Witam
Niedawno zmieniłem procesor Athlon 5000+ na Athlon X4 620 2.6 GHz. Wszystko było dobrze lecz pewnego dnia zaczęły wyskakiwać BSOD. Nie było to zjawisko nagminne, pojawiało sie po ok 1h grania w WoT lub w AC4BF. W związku z tym przeprowadziłem testy programem OCCT który najpierw nic nie wykrył potem wykrył błąd w 3 rdzeniu a następnie już więcej tego błędu nie wykrył (dziwne).
Troszkę załamany obniżyłem napięcie rdzenia procesora z 1,4000 na 1,375 a taktowanie zwiększyłem na 2,7 GHZ. No i BSOD póki co zniknęły.
Po tym przydługawym wstępie
chciałbym zapytać czy możliwe że obniżenie napięcia i podniesienie taktowania rozwiązało sprawę? Pytam gdyż procek jest na gwarancji i mogę go zwrócić choć wolałbym zatrzymać.
Reszta mojego sprzętu:
Gainward GF GTS 450 GS 1GB DDR5
2 GB RAM DDR2
Asrock K10N78-1394
HDD 1TB
PSU Cooler Master Extreme Power Plus 460
PS
Jaki wplyw na wydajność procesora ma napięcie rdzenia?
Niedawno zmieniłem procesor Athlon 5000+ na Athlon X4 620 2.6 GHz. Wszystko było dobrze lecz pewnego dnia zaczęły wyskakiwać BSOD. Nie było to zjawisko nagminne, pojawiało sie po ok 1h grania w WoT lub w AC4BF. W związku z tym przeprowadziłem testy programem OCCT który najpierw nic nie wykrył potem wykrył błąd w 3 rdzeniu a następnie już więcej tego błędu nie wykrył (dziwne).
Troszkę załamany obniżyłem napięcie rdzenia procesora z 1,4000 na 1,375 a taktowanie zwiększyłem na 2,7 GHZ. No i BSOD póki co zniknęły.
Po tym przydługawym wstępie
Reszta mojego sprzętu:
Gainward GF GTS 450 GS 1GB DDR5
2 GB RAM DDR2
Asrock K10N78-1394
HDD 1TB
PSU Cooler Master Extreme Power Plus 460
PS
Jaki wplyw na wydajność procesora ma napięcie rdzenia?