logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podgrzewacz przepływowy EIL4 PLUS MINI firmy STIEBEL ELTRON ledwo grzeje wodę

Bzykpch 03 Gru 2023 20:17 636 6
  • #1 20844985
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Bardzo proszę o pomoc.
    Pod koniec października kupiłem 3 podgrzewacze przepływowe firmy STIEBEL ELTRON.
    Jeden PEB18 18 kW do łazienki i ten pracuje prawidłowo.
    I dwa małe EIL4 PLUS MINI pod dwa zlewy w dwóch kuchniach.
    Dzisiaj podłączyłem jeden z tych małych ale niestety woda jest ledwo letnia.
    Zasilanie elektryczne mam prawidłowe: jednofazowe 3x4mm².
    Podłączenie wodne pod zlewem w wariancie ciśnieniowym czyli z dwoma wężykami.
    Bateria zlewu jest nowa z dwoma wężykami - model Camargue Valencia.
    Uruchomienie jak w instrukcji: wyłączone zasilanie, napełnienie, odpowietrzenie przez przepływ przez 60 sek, następnie załączenie zasilania
    Ciśnienie wody jest bardzo dobre na wodzie zimnej (mocny strumień) choć po przepływomierzu już mocno niższe. Obojętnie czy z baterią czy bez. Nawet bez podłączonej baterii zlewowej (zrobiłem próbę)
    Przy otwarciu wody ciepłej na baterii woda jest tylko ledwo letnia. Zdecydowanie daleko jej do ciepłej.
    Zmniejszając przepływ na baterii temperatura rośnie ledwo zauważalnie (prawie nic) ale za chwilę leci już tylko zimna woda. Pewnie wyłącza grzałkę z powodu za małego przepływu.
    Nie wiem co mam zrobić. Nie da się umyć tłustych rzeczy w zlewie przy tak chłodnej wodzie.
    Proszę o pomoc.
  • #2 20845047
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Temperatura wody wchodzącej w zimie może wynosić zaledwie +2°C. Ciepła woda to przynajmniej +40°C.
    Ergo: ΔT może wynosić ok. 35-40°C.
    Nie da rady pogrzać dużego strumienia wody - co najwyżej takim podgrzewaczem można 2-3l/min.

Poza tym tym ten podgrzewacz, to chłam, bez elektronicznej regulacji temperatury wody.
    Błędne założenia i błędna konstrukcja = kłopot :cry:
  • #3 20845093
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    Tłumiąc ilość wypływającej wody na perlatorze możesz podnieść jej temperaturę...
    Załączniki:
    • Podgrzewacz przepływowy EIL4 PLUS MINI firmy STIEBEL ELTRON ledwo grzeje wodę B.jpg (122.5 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #4 20845120
    misiek1111
    Poziom 37  
    Ocena: 1047
    Obawiam się, że to nic nie da:
    Bzykpch napisał:
    Zmniejszając przepływ na baterii temperatura rośnie ledwo zauważalnie (prawie nic) ale za chwilę leci już tylko zimna woda. Pewnie wyłącza grzałkę z powodu za małego przepływu.

Ewentualnie można poczekać do lata, wtedy T wej. ma ze 20°C :idea:
  • #5 20845283
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Mam nad umywalką Kospel Twister 3,5 kW. Temperatura wody dolotowej ok. 7 st. Przy max odkręceniu wody daje temp. ok. 34 st. Przy większym skręceniu przepływu daje ok. 40 st. Gdy skręcę przepływ max do granicy rozłączenia grzałki przez łącznik ciśnieniowy daje 50 st. tak, że aż parzy w dłonie.
    Twój ma 4 kW, więc powinien spokojnie nagrzać wodę do tych 40 st.
  • #6 20845992
    Bzykpch
    Poziom 7  
    Perlator wymieniłem na ten, który był w zestawie z podgrzewaczem. Ale to nic nie dało. Nawet jak skręcę przepływ do granicy rozłączenia grzałki, woda jest ledwo letnia. A po chwili i tak grzałka się rozłącza. Rozumiem, że nie jestem w stanie nic zrobić i zakup był bez sensu. Strata pieniędzy. Co mogę zrobić? Wymienić na inny, ale jaki? Zasilania już nie zmienię. Mam kabel trójfazowy o przekroju 5x4mm2. Jakiego podgrzewacza pod zlewowy i jakiej mocy mogę użyć, aby woda w kuchni była ciepła, a nie letnia?
  • #7 20846010
    bwc
    Poziom 27  
    Ocena: 173
    Zmierz najpierw jaka jest temp. wody na wejściu i wyjściu oraz jaki masz przepływ. Jak pisałem wczoraj przy max odkręceniu mam temp. 34-36 st i przepływ ponad 1,8l/min.

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z podgrzewaczem przepływowym EIL4 PLUS MINI firmy STIEBEL ELTRON, który nie nagrzewa wody powyżej letniej temperatury. Zainstalowano dwa takie urządzenia w kuchniach, podczas gdy jeden PEB18 18 kW w łazience działa prawidłowo. Użytkownik sprawdził zasilanie elektryczne oraz ciśnienie wody, które są w normie. Inni uczestnicy dyskusji sugerują, że niska temperatura wody na wejściu (około 2°C) oraz ograniczenia konstrukcyjne podgrzewacza mogą być przyczyną problemu. Proponowane rozwiązania obejmują zmniejszenie przepływu wody przez perlator, co może podnieść temperaturę, jednak użytkownik zauważa, że nawet przy minimalnym przepływie grzałka się rozłącza. Użytkownik rozważa wymianę podgrzewacza na inny model o większej mocy, ale nie jest pewien, jaki wybrać.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA