logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Konwerter vga->tv Przejsciowka VGA- Composite/S-Vid

mrkey 24 Kwi 2005 17:37 3180 14
REKLAMA
  • #1 1433367
    mrkey
    Poziom 11  
    Nie zabardzo rozumie schemat tego układu. Bardzo procze czy ktoś moze zrobić schemat podobny do tego który załączyłem.
    Załączniki:
    • Konwerter vga->tv Przejsciowka VGA- Composite/S-Vid mrkey.jpg (108.82 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 1433408
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    I to ma być ten "konwerter"???
    Chyba jakiś nowy cud z Allegro :lol:
    Czy możesz coś jaśniej?
  • REKLAMA
  • #3 1433480
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    mrkey napisał:
    Nie zabardzo rozumie schemat tego układu. Bardzo procze czy ktoś moze zrobić schemat podobny do tego który załączyłem.

Witam ! ... jak sądzę na pewno pomyliłeś pojęcia łącznie z tematem postu najlepiej podaj link do tego tematu bo z tego co ja widzę to nic nie pasuje do Twego tematu postu ( patrząc na ten rysunek jaki załączyłeś ) . Być może chodzi Ci o sterowanie PC przy pomocy pilota RTV ?
  • REKLAMA
  • #6 1436827
    mrkey
    Poziom 11  
    No właśnie ze nie rozumie tego schematu. W sprawach Elektroniki i schematów jestem laikem. i chodzi mi o to czy ktoś mugł by zrobic taki schemat zebym zrozumiał.
  • #7 1436915
    TONI_2003
    Moderator
    Ocena: 3818
    Pewnych rzeczy nie da się przeskoczyć i tak jest w tym przypadku jeżeli nie zna się elektroniki to nie da się czytać schematu i tu się nic nie da w zasadzie zrobić !
  • #8 1437008
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    mrkey napisał:
    No właśnie ze nie rozumie tego schematu. W sprawach Elektroniki i schematów jestem laikem. i chodzi mi o to czy ktoś mógł by zrobic taki schemat zebym zrozumiał.

Jest to tak prosty schemat, że prościej juz narysować się go nie da. Jeżeli sam nie umiesz poproś kogoś, kto to za Ciebie, za drobną opłatą wykona układzik i po problemie.
  • REKLAMA
  • #10 1445926
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 585
    Zaznaczony przez Ciebie symbol, to jest MASA. Zatem to, co zaznaczyłeś jest naprawdę JEDNYM punktem. Czyli wszystkie końcówki elementów oznaczone takim symbolem zlutuj RAZEM.
  • #11 1445977
    mrkey
    Poziom 11  
    Dzięki jankolo. Mam jeszcze 2 pytania.
    1. Ile kosztuje taki konwerter (same elemęty bez kabla i wtyczki)
    2. czy są jakeś problemy przy uwawianiu w PowerStrip. Moja karta graficzna to Nvidia Geforce2 mx/mx 400 62mb
  • #12 1445982
    childmaker
    Poziom 35  
    Ocena: 92
    Jezeli się już zdecydowałeś, to proponuję kupić płytkę drukowaną uniwersalną. Rozrysuj sobie na niej optymalny rozkład elementów, abyś nie narobił bigosu i powoli dokładaj elementy. Po zlutowaniu jeszcze raz na spoko przeanalizuj.
    WIEDZ O TYM, IŻ BŁĄD W ROZMIESZCZANIU I LUTOWANIU MOŻE SIĘ SKOŃCZYĆ USZKODZENIEM KARTY BĄDŹ TV.

Co do ceny to groszowa sprawa.
  • #13 1453986
    qameleo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    a czy taki konwerter pod lapa tez juz ktos ma , bardzo by sie przydal :)
  • #15 1454065
    qameleo
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    dzieki , nierobilem jeszcze przejsciwoki ale wiem ze w powerstripie niedam rady ustawic wymaganych parametrow :(

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu konwertera sygnału VGA na sygnał telewizyjny (Composite/S-Video). Autor prosi o uproszczenie i wyjaśnienie schematu, gdyż nie rozumie przedstawionego układu i jest laikiem w elektronice. Uczestnicy wskazują, że schemat jest prosty, ale bez podstawowej wiedzy elektronicznej trudno go zrozumieć. Zasugerowano samodzielne wykonanie układu na uniwersalnej płytce drukowanej, z zachowaniem ostrożności, aby nie uszkodzić karty graficznej lub telewizora. Podano link do artykułu z opisem konwertera VGA->TV. Wyjaśniono, że symbol masy na schemacie oznacza wspólny punkt połączenia elementów. Poruszono też kwestie kompatybilności z oprogramowaniem PowerStrip oraz pytania o koszty elementów. Wskazano, że ustawienia w PowerStrip mogą być ograniczone dla takiego konwertera. W dyskusji pojawiły się także pytania o konwertery pod laptopy oraz propozycja połączenia wątków na forum.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA