logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zarówka 230V - Problem ze ściemniaczem oświetlenia

eugen63 02 Sie 2014 19:59 4212 6
REKLAMA
  • #1 13846269
    eugen63
    Poziom 2  
    Problem ze ściemniaczem oświetlenia (żarówka 230V).

Zbudowałem układ ściemniacza oświetlenia taki jak na stronie majsterkowo.pl/jak-sterowac-dowolnym-urzadzeniem-za-pomoca-pilota-i-arduino/
    Zarówka 230V - Problem ze ściemniaczem oświetlenia

niestety podłączona żarówka 60W 230V ściemnia się bardzo słabo, tzn w bardzo małym zakresie. Gdy podłączę diodę (oczywiście poza optotriakiem i triakiem), to dioda ściemnia się pięknie i układ funkcjonuje, jak należy.
    Czy ktoś podpowie mi dlaczego żarówka w tym układzie ściemnia się tak mało?
  • REKLAMA
  • #2 13846337
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Spróbuj zwiększyć rezystancję rezystora ograniczającego prąd diody optotriaka. Jeżeli to regulacja PWM a coś mam wrażenie, że niezbyt udana fazowa to nie będzie to tak samo funkcjonować ze zwykłym LEDem i żarówką.
  • REKLAMA
  • #3 13846349
    hajy
    Poziom 22  
    Ocena: 57
    Witam

Link

Pozdrawiam
    Romek
  • REKLAMA
  • #4 13846776
    eugen63
    Poziom 2  
    fuutro - zwiększenie rezystancji nic niestety nie daje.
    Hajy - dzięki za link. Według zawartych w nim informacji układ mój jest prawie tak samo skonstruowany. Rozwiązania problemu niestety dalej nie mam.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #5 13848162
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #6 13848460
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 836
    Można przekombinować układ żeby i PWM gadało ale nie optotriak tylko transoptor i jakiś porządny MOSFET i mostek....

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik zgłasza problem z ściemniaczem oświetlenia dla żarówki 230V, który działa nieefektywnie, ściemniając ją w bardzo małym zakresie. Po podłączeniu diody LED układ działa poprawnie, co sugeruje, że problem leży w sposobie sterowania żarówką. Odpowiedzi wskazują, że zastosowany układ nie jest odpowiedni do ściemniania żarówek, ponieważ wymaga on sterowania fazowego, a nie PWM, co działa w przypadku diod LED. Proponowane są różne modyfikacje układu, w tym użycie transoptora i MOSFET-a zamiast optotriaka.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA