logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Mito 1,6 16V 2010 - Adaptacja po wymianie oleju z regulacją zaworów ssących

żałosna udręka 27 Lip 2014 22:35 6222 9
REKLAMA
  • #1 13830431
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Ocena: 1019
    Czy może ktoś opisać, jak wygląda procedura adaptacji po wymianie oleju, dla silników z hydraulicznie regulowanym wzniosem zaworów ssących. Przyznam się, że skopałem temat, ale nie byłem merytorycznie przygotowany na takie klocki. Jaka jest kolejność, czy pierwsze zegary, czy silnik? Podobno można próbować tylko cztery razy?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 13830468
    tzok
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 6543
    Zegary to tylko "Service Due", w/g mnie kolejność nie ma znaczenia. Można liczbę kuponów ustawić na 0 i w ogóle przestanie się wyświetlać komunikat na zegarach.
  • REKLAMA
  • #3 13833012
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Niestety nie mam sprzętu dobrego do Fiata. Dlatego pytam, bo skaner do kasowania inspekcji zaprowadził mnie w pole.
  • #4 13833180
    tzok
    W MES jest tylko informacja w "inspekcji" (czyli w zegarach), że "UWAGA: Dla samochodów z silnikiem Diesla z filtrem DPF należy również połączyć się z ECU silnika i wykonać procedurę "Wymiana oleju"!".

Na logikę kasowanie inspekcji w zegarach nie ma wpływu na działanie czegokolwiek.
  • REKLAMA
  • #5 13833193
    dabu
    Poziom 32  
    Ocena: 695
    Podobno to lekarz na oko umarł. Możesz dowolnie i w dowolnej kolejności kasować serwis, wymianę oleju. Ale coś mi się nie zgadza ze w Multiair robisz wymianę oleju w sterowniku. to zerknę do Witecha w robocie.
  • REKLAMA
  • #6 13833266
    tzok
    No właśnie - o jaki silnik chodzi? Jedyne 1.6 16V w MiTO to MultiJet II z DPF. W tym roczniku mógł być jeszcze 1.4 MultiAir. W MultiAir też jest w ECU procedura wymiany oleju i ma taki komentarz:
    "Po wymianie oleju procedura ta spowoduje wyzerowanie wszystkich parametrów adaptacyjnych modułu UniAir w jednostce sterującej. Wyłącz zapłon (OFF) i zaczekaj 60 sekund po pomyślnym wykonaniu tej procedury aby pozwolić ECU na wyzerowanie wewnętrznych rejestrów.
    UWAGA: Po wykonaniu tej procedury zaleca się wykonać procedurę 'Adaptacji nastawników korekty dyspersji UniAir'."
  • #7 13833667
    lukash3
    Poziom 16  
    Ocena: 133
    Jak chodzi o MultiAir to rzeczywiście - licznik obojętne kiedy, silnik - najpierw wymiana oleju - pojawia się błąd, a następnie adaptujesz MultiAir (muszą być spełnione wymagania typu temp > x stopni), trwa to chwilkę, podnoszą się obroty i błąd znika.
    W dieslu wymiana oleju w sterowniku jest ważna chyba tylko dla DPF - do obliczania zużycia oleju.
  • #8 13835929
    żałosna udręka
    Poziom 34  
    Sorry nie napisałem, że to benzyna. Adaptacja UniAir zajmuje pół godziny?
  • #9 13835951
    Pawel wawa
    Ocena: 4431
    żałosna udręka napisał:
    Adaptacja UniAir zajmuje pół godziny?
    Chyba na Syberii przy minus 40 st Celsjusza. No coś ty, 10 minut max.

Dodano po 2 [minuty]:

Chyba, że auto rzeczywiście widzi -40. Podejrzyj go ;)
  • #10 13836139
    tzok
    żałosna udręka napisał:
    Sorry nie napisałem, że to benzyna.
    Czyli 1.4 a nie 1.6...

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Użytkownik pyta o procedurę adaptacji silnika po wymianie oleju w modelu Mito 1,6 16V z hydraulicznie regulowanym wzniosem zaworów ssących. Odpowiedzi wskazują, że kolejność kasowania komunikatów serwisowych nie ma znaczenia, a kluczowe jest wykonanie procedury wymiany oleju w ECU, szczególnie w silnikach MultiAir. Po wymianie oleju zaleca się wyłączenie zapłonu na 60 sekund, aby umożliwić ECU zresetowanie parametrów adaptacyjnych. Adaptacja UniAir trwa zazwyczaj około 10 minut, a w przypadku silników Diesla z DPF wymiana oleju w sterowniku jest istotna dla obliczania zużycia oleju.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA