
    Najczęstsza awaria - Płytka elektroniczna pod włącznikiem - odpowiedzialna jest za wolne obroty. Wkręcanie długich wkrętów bez sprzęgła powoduje zwarcie. Ominąć ją i będzie działać bez wolnych obrotów. Koszt nowej płytki 240zł. Koszt nowej wkrętarki - 400 - 500zł.
  • #11 15286720
    Tuning Marek
    Poziom 22  
    Ocena: 109
    rozkrecic wyłącznik rozebrać i wymienić prawdopodobnie mosfeta .

Kolega mimo to że jest Sylwestra chce zarobić ostrzeżenie.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady etykiety.

Moderator ; Krzysztof Reszka

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z wkrętarką Bosch PSB 18 Li-2, która przestała działać, a kontrolki ładowania migają. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że przyczyną braku wolnych obrotów może być uszkodzony włącznik lub elektronika, w tym przepalony tranzystor na płytce. Wskazują również na możliwość uszkodzenia płytki sterującej, co może być kosztowne w naprawie. Użytkownicy dzielą się doświadczeniami, sugerując, że naprawa może być nieopłacalna w porównaniu do zakupu nowego urządzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA