logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel Omega 2.0 16V LPG - Jak ustawić komputer, by uniknąć szarpania?

jaceksu25 22 Kwi 2005 18:13 3510 24
REKLAMA
  • #1 1428136
    jaceksu25
    Poziom 19  
    Ocena: 70
    To jest cytat z pewnego forum:
    "odkąd założyłam gaz (od pażdzier.2004) ciagle to samo....najpierw strzelanie
    i wymiana przepływomierza i innych "tanich" rzeczy które mnie doprowadziły
    niemalże do szału i próby -bezskutecznej- sprzedaz omegi..(nie opłaca sie bo
    za bardzo spadły ceny, a za duzo już włożyłam.. :-( ...
    A teraz konkretnie !!!jak ustawić komp.samoch. żeby wreszcie przestała
    szarpać i dusić się przy ruszaniu na benzynie?...a może to kwestia innych
    części...doradźcie..."
    odpowiedz na ten cytat:
    "Miałem omegę 2.0/16v i podobne problemy - sprzedałem. Ojciec tez miał omegę
    sprzedał i gość który kupił założył gaz i ma te same problemy. Przyczyną tego
    zachowania jest komuter auta który "adaptuje" sie do warunkow jazdy i na gazie
    łapie błędy.
    Podobno są jakieś urządzenia które resetują pamięć komputera po zgaszeniu auta
    popytaj gazowników czy słyszeli o czymś takim."

Poczytalem kilka roznych opinii na temat Omegi z LPG i laczac ze swoimi doswiadczeniami juz sam nie wiem w czym sa problemy z tymi silnikami....
    Czy moze ktos z forumowiczow mial doczynienia z takim silnikiem na LPG?
  • REKLAMA
  • #2 1428181
    palala
    Poziom 24  
    Ocena: 105
    Witam

spotkałem się z takimi opiniami

ale nie były one słuszne (fakt, komp ma śmieszne działanie), jednakże strzelanie daje się wyeliminować - niestety prawie nikomu nie się z tym bawić.
    Powód - ciężkie odkręcanie kopułki rozdzielacza - a tam najczęśćiej tkwi przyczyna - lejące uszczelnienie (olej), pęknięcia i wypalone wszystko na maksa.

Pomijam wynalazkowiczów, którzy wkładają kable od poldka (bo tańsze) które są niewiele krótsze i ostro pracują mechanicznie......

oraz wkładanie instalacji kiepskiej jakości oraz nagminne odpalanie na gazie nawet na mrozie ......

oraz oczywiście regulacja (poprawna) gazu w zakresie różnych obrotów

pozdrawiam
  • #3 1428188
    jaceksu25
    Poziom 19  
    palala napisał:
    Witam

spotkałem się z takimi opiniami

ale nie były one słuszne (fakt, komp ma śmieszne działanie), jednakże strzelanie daje się wyeliminować - niestety prawie nikomu nie się z tym bawić.
    Powód - ciężkie odkręcanie kopułki rozdzielacza - a tam najczęśćiej tkwi przyczyna - lejące uszczelnienie (olej), pęknięcia i wypalone wszystko na maksa.

Pomijam wynalazkowiczów, którzy wkładają kable od poldka (bo tańsze) które są niewiele krótsze i ostro pracują mechanicznie......

oraz wkładanie instalacji kiepskiej jakości oraz nagminne odpalanie na gazie nawet na mrozie ......

pozdrawiam

A jak to moze sie miec do mojego poprzedniego watku o omedze ze swiecaca lampka CE co jest kilkadziesiat tematow nizej?
  • REKLAMA
  • #4 1428200
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #5 1428201
    palala
    Poziom 24  
    nie widziałem samochodu - to nie powiem ci :(

jednakże kombinacje gazowników nie znając granic, przysłanianie wlotu powietrza, przepływomierza (z gorącym drutem), wyżynanie wlotu powietrza tuż nad kolektorem wydechowym, całkowite wypinanie sondy lambda

pytanie - jaki masz przepływomierz klapkowy czy "gorący drut" ??

pozdrawiam

P.S.

Jeżeli jest emulator sondy - to może być źle ustawiony - zaraz wczytam się w wątek)
  • #6 1428211
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 1428219
    jaceksu25
    Poziom 19  
    elektrit napisał:
    Przepływomierz typu gorąca płytka,(hot film)
    Problem z gazowaniu tego stwora jesz szerszej natury-
    -sterownik wyposażony w dość "mądrą" adaptację
    -zakres pracy sondy lambda

Co moge z tym zrobic?

Dodano po 2 [minuty]:

PS. Sonda jest 0-5V
    Co zrobic z ta adaptacja ( czy jedynie uklad resetujacy komputer pomoze)?
  • #8 1428236
    palala
    Poziom 24  
    Elektrit - moja wina

odnośnie tematu - miałem przypadek, że komp pokazywał raz błąd przepływki, raz czujnika spalania stukowego ....

i co się okazało - klient wymienił czujnik spalania detonacyjnego i to samo ...

pomogło nie tyle wymienienie przepływki co jej wyczyszczenie przy pomocy płynu do usuwania kleju z nalepek

a tak przy okazji - po wymianie przepływki w nowszych pojazdach należy conieco pokombinować z nastawami ......

pozdrawiam
  • #9 1428244
    jaceksu25
    Poziom 19  
    palala napisał:
    Elektrit - moja wina

odnośnie tematu - miałem przypadek, że komp pokazywał raz błąd przepływki, raz czujnika spalania stukowego ....

i co się okazało - klient wymienił czujnik spalania detonacyjnego i to samo ...

pomogło nie tyle wymienienie przepływki co jej wyczyszczenie przy pomocy płynu do usuwania kleju z nalepek

a tak przy okazji - po wymianie przepływki w nowszych pojazdach należy conieco pokombinować z nastawami ......

pozdrawiam

Ale na benzynie jest wszystko ok, dopoki nie poezdzi sie na gazie..

Dodano po 5 [minuty]:

Czyli mam rozumiec 1 wniosek: Omega B 2,0 16V nie nadaje sie do LPG 1, 2 i 3 generacji instalacji , tak?
  • #10 1428262
    palala
    Poziom 24  
    witam

dałem przykład

że czasami rzeczy nie są tak oczywiste

niektóre kompy (elektrit ma racje) są "za mądre" i potrafią wykryć emulacje sondy lambda lub pokazują bład pośrednio związany z nią ...

jeżeli chodzi o reset kompa - to zakładają przekaźnik odcinający zasilanie od kompa przez pewien czas po jeżdżeniu na gazie przed następnym uruchomieniem

pozdrawiam
  • #11 1428269
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #12 1428297
    palala
    Poziom 24  
    heh, czyli zostaje kombinacja z emulatorem sondy i elementami RC ?? :]

nie przerabiałem jeszcze takiego problemu - raczej zajmuje się 'paściami' których nikt u nas nie chce robić, ewentualnie znajomym (traktuje to jako dodatkowe zajęcie)

pozdrawiam
  • #13 1428342
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 1428682
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #15 1428753
    jaceksu25
    Poziom 19  
    A jest taka opcja jak masa w emulatorze SL , to moze pomoc? wiem ze to daje sonde na mase tylko nie wiem jak zachowa sie ten silnik w takim przypadku..
  • #16 1431430
    ciempiel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Jezeli chodzi o sonde lambda w omedze to jest tam sonda 1V (H02S) z grzalka, 3 przewodowa.
    Zakres pracy od 0,1V do 0,9V.
    Sondy 5V sa produkcji Simens i stosowane w Volvo, BMW, VW.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #17 1431446
    jaceksu25
    Poziom 19  
    ciempiel napisał:
    Witam!
    Jezeli chodzi o sonde lambda w omedze to jest tam sonda 1V (H02S) z grzalka, 3 przewodowa.
    Zakres pracy od 0,1V do 0,9V.
    Sondy 5V sa produkcji Simens i stosowane w Volvo, BMW, VW.
    Pozdrawiam

zawsze myslalem ze jest tam 5V

Dodano po 4 [minuty]:

Z moich zrodel wyniaka, ze jest tam sonda 5V rezystancyjna...
  • #18 1431864
    Hugo333
    Poziom 15  
    Ocena: 39
    Mam taki motor w vectrze i zainstalowana jest sonda 5V czteroprzewodowa. Prawdopodobie w omesi jest tak samo.

Dodano po 5 [minuty]:

czasami usterki są banalne - w pasku koledzy gazownicy nie dokręcili masy od strownika i raz działał na gazie raz nie, teraz w vectrze musiałem poprawić wszystkie połaczenia lutowane, koledzy gazownicy rzucili kilka glutów, nie mają pojęcia co to pewny lut (sprawa dotyczy jednego warsztatu, niewiem jak pozostałe).
  • #19 1435454
    ciempiel
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam!
    Sprostowanie do mojej wypowiedzi dotyczacej sondy lambda:
    Faktycznie w silniku 2.0 16V (X20XEV) jest sonda 5V i 4 przewodowa, gdzie napiecie na biegu jalowym powinno plynnie sie zmieniac w granicach
    w omegach rok produkcji 1996-2000r od 0,6V do 4,9V
    w omegach rok prod. 1994-1996 od 0,4V do 3,85V

Ja pomylilem silnik 2.0 8V (X20SE) tam jest jak napisalem post wczesniej.
    Przepraszam pozdrawiam
  • #20 1472955
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #21 1868192
    agilaaa
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam.zgadzam sie z ta opinia. sam posiadam omege 2.0 16 V ecotec i nawetr nie mysle o zakladaniu instalcji poniewaz mialem juz kiedys auto na gazie i juz na drugi dzien załowałem tej "inwestycji". A jesli juz chcecie samochod na gaz to polecam do pzrerobienia mercedesu z tamtych lat z duzym silnikiem i na gazniku!!!! jesli w samochodzie sa komputery, katalizatory itp to lepiej jezdzijcie na benzynie. zachecam do refleksji!!!pozdrawiam
  • #22 1868538
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    guzik prawda sam jeżdze na gazie juz bodajrze 4 samochodem (w obecnym jest wtrysk) i jakoś nie ma problemów co do nauki głupot przez komputer samochodowy to można go wyeliminować w bardzo prosty sposób PODŁĄCZYĆ ZASILANIE PAMIECI KOMPUTERA PO STACYJCE
  • #23 1868888
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #24 1872077
    HZ10
    Poziom 14  
    Ocena: 13
    gelo555 napisał:
    Bo masz starą Omegę w nowszych po odłączeniu aku nic się nie kasuje:D
    mam e46 a nie omege a pozatym musi sie kasować przecież dane są zapisane w pamięci ulotnej
  • #25 1873338
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemów z szarpaniem i dławieniem się silnika Opel Omega 2.0 16V po instalacji LPG. Główną przyczyną jest adaptacja komputera sterującego silnikiem, który na gazie wykrywa błędy, szczególnie związane z sondą lambda i przepływomierzem typu "gorąca płytka" (hot film). Wskazano, że typowe usterki to niewłaściwe uszczelnienie kopułki rozdzielacza (choć w modelu 2.0 16V kopułka nie występuje), złe wykonanie instalacji gazowej, niewłaściwa regulacja gazu oraz problemy z masą i połączeniami elektrycznymi. Dyskutowano o emulatorach sondy lambda, które mają zapobiegać zapalaniu się kontrolki błędu, ale mogą powodować nieprawidłową pracę sterownika. Proponowane rozwiązania to czyszczenie lub wymiana przepływomierza, poprawne wykonanie instalacji LPG, ewentualne zastosowanie układów resetujących pamięć komputera (choć w nowszych modelach pamięć jest nieulotna), a także świadome odłączenie lub zwarcie sondy lambda zamiast stosowania emulatora. Wskazano, że Omega B 2.0 16V (silnik X20XEV) posiada sondę lambda 5V, 4-przewodową, a jej prawidłowy zakres napięcia to około 0,6–4,9 V. W dyskusji pojawiły się opinie, że silniki z komputerami i katalizatorami nie są optymalne do LPG 1., 2. i 3. generacji, a instalacje gazowe mogą powodować awarie. Podkreślono znaczenie jakości instalacji i profesjonalnej regulacji gazu dla uniknięcia problemów z pracą silnika na LPG.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA