Kupiłem sobie naświetlacz LED 10w pod 230v, chciałbym podłączyć go do gniazdka. Kabel ma ucięty, samodzielnie muszę dolutować wtyczkę do gniazdka. Problemu nie będzie, zwłaszcza, że na obrazku jest opisane gdzie +, gdzie - a gdzie uziemienie
Mam jednak pewne wątpliwości, być może niepotrzebnie, ale pierwszy raz mam do czynienia z takim naświetlaczem i taką diodą.
Otóż czy jeśli włożę wtyczkę do kontaktu na odwrót niż przylutowałem, czyli tam gdzie +, będzie -, tam gdzie -, będzie +, to czy dioda nie spali się? W przypadku tradycyjnej żarówki, czy świetlówek kierunek prądu jest obojętny, ale z tego co pamiętam przy LEDach ma to znaczenie?
Dane techniczne:
- Model: BELEI - HALOGEN ZEWNĘTRZNY 10W / SLIM IP66
- Barwa: BIAŁY ZIMNY
- Ilość diod: 1 MULTICHIP EPISTAR
- Barwa światła zimnego: 5500-6500 K
- Strumień świetlny: 1000 - 1100 lumenów
- Napięcie zasilania: 230V
- Pobór mocy: 10W
- Wymiar: 127x120x42mm
- Żywotność: do 30 000 godzin
- Kąt świecenia: 120 stopni/p>
- Współczynnik CRI: 80
Mam jednak pewne wątpliwości, być może niepotrzebnie, ale pierwszy raz mam do czynienia z takim naświetlaczem i taką diodą.
Otóż czy jeśli włożę wtyczkę do kontaktu na odwrót niż przylutowałem, czyli tam gdzie +, będzie -, tam gdzie -, będzie +, to czy dioda nie spali się? W przypadku tradycyjnej żarówki, czy świetlówek kierunek prądu jest obojętny, ale z tego co pamiętam przy LEDach ma to znaczenie?
Dane techniczne:
- Model: BELEI - HALOGEN ZEWNĘTRZNY 10W / SLIM IP66
- Barwa: BIAŁY ZIMNY
- Ilość diod: 1 MULTICHIP EPISTAR
- Barwa światła zimnego: 5500-6500 K
- Strumień świetlny: 1000 - 1100 lumenów
- Napięcie zasilania: 230V
- Pobór mocy: 10W
- Wymiar: 127x120x42mm
- Żywotność: do 30 000 godzin
- Kąt świecenia: 120 stopni/p>
- Współczynnik CRI: 80