Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wkrętarka PSB 18 Li-2 Brak wolnych obrotów

egonek1977 10 Jul 2014 16:39 4497 10
    egonek1977
    Level 2  
    Witam
    Jestem posiadaczem wkrętarki Bosch PSB 18 Li2. Wczoraj wkręciłem wkręta i bez ostrzeżenia przestała kręcić. Zaświeciły się kontroli ładowania i światełko mrugając na zmianę i nic. Po chwili zaskoczyła, ale kontrolki i światełko nadal mrugają na zmianę (przez chwilę, potem gasną), i nie ma wolnych obrotów w żadnym kierunku. Wkrętarka pracuje, włącza się i kręci we wszystkie strony. Czy można zdiagnozować na podstawie tych objawów przyczynę braku wolnych obrotów oraz migoczące diody naładowania i światełko podświetlające ?? Z tego co poczytałem, może to być włącznik, lub elektronika. Ale chcąc wymienić te dwa elementy bez diagnozy, mogę kupić nowe urządzenie. (to prawie ta sama wartość)
    Pozdrawiam serdecznie
    Andrzej
    spec2025
    Level 11  
    Witam, od dwóch dni mam dokładnie takie same objawy, czy udało się ustalić przyczynę usterki???
    Anonymous
    Anonymous  
    spec2025
    Level 11  
    Witam, na innych forach doszukalem się ze to może być przepalony tranzystor na płytce elektrycznj czy to możliwe???
    Marek_Pe
    Level 23  
    Czy takie same objawy są na innej baterii??
    Nie rozbierałem jeszcze mojej wkrętarki ale poprzedni Bosch miał włącznik i regulator w jednym nierozbieralnym module.

UUUups, już nieaktualne, kilka postów dalej są zdjęcia płytki.
    spec2025
    Level 11  
    Witam, niestety nie posiadam drugiej baterii
    Marek_Pe
    Level 23  
    Zmierzam do tego, że elektronika sterująca pracą baterii też mogą odciąć baterię gdy np stwierdzi wysoką temperaturę ogniw.

Ale w świetle nowego postu wygląda to na usterkę sterowania silnika.
    egonek1977
    Level 2  
    Witam ponownie
    Nie wiem jaka jest u Pana przyczyna, u mnie po zaniesieniu do serwisu mechanior stwierdził uszkodzenie płytki sterującej, która nie jest w jakiś sposób naprawialna. Koszt - ok 250 zł w czasie, kiedy moja padła. Obecnie za pewne więcej. Więc leży sobie i się kurzy, a ja śmigam metabo 10,8 V aż miło. Nie opłaca się naprawa, bo za chwilę może wyjść coś innego, i wtedy to się można dopiero wkurzyć ...
    Pozdrawiam
    Furions
    Level 15  
    Najczęstsza awaria - Płytka elektroniczna pod włącznikiem - odpowiedzialna jest za wolne obroty. Wkręcanie długich wkrętów bez sprzęgła powoduje zwarcie. Ominąć ją i będzie działać bez wolnych obrotów. Koszt nowej płytki 240zł. Koszt nowej wkrętarki - 400 - 500zł.
    Tuning Marek
    Level 21  
    rozkrecic wyłącznik rozebrać i wymienić prawdopodobnie mosfeta .

Kolega mimo to że jest Sylwestra chce zarobić ostrzeżenie.
    3.1.13. Dbaj o poprawność językową, zachowuj zasady etykiety.

Moderator ; Krzysztof Reszka